AKSEN 2018/12 Bilanço Analizi, Değerleme

Aksa Enerji (AKSEN) 4Ç18 döneminde 10.4 mn TL net kar açıkladı. Bu doğrultuda, Şirket 2018 yılını 26 mn TL net kar ile kapattı.

Yıllık Dönem

AKSEN, 2018 yılını 26 mn TL net kar ile kapatırken, 2017 yılında bu rakam 357 mn TL düzeyindeydi. Bu doğrultuda yıllık bazda net karında %93 bir azalma olduğu görülüyor. Bu azalmanın, 2017 yılındaki bir defalık duran varlıklardan elde ettiği karlar yüzünden olduğunu söylemek mümkün.

Şirketin, 2017 yılı net karındaki ana artışın sebebi ise 2017 yılı içerisinde satılan RES ve HES’lerin satışlarından kaynaklanan bir seferlik karlar olduğu görülmekte. Aynı zamanda, bünyesinde bulunan Belen-Atik santralinin satışının da net kara pozitif etki yarattığı görülüyor. Bu satışlardan elde edilen karların, 2017 finansallarına olumlu yansıdığı dikkat çekiyor.

AKSEN, 2018 yılı dönem karının 150 mn TL olmasına karşın, ana ortaklık payının 26 mn TL olmasında Türkiye’deki faaliyetlerinden gelen zararların etkisi olduğunu görülmekte.

2018 yılında, Şirketin finansal giderleri ile vergi giderlerindeki artış, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve uzun vadeli borçlarının da 2017 yılına göre %66 artırmış olması net karına olumsuz yansıdı.

Şirketin 2018 yılı FAVÖK rakamı 1 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu rakam yıllık olarak %119 artış gösterdi. Şirketin 2017 yılı FAVÖK rakamı 484 mn TL seviyesindeydi. AKSEN, 2018 yılında satışlarını bir önceki yıla göre %30 arttırarak 4.669 mn TL seviyesine yükseltti.

Şirket 2018 cirosunun %83 Türkiye faaliyetlerinden elde etmesine karşılık, FAVÖK rakamının %76’sı ise Afrika faaliyetlerinden elde ediyor. Afrika faaliyetleri %86 FAVÖK marjı ile çalışırken, Türkiye faaliyetleri ise %9.2 FAVÖK marjı ile çalışmakta.

Şirketin aralık sonu itibariyle net borcu 3.4 milyar TL ve döviz pozisyonu ise 256 mn ABD Doları ve 10.1 mn Euro döviz açığı şeklinde bulunuyor. Net borç/FAVÖK rasyosu 3.2x olarak görülmekte. Cari oran 0.69 x ve likidite oranı ise 0.42x seviyesinde görülmekte. Cari oranın düşük olması kısa vadeli işletme sermayesi ihtiyacını göstermesi açısından olumsuz algılanabilir. Ancak net borç/FAVÖK rasyosunun seviyesi oldukça makul.

Net borç/FAVÖK rasyosu hakkında eklememiz gereken önemli bir gelişmede mevcut. Şirketin, 1Ç17 döneminde bu rasyosu 8.6x seviyelerindeydi. Ancak, Afrika’daki yatırımlarını o yıldan bu yana güçlendirmesi ve o bölgeden elde edilen gelirlerin her geçen çeyrek artması, Şirketin Net borç/FAVÖK rasyosuna da olumlu yönde katkı sağladığı için 4Ç18 döneminde bu rasyonun 3.2x seviyesine gerilediği dikkat çekmekte.

Şirket, Türkiye faaliyetlerinden vergi öncesinde 329 mn TL zarar ederken, Afrika faaliyetlerinden vergi öncesinde 509 mn Lira kar elde etti. Ana ortaklık karının düşük çıkmasında yurtiçi faaliyetlerden gelen bu zararın büyük etkisi var.

Çeyreklik Dönem

AKSEN, 4Ç18 döneminde satışları 1.182 mn TL ile bir önceki çeyreğe göre %17 düşüş kaydetti. Geçen yılın aynı dönemine göre ise satışlarını %14 arttırdığı dikkat çekiyor. FAVÖK 4Ç18 döneminde 293.4 mn TL olurken, bir önceki çeyreğe göre %5 azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise FAVÖK rakamı %91 artış kaydetmiş durumda. 2018 yılında, esas faaliyet karı, her çeyrekte bir önceki çeyreğe göre artış gösterdi. 4Ç18 döneminde esas faaliyet karı 209 mn TL olurken, geçen yılın aynı dönemine göre %128 yükseldi.

Şirketin 4Ç18 döneminde marjlarının bir önceki çeyreğe göre yükseldiği görülmekte. Brüt kar marjı son çeyrekte %19.94’e yükselirken, bir önceki çeyrek %14.92 düzeyindeydi. FAVÖK marjı 4Ç18 döneminde %24.81, net kar marjı ise %0.89 olarak açıklandı. Şirketin marjlarının artış kaydetmesini olumlu buluyoruz.

Şirkete Bakış

Aksa Enerji’nin Afrika’da yatırımları oldukça güçlü. Afrika’da Ghana, Madagascar ve Mali’de olmak üzere 3 ana tesisi bulunuyor. Yurtdışındaki bu tesislere, KKTC’yi de eklememiz mümkün.

Şirketin 2018 yılı FAVÖK dağılımı, %76’lık payı Afrika’daki tesisler, %24’lük payı ise hem Türkiye hem Kuzey Kıbrıs’taki tesisler olarak görülmekte. Dolayısıyla, Afrika’daki pay daha yüksek olduğu için EBITDA’ya katkısı daha güçlü ve olumlu olabiliyor. 

Yurtdışı operasyonlarının büyütülmesiyle ilgili olarak potansiyel ülkelerle görüşmeler yürütülmektedir. Bu ülkelerden bazıları, Endonezya, Tanzanya, Senegal olarak görülüyor.

Aksa Enerji’nin üretim portföyü, 2018 yıl sonu itibarıyla 4’ü akaryakıt, 2’si doğal gaz ve 1’i linyit santrali olmak üzere 7 enerji santralinden oluşmaktadır.

Aksa Enerji, yurt içinde rekabetçiliği azalan santrallerinin lisanslarını iptal etmiş, santrallerdeki ekipmanları Afrika’ya taşıyarak acil enerji ihtiyacı olan ülkelerde santraller kurmuştur.

Projeksiyon ve Hedef Fiyat

AKSEN için 2019 yılında satış gelirlerinin %15 artışla 5.370 mn TL seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. FAVÖK marjının %19 seviyesinde olmasını ve FAVÖK karının ise 1.02 mn TL seviyesinde oluşmasını tahmin ediyoruz.

Şirket için INA ve FD/Satış, PD/DD çarpanlarıyla belirlediğimiz hedef fiyatımız 4.97 TL seviyesinde bulunuyor. Mevcut 2.65 TL borsa fiyatına göre %87 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Yorum ve Strateji

Öncelikle hisse senedi değerlemeye göre ucuz olsa bile teknik açıdan pozisyon açmak için uygun görünmüyor. Teknik olarak hisse senedinin şimdilik 2.90 seviyesinde bulunan 50 günlük ortalamasının üzerine yerleşmesini beklemek ve daha sonrasında pozisyon açmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Mevcut durumda hisse senedi hala teknik olarak “SAT” konumunda bulunuyor.

Değerlemeye göre bu kadar iskontolu işlem görmesinde Şirketin Eylül 2018 finansal tablolarında hata yapması ve düzeltmeler göndermiş olması, yatırımcı güvenini olumsuz etkilemiş olabilir.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir