BORSA 2020 YILI HİSSELERİ -1-

31 Aralık günü İntegral Forex TV You tube kanalına yüklediğim videomun yazılı deşifresidir. Ancak elbette eklemeler yapılmış hali. O günden bu yana borsa da hisselerde hareketlilikler başladı ve ben devam etmesini bekliyorum. İyi okumalar.

masanotları

TEKFEN HOLDİNG TKFEN

Toplam devam eden projelerin değeri 1.8 milyar $ seviyesindedir. Projelerin %91’i yurtdışındadır. Bir süredir devam eden proje rakamını artıramaması ile analistlerin dikkat çektiği şirket son olarak Rusya’da 311 milyon $ tutarında yeni sözleşme imzaladığını duyurdu.

Diğer yandan daha önceden bağlı ortaklığı Toros Tarım’ın tamamına sahip olduğu CFS Petrokimya şirketinin Mersinde yıllık 500 bin ton/yıl kapasiteli petrokimya tesisi için hazırlık çalışmaları başlattığını biliyoruz.

Buna ek olarak şirket 13 Aralık 2019 tarihinde iştiraki olan TechInvestments LLC, SOCAR Polymer Investments LLC’nin %10 hissesini aldığını duyurdu. Şirket bu satın alma için 100 milyon $ ödeyecek. SOCAR Polymer 2020 yılında tam kapasite üretim yaparak başta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere, Rusya ve Batı – Orta Avrupayı hedef Pazar olarak belirledi. Şirket’in tam kapasiteye geçmesi ile birlikte yıllık yaklaşık 400 milyon $ ciro ve 200 milyon $ FAVÖK elde etmesi bekleniyor. Muhtemelen bilançoda tam konsolidasyon değil Özsermaye yöntemine göre konsolide edilecek. Bu bakımdan net karın %10’luk bölümü yansıyacak. Sonuçta kar rakamında ilave bir katkı göreceğiz.

Bununla birlikte Toros Tarım 2019 Mayıs ayında CFS Petrokimya Sanayi’nin %100 hissesini satın alma sözleşmesi imzaladı. Yine Toros Tarım Mayıs 2019 tarihinde Gönen Yenilebilir Enerji Üretim A.Ş. şirket hisselerinin %70’ini satın alınmasına ilişkin sözleşme imzaladı.

Kabuk Değiştiriyor. Yeni Hikaye Olabilir

Başka deyişle Tekfen gurubunda özellikle Toros Tarım üzerinden bir değişim söz konusu. İlerleyen yıllarda TKFEN bilançosunda müteahhitlik ve tarım dışında enerji ve petrokimya gelirleri de görmeye başlayacağız. Bu şirket için yeni bir hikaye gibi duruyor.
Tekfen 9 aylık dönem itibari ile 3.4 milyar TL net nakit değere sahip bulunuyor. İhracat oranı %55 seviyesinde. 9 aylık dönemde satışları %35, net kar ise %47 artış sağladı. 9 aylık net kar 1.440 bin TL düzeyinde oluştu.

TKFEN için 12 aylık dönemi kapsayan hedef değerim 28TL seviyesinde bulunuyor. Şu anki 19.38TL fiyata göre %44 yükseliş potansiyeli bulunuyor.

TÜPRAŞ – TUPRS

2019 yılını düşük rafineri marjı ile geçiren şirket yılın ilk 9 ayında satışlarını %7 artırırken, net karı %83 FAVÖK rakamı ise %54 geriledi. FAVÖK marjı 2018 yılına göre 6 puan düştü. Rafineri marjı ise 3.7 $/varil seviyesine düştü. Şirket 2019 yılı için rafineri marjı beklentisini 6-7 $ seviyesinden 4-4.5 $/varil seviyesine düşürdü.

2020’de karlılık artması bekleniyor

Ancak son gelen bilgiler Akdeniz rafineri marjlarının negatif düzeye gerilediğini gösteriyor. Muhtemelen TUPRS içinde rafineri marjları önceki çeyreğe göre daha zayıflayacak. Başka deyişle şirketin beklentilerinin altında rafineri marjları göreceğiz. Bu son çeyrekte zayıf bilanço beklentisini güçlendiriyor. 2020 yılında uygulamaya geçecek IMO ile dizel yakıt marjlarında yükselme bekleniyor. Bu gelişmelerin 2020 yılı için kar marjlarındaki yükselme beklentisini güçlendireceğini düşünüyorum. Burada önemli nokta şu, rafineri marjlarındaki düşüş, IMO 2020 beklentisini ne derecede törpüleyecek.

Bunun dışında 2020 yılı içerisinde rafineri marjlarında düzelmelerin olması durumunda ise beklentiler çok daha fazla güçlenebilir ve hissede sert fiyatlanabilir.

Eylül sonu itibari ile Şirket’in 8.7 milyar TL net borcu bulunuyor. Yılın başında 11.9 milyar TL seviyesindeydi. Net borç / favök oranı 1.7 seviyesinde. Cari oran 1.1x seviyesinde. Şirket’in borç riski bulunmuyor.

Son 3 aylık dönemde BIST100 endeksine göre %19 rölatif düşüş gösteren hisse, son yükselişte geride kalan şirketler arasında bulunuyor. 140TL hedef fiyatım bulunan TUPRS için şimdilik %13 yükseliş potansiyeli var. Ancak karlılığın artması ile birlikte hedef fiyatımı yukarı revize edebilirim.

TÜRK HAVA YOLLARI – THYAO

Hisse son bir yılda Endekse rölatif %30 değer kaybetti. Son 3 ayda ise %15 yükseliş yaparak üzerindeki pası atmaya başladığını görmekteyim. THYAO hakkındaki görüşlerimde değişiklik yok. 2019 yılındaki tüm olumsuzlukları fiyatına yansıtan hissenin 2020 yılında iyimser beklentileri satın almaya başlayacağını düşünüyorum.

En Kötü Geride Kaldı

Maliyetler konusunda piyasada sıkça tartışılan şirket son çeyrekte 100 milyon $ tasarruf elde edeceğini ve bu tasarruf adımlarının 2020 yılında devam edeceğini bildirdi. Diğer yandan yeni havalimanında 2020 yılı ilk çeyreğinde iki yeni pistin devreye girmesi ile taksi maliyetlerinin %50 azalması bekleniyor.

Son olarak Şirket, 12 adet yerde ve 12 adet teslim alamadığı Boeing 737 Max uçaklarından dolayı uğradığı zararın bir kısmının karşılanması ile ilgili olarak Boeing firması ile anlaşmaya vardığını bildirdi. Görüldüğü gibi olumsuzluklar ve belirsizlikler sırayla ortadan kalkıyor.

Buna ek olarak şirket sürekli yeni destinasyonlar açıklıyor. Son olarak Sabiha Gökçen Havalimanından Anadolu Jet üzerinden yurtdışı hatlara başlayacağını bildirdi. Bu bence oldukça olumlu bir haber.

THYAO 9 aylık dönemde cirosunu %21 artırdı. Net karı ise %37 düşüşle 2.5 milyar TL oldu. Şirket sadece 3Ç19 döneminde 3.7 milyar TL kar elde etti. Yıl sonunda net kardaki iyileşmenin devam etmesi bekleniyor. 2020 yılında ise 2019 yılından daha iyi finansal sonuçlar bekliyorum.

THYAO için 17TL uzun vadeli hedefim devam ediyor. Şuan ki 14.23TL fiyata göre %19 yükseliş potansiyeli görülse bile, beklentilerin güçlenmesi ile birlikte daha yukarı seviyelere yükselme şansı oluşabilir.

PETKİM – PETKM

Son bir yılda hisse BIST100 endeksine rölatif olarak %24 geriledi. Kar marjları 2018 yılına göre 7-6 puan gerileyen Şirket için 4Ç19 döneminde de zayıf bilanço bekleniyor. Şirket 9 aylık dönemde cirosunu %22 artırırken, net karı %23, FAVÖK %15 geriledi.
Sektördeki gelişmelerden dolayı kar marjlarının düşük seyrettiği ve fiyat baskısının olduğu bir yıl geçiren Petkim için faaliyetlerinde bir problem yok. Star rafinerisinden hammadde akışı başladı ve faydaları izleniyor. Ancak sektördeki olumsuz durum nedeni ile bu fazla farkedilmiyor.

3.50 Dip Olmuş Görünüyor. Bundan sonra hep daha iyi beklentiler fiyatlanacak

Bütün bu olumsuzlukların PETKM’de fiyata yeteri kadar yansıtıldığını ve 3.5TL seviyesinin hissede dip olduğunu düşünüyorum. Kar marjlarının yükselmeye başlaması ile birlikte hissedeki toparlanmanın hızlı olacağını borsa fiyatlamalarına yansıyacağını bekliyorum.

2020 yılında global büyüme ve özellikle ABD-Çin ticaret anlaşmalarının devam etmesi şirket için önemli gelişmeler olacak.

Ancak 2019 yılı son çeyrek dönemde nafta-etilen spreadlerindeki daralma devam etti. Bu nedenle zayıf bilanço son çeyrekte devam edecek görünüyor. Fakat bunun fiyata zaten yansımış olduğunu görmekteyiz.

PETKM 4.3 milyar TL net borca sahip. Net Borç/FAVÖK rasyosu ise 3.4 ile düşük seviyede. Ayrıca cari oran 1.92 gibi yüksek seviyelerde. Borç sorunu görünmüyor.

Hisse için 12 aylık hedef fiyat beklentim 5.11TL seviyesinde ve sürdürüyorum. Şu anki borsa fiyatı 3.94TL fiyata göre %29 yükseliş potansiyeli bulunuyor.

SODA SANAYİ – SODA

2019 yılında kar marjları daralan şirket 9 aylık döneminde cirosunu %25 arttırdı. FAVÖK karı %1 geriledi. Net kar ise %45 ile sert daraldı. Bunda geçen yıl elde edilen finansal gelirlerin bu yıl gider gözükmesi önemli rol oynadı.

Bunun yanında dolar bazında satışları arttı, hacimsel satışları ise hafif geriledi. Aslında kar marjı dışında operasyonel faaliyetlerinde ciddi bir bozulma olmadı.

Bu fiyat gelecek için ucuz

SODA Cam, otomotiv ve deterjan sektörlerine ağırlıklı olarak satış yapıyor. 2020 yılına yönelik olumlu beklentilerin hissede olumlu algılanmasını bekliyorum. SODA için 8.67TL hedef fiyatım bulunuyor ve %40 yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Borsa için iyi bir getiri.

Ciner grubu ile ABD’de yapacakları yatırımın, SODA için özellikle temettü ödemelerini olumsuz etkilemesini beklemiyorum. Şirket son 13 yılda 3’ü bedelsiz olmak üzere her yıl temettü dağıttı. Ortalama temettü verimi %3.4 seviyelerinde bulunuyor. Borsa için bir temettü şirketi.

Soda gibi bir şirketin uzun vadede bu fiyatlarda kalacağını düşünmüyorum açıkçası. Dünya çapında üretim yapan, çeşitli ülkelerde tesisleri olan ve ürünler konusunda dünyada ilk sıralarda Pazar payı olan bir şirket. 2020 yılında global büyüme ve özellikle ABD-Çin ticaret anlaşmalarının devam etmesi şirket için önemli gelişmeler olacak.

ASELSAN – ASELS

Hisse son bir yılda BIST100 endeksine rölatif %22 geriledi. Finansal sonuçları çok iyi olmasına rağmen fiyattaki baskı sürekli devam etti. Şirket 9 aylık dönemde cirosunu %47 arttırdı, FAVÖK %44 arttı ve net kar %14 arttı.

Aselsan ile ilgili yapılan en fazla eleştirilerden birisi şirketin kar etmesine rağmen nakitlerindeki azalmanın sürmesi oldu. Nitekim 2019 başında 2.3 milyar TL net nakit pozisyonunda olan Şirket son durum itibari ile 412 milyon TL net borçlu konumunda bulunuyor. Bunda alacaklardaki ve stoklardaki artışın etkisi ile işletme sermayesindeki azalmanın etkisi oldu. Net borçlu konumunda derken yanlış anlaşılmasın. Mevcut rakam yıllık FAVÖK’ün %0.2’sine karşılık geliyor. Yani borç oranı çok düşük. Ancak bu konu çok fazla sorun edildi.

Hareket Zamanı

Fakat hisse bu olumsuzları borsa da yeteri kadar fiyata yansıttı. 17-18TL seviyelerinin ASELS için dip noktalar olduğunu ve bundan daha iyi beklentilerin fiyatlanacağını düşünüyorum. Hatta borsa daki son yükselişle birlikte ASELS hisseleri 20TL’den 23TL’ye kadar hızlı bir yükseliş gösterdi bile. Teknik olarak da görünüm güçlenirken yatay hareketinden çıkmış görünüyor. Şirket için 12 aylık fiyat hedefim 30TL seviyesinde bulunuyor. Mevcut 22.84TL Borsa fiyatına göre %31 yükseliş potansiyeli bulunuyor.

Son olarak ASELS son 13 yılda her yıl temettü ödeyen bir şirket olmakla birlikte temettü verimi ise %1.3 gibi çok düşük bir seviyede bulunuyor. Şirket’in 3Ç19 itibari ile 9.8 milyar $ bakiye siparişi bulunuyor. Son çeyrekte bu siparişlere ek olarak yaklaşık 265 milyon $ daha sipariş eklemiş bulunuyor.

2020 yılında teslimatını yapacağını siparişlerin çoğu yüksek katma değerli ürünlerden oluşacak. Buna paralel ASELS’de kar marjlarında iyileşme ve nakitlerinde yükselme görülebilir. Bu durum hissede pozitif etki başlatacaktır.

ÜLKER BİSKÜVİ – ULKER

Hızlı tüketim ve atıştırmalık grubundaki büyümenin güçlü olması ULKER için olumlu görüş yaratıyor. Şirket 2019 yılında 9 aylık dönemde cirosunu %36, FAVÖK %46 ve net karını %29 arttırdı. Net Borç / FAVÖK oranı 1.6 gibi düşük bir seviyede borçluluk sorunu bulunmuyor. Borç konusundaki adımları şirketi güçlendirdi.

Büyüme’nin yanına yeni hikaye GODIVA

Bununla birlikte 2010 yılındaki tüketim odaklı büyümeden ULKER’in fayda sağlamasını bekliyorum. Ayrıca Godiva’dan 138 milyon $ temettü ödemesi alacağını bildirdi. Yıl sonu bilançolarında görebiliriz. Bu ciddi bir rakam ve nakit değerini güçlendirecek.

Godiva’daki Cafe yatırımlarının gelecek yıllarda ciroya etkisinin olmasını bekliyorum. Yetkililer Godiva’nın gelecek 6 yılda 5 kat büyüyeceğini bildiriyor. Ulker’in Godiva’da %12.95 hissesi bulunuyor. Gelecek yıllarda atıştırmalık grubundaki büyümeye ek olarak Godiva’dan da olumlu finansal katkılar görmeyi bekliyorum.

ULKER için şimdilik 29TL hedef fiyat beklentim bulunuyor. Mevcut borsa fiyatı olan 24.50TL’ye göre %18 yükseliş potansiyelini işaret ediyor. Ancak ileride açıklanacak finansal sonuçlara göre hedef fiyat yukarı revize edilebilir.

Şirket ayrıca son 13 yılda 12 kez temettü ödedi ve ortalama temettü verimi %2.4 gibi sınırlı bir oranda oldu.

DOĞTAŞ KELEBEK MOBİLYA – DGKLB

2019 yılında %1 ciro büyümesine karşılık %144 FAVÖK artışı sağladı. 9 aylık dönemde ise 20 milyon TL zarar açıkladı. FAVÖK’teki artış daha yakından izlenmeli. Net borç / FAVÖK rasyosu 6.3 ile yüksek bir seviyede. Borçluluğu yüksek olan şirkette bu konu yumuşak karnını oluşturuyor.

Büyüme Hikayesi Sürüyor

Ancak şirkette büyüme vizyonu devam ediyor. Şirket Mağaza açılışları ile hızlı büyüme yakaladı. 60 ülkeyi kapsayan bir satış ağı bulunuyor. ABD-Türkiye ticaret hacminde mobilya sektörü önemli bir paya sahip olabilir. İhracattaki genişleme ve yurtiçi ekonomideki toparlanmanın etkisiyle ilerleyen çeyreklerde nakit yaratma gücünün artmasını ve borçluluk rasyosunun düşmeye başlamasını bekliyorum.

Geçen hafta Mobilya sektöründe vergi oranı %18’den %8 seviyesine tekrar düşürüldü. Bu hamlenin sektöre pozitif yansıması bekleniyor. Haberin geldiği gün borsa da ki DGKLB ve YATAS hisselerinde sert hareketler görüldü.

2020 yılı hedeflerini açıklayan şirket gelecek yıl %27-30 ciro büyümesi, satış kanallarında %13-15 büyüme ve %13-15 FAVÖK Marjı hedefliyor. DGKLB’nin 9 aylık dönemdeki FAVÖK marjı %13 seviyesinde bulunuyor.

Ayrıca şirket yetkilileri ihracat payının %20 olmasını hedeflerken, birinci sırada ABD olduğunu ifade ediyor. Döviz kredilerini Eximbank ile 5 yıla yaydıklarını ve borç sorunu kalmadığını da sözlerine ekliyor. Afrika’dan çok ciddi talepler geldiği ifade ediliyor.

DGKLB 2018 yılı sonunda 120 olan mağaza sayısını 2019 yılı sonunda 135’e yükseltirken, 5 yıl içerisinde 300 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Kelebek mutfak mağazaları ile birlikte bu sayını 360 olması hedefleniyor.

Şirket 2019 yılında ciro büyümesini %5 beklediğini bildirdi. Buna göre 2020 yılı hedeflerine göre hesaplama yapıldığında ve mevcut fd/favök rasyosu olan 12.9x uyguladığımda 3.38TL borsa fiyatına ulaşıyorum. Elbette bunlar şimdilik beklenti üzerinden yapılan hesaplamalar. 2020 yılı ilk çeyrek sonuçları netleşince bu hesabın ne kadar tutarlı olacağı da netleşecek.

YATAŞ – YATAS

Şirket 2020 yılında cirosunun 1.700 milyon TL olmasını beklediğini belirtiyor. Bu yaklaşık %44 gibi ciddi bir büyümeye karşılık geliyor. İhracatın payını ise iki yıl içerisinde %15’den %30 seviyesine çıkarmayı planlıyor. Yine YATAS’da 2020 yılının sonuna doğru ABD pazarına girmeyi hedefliyor.

Agresif büyüme ve İhracat yeni hikaye

Şirket yurtdışında 74 mağazaya sahip. Özellikle Balkan ülkeleri en önemli pazarları arasında. Balkanlar’da şu anda Karadağ, Arnavutluk, Kosova, Bulgaristan, Makedonya ve Romanya’da hizmet veriyor. 2020 hedefleri arasında Sırbistan, Ukrayna, Hırvatistan gibi ülkelerde mağazalar açarak Balkanlarda daha fazla kitleye hitap etmek de var. Şirket bunun dışında 49 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

2018 yılında satın aldığı Divanev markasından ise modernizasyonların ardından 2020 yılında 150-200 mn TL ek ciro bekliyor.

Şirket’in toplam 381 mağazada hizmet veriyor. 2020 yılında 100 mağaza açmayı hedefliyor.

Bunun dışında 17-18 Ocak tarihleri arasında dünyanın en büyük yatırım bankalarından birisi olan Raiffesien Centrobank’ın Londra ve NewYork’ta yapacağı yatırımcı toplantılarına katılan şirketler arasında YATAS’da bulunuyor. Bu hisse için oldukça pozitif bir gelişme.

Geçen hafta Mobilya sektöründe vergi oranı %18’den %8 seviyesine tekrar düşürüldü. Bu hamlenin sektöre pozitif yansıması bekleniyor. Haberin geldiği gün borsa da ki DGKLB ve YATAS hisselerinde sert hareketler görüldü.

Yataş 2019 yılı 9 aylık dönemde cirosunu %25 arttırdı. FAVÖK rakamı %24 ve Net kar %64 artışla 67 milyon TL seviyesinde oldu. Net borç / FAVÖK rasyosu 1.3 seviyesinde ve ideal.

Şirket’e yönelik agresif büyüme beklentileri, ihracatın getireceği yüksek karlılık ve bilanço büyümesi gibi faktörlerin 2020 yılında hisseyi olumlu etkilemesini ve geçerli bir hikaye olmasını bekliyorum. 2020 yılında 1.800 milyon TL ciro ve %15 FAVÖK marjı beklentileri dikkate alınırsa, mevcut 8.4x fd/favök çarpanı bu beklentilere uyguladığımızda 12-13TL gibi rakamlara ulaşıyoruz. Bu ise mevcut 8.07TL borsa fiyatına göre %60-70 gibi potansiyele karşılıyor. Ancak öncesinde elbette 2020 3 aylık bilanço sonuçları bu beklentilerin gerçekleşebilir olup olmadığını bize verecek.

31 Aralık tarihindeki videomun linki: https://www.youtube.com/watch?v=vAmNUzvF-Yo&t=378s

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

“BORSA 2020 YILI HİSSELERİ -1-” için 2 yanıt

  1. Yani güçlü şirketlerde yükseliş yılı olacak değil mi Tuncay bey. Adını bile bilmediğimiz şirketlerde yüksek hareketler soldu son zamanlarda. Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir