Borsa ‘da 8 Haftalık Ralli

Borsa BIST100 endeksi geçen haftayı %1.34 yükselişle tamamladı. Endeks 8 haftadır pozitif haftalık kapanışlar gerçekleştiriyor. Piyasa bakıldığında Bankacılık endeksi %2.31 haftalık yükseliş ile destek verirken, BIST100 dışı XTUMY endeksindeki haftalık yükseliş %2.06 ile BIST100 endeksinin üzerinde gerçekleşti. Bunda Bilişim ve Teknoloji hisselerindeki performanslar etkili oluyor. Bilişim endeksi %16.74 ve Teknoloji endeksi %12.80 ile geçen haftanın yine en çok yükselen endeksleri oldular. Aynı zamanda yılbaşında bugüne ise Bilişim endeksi %93.57, Teknoloji endeksi %66.69 yükselişle en çok yükselen endeksler ünvanını koruyor. Sektörün son çeyrek döneminin en güçlü dönem olduğunu tekrar hatırlatırken, açıklanan yeni iş ilişkileri de etkili olmuş görünüyor.

masanotları borsa

CDS 286.22 seviyesine gerilerken, piyasadaki risk iştahı için olumlu havanın devam ettiğini göstermekte. Bankalardaki yükseliş performasında CDS seviyesindeki gerilemenin büyük önemi olduğunu ve olmaya devam edeceğini tekrar hatırlatmak isterim.

Borsa Endeksinin 9500 testi

Endekste 9400-9500 seviyelerinde bir tıkanma olduğunu geçen hafta net bir şekilde hissettik. Aynı zamanda dolar bazlı grafikte 302$ seviyesinde olan endeks için, 312$ seviyelerinde (yaklaşık 9700) önemli bir direnç bulunuyor. Endeks bu seviyelere yakın noktalarda ve bir miktar momentum kaybı izliyoruz. Bunu normal olarak karşılamak mümkün.

Geçen haftaki görüşümü tekrar etmek isterim. Endekste yukarıda sözü edilen seviyelerden kar satışları gelse bile, orta ve uzun vadede yukarı hareketin devam edeceğini bekliyorum. Bu nedenle bir kar satışı sürecine girilse bile mevcut pozisyonların korunması ve sabırlı olunması doğru bir hareket olacaktır. Bilançolarla birlikte şirket seçimleri, sektörlerden gelen haberler, şirket yetkilileri ile yapılan röportajlar, demeçler ve açıklamalar, hisse seçimi ve portföy yapılandırmasında önemli rol oynayacak.

Geçen hafta Türkiye’nin Gri listeden çıkmasına yönelik gelişmeler, Haziran ayında sürecin tamamlanması, piasa için yeni bir pozitif faktör olabilir. TCMB’nin şahin duruşu ise piyasa güveni açısından önemliydi. Mevcut gelişmeleri piyasadaki pozitif havanın uzun vadede devamı açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

Kar satışı gelse bile Endeksin yükselişine tekrar geri dönmesi beklenebilir

Genel olarak 2024 yılını, kar satışı gelecek diye korkup satmak yılı değil, pozisyonlarını koru ve kar satışlarında ekleme yap yılı olarak görüyorum. Elbette süreç içerisinde olağanüstü negatif gelişmeler olmadığı sürece. Yıl sonunda BIST100 endeksinin 12000-13000 seviyelerinde olabileceğine yönelik beklentim devam ediyor. Elbette yıl içerisinde Şirketler bazında iyi fırsatlar çıkacak ve endeks üstü performans sergileyenler olacaktır.

Bilançolar Devam Ediyor

Bilançoları alıyoruz. Piyasa ve piyasa analistleri enflasyon muhasebesine alışmaya çalışıyor. En önemlisi bu bilançoların yorumlanması konusunda bilgiler her gelen bilançoda daha iyi oturuyor. Son olarak TTRAK’da gelen bilanço Şirket’in 2023 yılında reel olarak ciddi bir büyüme gerçekleştirdiğini gösterirken, kar marjlarındaki artış iyi bir maliyet yönetimi olduğunu gösterdi. Ancak en önemlisi enflasyon muhasebesi sayesinde şirketlerin gerçek varlık değerlerini ve Özsermaye büyüklüklerini görebiliyoruz. Bu defter değerlerinde yükselişe neden oluyor. 2024 yılı F/K çarpanından daha çok PD/DD çarpanlarının daha anlamlı olacağı bir yıl olabilir. Özellikle enflasyon üzerinde Özsermaye karlılığı elde edebilen şirketler ve düşük pd/dd çarpanına sahip olanlar oldukça değerli şirketler olacak görünüyor.

Bu hafta Pazartesi OTKAR, Perşembe KBORU, Cuma ARCLK, BRSAN ve THYAO şirketlerinin 2023 finansallarını açıklaması bekleniyor. BRSAN ve THYAO fonksiyonel para birimleri döviz olması nedeni ile enflasyon muhasebesi uygulanmamış olarak gönderecekler.

Türkiye ve ABD Büyüme Verileri ve Euro TÜFE öne çıkıyor

Haftalık veri takviminde, Çarşamba günü Ekonomik güven endeksi verisi alınacak. Perşembe günü ise 4Ç büyüme verisini alacağız. Beklentiler %3.6 seviyesinde bir büyümeye işaret ediyor. 2Ç büyüme %5.90 seviyesindeydi. Geçmiş veri olması nedeni ile piyasa üzerinde bir etki beklenmemeli. Cuma günü ise ISO İmalat PMI verisi ve PPK Toplantı özetleri alınacak.

ABD tarafında Salı günü Dayanıklı Mal siparişleri, Fed İmalat endeksi ve Tüketici güveni verileri alınacak. Önemli veriler. Çarşamba günü ABD 4Ç büyüme verisi alınacak. İkinci hesaplama olan veride, ilk hesaplama %3.3 açıklanmıştı ve beklenti üzeriydi. Bu sefer beklentiler %3.3 seviyesinde. Aynı gün Fed üyesi Bostic ve Williams konuşacak. Perşembe günü Kişisel tüketim Harcamaları verisi var. Önemli bir veri. Aynı gün yine Fed üyesi Bostic ve Mester konuşacak. Cuma günü ISM İmalat PMI, Michigan Tüketici güveni verileri izlenecek. Piyasa için etkili olabilir. Yine aynı gün Fed üyesi Bostic ve Daly konuşacak.

Avrupa tarafında ise Pazartesi günü ECB Başkanı Lagarde konuşacak. Çarşamba günü Euro Bölgesi Tüketici güveni verisi ve Cuma günü Euro bölgesi Şubat TÜFE öncü verisi açıklanacak. Beklentiler %2.5 seviyesinde bulunuyor.

Bunların dışında Salı günü Japonya TÜFE ve Perşembe günü Japonya sanayi üretimi verileri izlenecek.

Borsa 9500 direncini yokluyor

Borsa endeksi 9500 direncini geçen hafta yakın bir şekilde test etti diyebiliriz. Ancak bu seviyenin üzerine doğru hareketlenme olmadı. Bunak karşılık aşağı doğruda bir düşüş görmedik. Endeks adeta son dört gün sıkışık bir alanda kaldı. Teknik olarak bu sıkışmanın devam etmesi olumsuz algılanır ve satış geleceğinin habercisi olur. Bu nedenle endeksin haftanın ilk bir iki günü içerisinde 9500 seviyesinin üzerine yükselmiş olması gerekiyor. Geri çekilmede 9000 seviyesi izlenebilir. Ancak orta vadede teknik görünüm pozitif.

Borsa Grafiği

Ons Gidemiyor ve Düşemiyor

Ons Altın 1990-2072$ seviyeleri arasında dalgalı hareket ediyor. Şimdilik 1990 seviyelerine yakın noktalar alım için uygun, 2072 seviyesine yakın noktalar ise satış için uygun bir görünüm mevcut. ABD dolar endeksindeki güçlü seyir ve 104 bölgesindeki ısrarlı hareketler Ons Altın içinde yukarı gitmekte baskı yaratıyor. Bu hafta açıklanacak ABD ve Euro bölgesi verileri EURUSD paritesinde etkili olursa, Ons Altın üzerinde de etkili olabilir. Ancak şimdilik Ons Altında önemli bir trend yok.

Ons Altın

AKSA 2023 ANALİZİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

TTRAK 2023 ANALİZİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir