Borsa ‘da Banka Rallisi

Borsa endeksi haftayı %1.23 düşüşle kapatırken, bayram sonrasında beklenen kar satışları ve geri çekilmeyi gerçekleştirmiş görünüyor. Endeks 9450 desteğine gerilemesinin ardından Cuma günü Bankalarda başlayan alımlarla birlikte yeniden yukarı sıçrama ile haftayı kapadı. XBANK haftayı %3.98 yükselişle tamamladı. Mali Endeks XUMAL ise %0.66 haftalık yükseliş kaydetti. Sanayi endeksi XUSIN %1.31 düşüş gösterdi. Endeksteki yükselişin ağırlıklı olarak Banka ve Sigorta şirketlerinde oluştuğunu söyleyebiliriz.

masanotları borsa

Yabancı Alımları Devam Ediyor

Aslında bu bir sürpriz değil. Yılbaşından bu yana sektörde yayımlanan pek çok raporda yabancı girişlerinin ağırlıklı olarak özel banka hisselerinde olacağı açıkça ifade ediliyordu. TCMB verilerine göre Yabancıların hisse alımları 15 Mart ile biten hafta sonrasından, 9 Nisan tarihine kadar toplam 1.2 milyar $ seviyesine ulaştı. Bayram haftası olan 1,5 günlük işlem süresinde bile 160mn$ alım gerçekleşmiş. Bu alımların büyük çoğunluğunun özel banka hisselerinde olduğunu söylemeye gerek yok.

Sanayi tarafında yılın ilk yarısında genel olarak yavaşlamalar bekleniyor. Bu nedenle 1Ç bilançoları bize çok daha fazla ipucu verecektir. Ancak faizin yüksekliği, yatırımların yavaşlaması gibi etkenlere bakıldığında güçlü sonuçlar gelmeyebilir. 2023 yılının ilk çeyreğinde deprem etkisi olacağı için, geçen yıla göre tüm sektörlerde olmasa bile belki daha iyi rakamlar görebiliriz, ancak faaliyet raporlarında veya resmi açıklamalarda zayıf iş hacmi olduğuna yönelik söylemler öne çıkabilir. Bu nedenle Mali sektördeki ayrışma devam edecek görünüyor. Sanayi Üretim endeksinde Ocak ve Şubat için önemli bir yavaşlama mevcut değiş. Şubat verisi geçen yılki deprem etkisi nedeni ile önemli bir artı göstermişti. Ancak ilerleyen aylarda yavaşlamayı görebiliriz.

Bankalar

Bankalardaki en önemli hikâyenin Türkiye’nin rasyonel para politikalarına geçiş ve CDS’deki düşüş olduğunu sürekli ifade ediyorum. Bunun yanında 2024 yılı bilançolarına yönelik heyecan verici bir beklenti bulunmuyor. Ancak 2025 yılına yönelik kar rakamlarında önemli artışlar bekleniyor. CDS 312 seviyesinde bulunuyor. Zaman zaman 300 seviyesinin altına gerilese de, geçen hafta GOÜ piyasalarındaki olumsuz havanın etkisi ile 300 seviyesinin üzerinde seyrini koruyor. Ancak bu oranın ilerleyen aylarda 250 seviyesine doğru düşme beklentisi, banka hisselerini desteklemeye devam edecek görünüyor. Bu sırada sanayi sektöründe genel anlamda yavaşlamalar göreceğiz. Elbette iyi olan şirketler öne çıkacak. Bu nedenle portföylerde banka hisseleri olmasında her zaman fayda olacaktır.

Küresel Endekslerde Olumsuz Bir Süreç

Geçen hafta küresel borsalarda kötü bir performans gerçekleşti. ABD borsalarında %3.5 seviyelerinde düşüşler oluştu. Avrupa endeksleri de haftayı negatif bölgede kapadı. GOÜ piyasalarında yine satıcılı bir hafta geride kaldı. Bunlara bakıldığında Türk Borsasının pozitif ayrışmaya çalıştığını söylemek mümkün.

Pek çok Fed yetkilisinin konuştuğu bir haftayı geride bıraktık. Verilen mesajlar bir noktada birleşiyor. Mevcut veriler faiz indirimi için güven vermiyor. Buna paralel Fed’e yönelik faiz indirimi beklentileri Eylül ayına ötelenmiş durumda. Bu durum ABD borsalarında kar satışını beraberinde getirirken, Ortadoğu ve Ukrayna’daki gelişmeler doğal olarak bahane edilmeye başlandı. Ancak piyasalarda savaş fiyatlaması görmüyoruz.

Borsa

Aslında Borsadaki yükseliş genel verilere bakıldığında biraz ilginç görünüyor. %67 seviyelerine varan mevduat faizi, aşırı yüksek kredi faizleri gibi etkenler dikkate alındığında Borsa endeksinin yeni rekorlar gerçekleştirmesi beklenmemeli. Ancak yükselişin mali sektör odaklı olduğunu görmekteyiz ve bu sektörler yabancı alımlarının etkisi ile yükseliyor. Ekonomi yönetimi ve söylemleri dış dünya tarafından makul karşılanmış görünüyor ve güven artışı mevcut. Geçen hafta ABD temasları, açıklamalar, IMF’den gelen açıklamalar bunları gösteriyor. Ekonomide taşlar tam olarak yerine oturmuş olmasa da, uygulanan politikalar dış dünya otoriteleri tarafında kabul görmüş durumda. Bu nedenle yabancı ilgisinin devamı söz konusu olacak görünüyor. Yine daha çok banka hisselerinde bunu hissedebiliriz.

Borsa endeksi konusunda pozitif düşüncemi koruyorum. Bunu aylardır bu köşeden ifade ediyorum. Tekrar hatırlatmak isterim. 2024 yılı borsa düşer mi diye korkup satılacak bir yıl değil, Borsa düşüşlerinde ilave hisse alınacak bir yıl. Bu görüşümü tekrarlamaya devam ediyorum.

Borsa endeksinde 9450 direncinin üzerine yükselmeyi kısa vadede beklemiyordum. Ancak oldu ve geçen hafta Cuma günkü hareket 10400 hedefine gidebileceğimizi gösteriyor. Gelecek birkaç ay nasıl bir seyir olacak bilinmez ancak 2024 yılsonunda endeksin daha yukarıda bir yerlerde olacağına yönelik beklentimi koruyorum. 2025 yılı içinde pozitif bir küresel piyasa beklentimi sürdürüyorum. Özet olarak yatırımcıların hissesine sahip çıkması gereken bir dönemdeyiz. Kısa vadeli al sat gibi hareketlerden uzak durmak, iyi ve güçlü şirketlerde pozisyonları korumak doğru bir hareket olacaktır.

Bu yıl ve 2025, büyük şirketlerin yılı olabilir. 2022 yılının aksine piyasa değeri yüksek şirketler ile yükselişle yaşanabilir. Ancak bu demek değildir ki, küçük piyasa değeri şirketlerde hareket olmayacak. Ancak seçici şirketlerde, değer olarak öne çıkan şirketlerde bence küçük büyük fark etmeyecektir. Piyasa değer yaratan, karlı çalışan, büyüyen ve iyi yönetilen şirketleri ve tabii iskontolu olmak kaydı ile her zaman gerçek değerine götürmüştür. Sadece sabırlı olalım yeter.

İçeride TCMB Faiz Kararı, Dışarıda ABD PCE verisi

Haftalık veri takviminde Pazartesi günü Tüketici güven endeksi verisi izlenecek. Önceki veri 79.4 olarak açıklanmıştı. Bu veri beyaz eşya sektöründe izlenen bir veridir. Salı günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeni ile piyasalarımız kapalı olacak. Çarşamba günü Nisan ayı Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim güven Endeksi verisi izlenecek. Perşembe günü ise TCMB faiz kararı alınacak. Son toplantıda politika faizini %50 seviyesine yükselten bankanın bu toplantıda faizi değiştirmesi beklenmiyor. Cuma günü önemli veri akışı bulunmuyor.

ABD tarafında Pazartesi günü veri akışı bulunmazken, Salı günü öncü PMI verileri alınacak. Çarşamba günü dayanıklı mal siparişleri verisi izlenecek. Perşembe günü ABD 1Ç24 büyüme verisi alınacak. Bu veri öncü veri olacak. Sonrasında 2 hesaplama daha yapılacak. Cuma günü ise PCE olarak ifade edilen ve Fed’in yakından izlediği Kişisel gelir ve harcamalar verileri önemli bir veri.

Avrupa tarafında ise, Pazartesi günü Euro Bölgesi öncü Tüketici güveni verisi var. Salı günü yine öncü PMI verileri izlenecek. Perşembe günü ECB aylık rapor açıklanıyor. Cuma günü önemli bir veri yok.

Bunların dışında Pazartesi günü Çin Merkez Bankası en düşük faiz oranını açıklayacak. Cuma günü BoJ faiz kararı alınacak ve Tokyo TÜFE verisi izlenecek.

Borsa Gözünü 10700’e Dikiyor

Borsa endeksi önceki hafta 9450 direncini geçerek önemli bir teknik kırılım gerçekleştirmişti. Geçen hafta 9450 desteğine doğru geri çekilme göstererek bu destek seviyesinden tekrar güçlü bir tepki yükselişi başlattı. 9850 seviyesi ilk planda direnç olabilir, Ancak ana görüntü endeksin 10700 seviyesindeki teknik hedefi gözüne kestirdiğini gösteriyor. Stratejik olarak 9450 üzerinde kaldığımız sürece endekste pozitif seyir devam edecek.

Borsa Grafiği

Ons Altın’ın Direnç Savaşı

Ons Altın hızlı yükseliş ardından 2374 direncinde oyalanıyor. 2374 seviyesi üzerinde tutunmalar devam etmesi durumunda, yukarı hareket devam edebilir. Bu durumda 2730 seviyesindeki hedef dirence doğru hareket görebiliriz. Bu seviyede mevcut pozisyonlar korunabilir. 2350 veya daha konforlu olması bakımından 2325 seviyeleri stop loss alınabilir. Yeni alım yapmak için ya gelecek haftada 2374 üzerinde kaldığını görmek doğru olacaktır, ya da pozisyon açılıyorsa stop seviyelerine uymak zorunlu olacaktır. Ancak şu ortamda aksi gelişmeler olmadıkça kısa pozisyon denemek çok riskli olabilir.

Ons Altın

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir