Borsa endeksinde haftalardır süren can sıkıcı seyrin sonunda beklenen tepkiyi aldık ve haftayı %2.80 yükseliş ile tamamladık. Kabine toplantısından süper bono/tahvil ile ilgili herhangi bir açıklama olmaması piyasalarda bu konu nedeni ile oluşan baskıyı ortadan kaldırmış görünüyor. Rahatlamanın etkisini hissettik ancak resmi olarak bu konunun tam olarak masadan kalktığı yönünde bir açıklama yapılmış değil.
Diğer yandan ABD piyasalarında pozitif havanın oluşması ve S&P endeksinin yaklaşık %6 yükseliş gerçekleştirmesi de içeride havayı destekledi. Sınır ötesi operasyon piyasalarda baskı yaratmadı. Geçmiş örneklerde de önemli baskılar görmedik. Bu konularda uluslararası camiadan gelen sesler etkili olacak. Operasyona yönelik uluslararası arenadan Türkiye’ye muhalif açıklamalar gelmesi durumunda, piyasalar üzerinde baskı oluşturabilir. Aksi durumda piyasa üzerinde önemli etki beklenmemeli.
TÜFE, Büyüme ve İmalat PMI verisi
Uzun vadede Borsa endeksi için olumlu görüşümüzü koruyorum. Haftaya Cuma günü Mayıs ayı TÜFE verilerini alacağız. Beklentiler %6 seviyelerinde aylık enflasyon olacağı yönünde. Enflasyondaki yüksek seyrin sürmesi, Borsa’daki enflasyon temalı yükselişi desteklemeye devam edecek. Elbette bu yükselişin nominal olduğunu, reel getiri konusunda ilerleyen dönemlerde hisse senetlerinin ayrışma göstereceğini bilmek gerekiyor. Salı günü ise 1Ç büyüme verilerini alacağız. Yıllık büyümenin %7.10 olması bekleniyor. Ancak Türkiye’nin 2021 yılını %2.5-3 arasında bir büyüme ile kapatması bekleniyor. Büyüme verisinin piyasalar üzerinde etkisinin olmasını beklenmiyor. Salı günü gelecek olan İmalat PMI verisi ise yakından izlenmeli. Çünkü iki ay 50 seviyesinin altına gerileyen ve geçen ayda düşüşünü 49.2 seviyesine kadar sürdüren veri imalat alanında daralmayı işaret ediyor. PMI verisindeki düşüşün devam etmesi ileride açıklanacak sanayi üretim verileri için alarm olabilir. Bu durum uzun vadede borsa üzerinde baskı yaratabilir.
İç tarafta yine enflasyon korumalı bir ürün konusunda gelebilecek açıklamalar, siyasi gelişmeler ve jeopolitik riskler izlenmeye devam edecek.
ABD borsalarında ise beklediğimiz tepki geldi ve S&P endeksi yaklaşık %6 ya yakın yükseliş kaydetti. Ancak bu yükseliş kalıcı bir yükseliş olmayacak görünüyor. Önümüzdeki hafta S&P endeksinde %3’e varan yükselişin devamı oluşabilir ancak sonrasında kar satışları beklenebilir. Geçen hafta oluşan yükselişin aşırı satış sonrasında gelen bir tepki olduğunu düşünüyorum.
ABD İstihdam ve Euro Bölgesi TÜFE, Lagarde…
Dışarıda ise Salı günü Euro bölgesi TÜFE verisi izlenecek. Çarşamba günü ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları önemli olabilir. Şimdiden ECB’ye yönelik temmuz ayında 50bps faiz artışı beklentisi oluştu bile. Cuma günü ise ABD istihdam verileri özellikle saatlik ücret artışları yakından izlenmeli. Çarşamba ve Cuma günü gelecek ABD ve Euro PMI verileri de piyasaların izleyeceği diğer gelişmeler olacak.
Borsa Endeksi Beklenen Tepki Verdi
Borsa endeksinde 50 günlük ortalama üzerinde kaldığı sürece pozitif görünümün korunduğunu sürekli belirttim. Nitekim endeks Pazartesi günü 50 günlük ortalama (mavi eğri) seviyesine yakın noktaya kadar gerilemesinin ardından bu seviyelerden toparlandı ve Çarşamba gün ivme kazanarak 22-günlük ortalamanın üzerinde kapandı. 2430 seviyesindeki ortalama izlenebilir. Endeks bu seviyenin üzerinde tutunursa yukarı doğru güçlenecektir ve 2500 direnci ciddi şekilde test edilebilir. Teknik göstergeler başta MACD olmak üzere önemli bir dönüş gerçekleştiriyor. Endekste Şubat-Nisan aylarında yaşanan hızlı yükselişin düzeltme süreci tamamlanmış olabilir.
Stratejik olarak endeks 50-g ortalama üzerinde kaldığı sürece, pozitif görünümün korunduğunu düşüneceğiz ve bu durumda pozisyonlar korunabilir. Şu anda geçen haftadan daha güçlü görünüme sahibiz. Kısa vadeli dalgalanmalarda sakin kalmak önemli olacak.
DolarTL Yukarı Görünüm Devam
TL geçen hafta, 16 seviyesini geçmesinin ardından 16.34 seviyelerinden dönüş gerçekleştirdi. Real, Zar gibi GOÜ para birimlerinde dolara karşı güçlü seyirler izledik. Buna göre bakıldığında Cuma günkü gerilemede dolar endeksindeki düşüşün etkisi olabilir. Ancak hafta genelinde TL negatif ayrıştı. TCMB yine pas geçerken, karar metninde farklı bir mesaj yoktu. Mevcut durumun TL üzerinde baskıya devam etmesi beklenebilir. Dolar kurunu aşağı çevirecek önemli bir gelişme veya adım şu an için mevcut değil. Cuma günü gelecek enflasyon verisinin beklentilerden yüksek gelmesi TL üzerinde baskı yaratabilir ve dolar kurunu yukarı itebilir.
Ons Altın 1750 yakınlarından alıcı buluyor
Önceki hafta iyi alım yerlerinden tepki yükselişi yapan Ons altın, geçen haftayı yatay bir bant içerisinde geçirdi diyebiliriz. Dolar endeksindeki sert düşüşe rağmen ons altının yukarı hareketini devam ettirmemesi düşündürücü. Ancak 1840 seviyesi üzerinde tutunuyor ve böyle devam etmesi durumunda 1900 seviyesindeki 50 günlük ortalamaya doğru bir tepki görebiliriz. Stratejide değişim yok. 1750-1800 seviyeleri alım için ideal, 1950-2000 seviyeleri satım için ideal olmaya devam ediyor.
Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumalısınız.
Kendinizi Eğitin. Borfin eğitimlerim hakkında bilgi alabilirsiniz. Görselleri tıklayın.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.