Borsa da Farklı Bir Haftayı Geride Bıraktık

Borsa ve Piyasalar için geçen haftanın en büyük gelişmesi sanırım TCMB’nin politika faizini beklentilerin üzerinde artırarak %17.5’den %25 seviyesine çıkarması oldu. Beklentiler %19-20 seviyelerinde yoğunlaşıyordu. TCMB bu hareketi ile uzun bir zamandır ilk kez piyasanın önüne geçti diyebiliriz. Karar metni oldukça açık ve net yazıldı. Enflasyon görünümünün, enflasyon raporunda belirlenen üst sınıra doğru yakınlaşacağının beklenmesi önemli bir risk olarak görülmüş ve erken önlem alınmış denilebilir.

masanotları borsa

TCMB Kararı, KKM Kararları ile uyumlu

Bununla birlikte önceki haftasonu TCMB Tebliğinde yapılan KKM hesapları ile ilgili değişiklik ile uyumlu bir karar olduğunu düşünüyorum. Bankalara TL’den dönüşlü KKM hesaplarında %50 dönüşüm hedefi belirlenmesine karşılık, bu kararla Bankaların kredi faizi üst sınırını da yükseltmiş oldu ve Bankalara kredi faizi üst sınırında alan açıldı. Bilindiği gibi bankalar politika faizinin yıllık bileşik getiri oranının en yüksek 1.8 ile 2 katı arasında bir faiz ile kredi verebiliyorlar ve 1.8 katı üzerindeki faizli krediler için %90 menkul kıymet tesisi zorunluluğu var.

Buna göre politika faizi %17.5 iken bankalar bileşik faiz üzerinden 2 kat olarak en yüksek %37.9 kredi faizi verebiliyorlardı. Bunun 1.8 katı %34.1 kredi faizine karşılık geliyordu. %50 KKM dönüşü kararının ardında Bankaların mevduat faizlerinde yükseliş olacağı beklentisi oluşmuştu. Bu politika faizi ile kredi mevduat spreadleri oldukça daralacaktı. TCMB’nin politika faiz kararı ile birlikte 1.8 kat kredi üst sınırı %50.5 bileşik  ve 2 kat kredi faiz üst sınırı ise %56.1 bileşik seviyesine yükselmiş oldu. Mevduat faizleri artsa bile bankaların kredi mevduat spreadlerini kontrol edebilme şansı oluştu.

Ayrıca bu kadar yüksek kredi faizi ile satış yapmak zor olacağı için, kredi faizi konusunda Bankalar arasında daha rekabetçi bir ortamın oluşmasını bekliyorum. Kredi kanalları daha sağlıklı işleyecektir.

Karar ile Dolar kuru şiddetli şekilde %7 gibi düşüş gösterdi ve 27.27 seviyesinden 25.25 seviyesine geriledi. Ertesi gün tepki ile 26.53 seviyesinde kapandı.

Dolarda Talep Devam Edebilir, Ancak…

Hala negatif faiz ortamında bulunuyoruz. %58 enflasyon beklenen bir ortamda %25 politika faizi bunu gösteriyor. TCMB faiz artırımlarına devam etse bile negatif faiz bir süre daha devam edecek. Bu Dolar kurundaki talebin devam etmesine neden olabilir. Bu nedenle dolarda kalıcı bir düşüş beklemek yanlış olabilir. Ancak bu adımlardan ve gösterilen iradeden sonra dolar kurunda agresif artışlarda beklemek bence yanlış olacaktır.

Borsa Pozitif, OVP sonrası daha güçlenebiliriz

Atılan adımın Borsa için pozitif olduğunu düşünüyorum. Özellikle Banka hisselerindeki olumlu görünüm devam edebilir. TCMB’nin bir sonraki adımı 1.8 ve 2 kat olan kredi faizlerin üst sınır getiren bu kararını iptal etmek olabilir. Faizlerin artması borsa için genelde olumsuzdur. Ancak piyasamızda yapılan fiyatlama normale dönüş ile ilgili. Eylül ayında OVP’nin açıklanması piyasaya daha çok yabancı ilgisini çekebilir. Bu durum BIST100 endeksinin çok daha yukarılara gitmesini sağlayacaktır.

Bu nedenle pozisyonları korumakta fayda görüyorum. Endeksteki dalgalanmalara fazla aldırış etmemek, sakin kalabilmek önemli. 8 hafta üst üste yükselen bir endeksin oynaklıklar ve yorgunluk göstermesi kadar doğal bir durum yok. 7300 seviyesi Endekste tastiklenmiş önemli bir destek oldu. Kısa vadede 7900 direnci oluştu. Endeks bu seviyeyi geçerse 8200 direncini muhtemelen geçebilir. Hisse senetleri için pozitif görüşümü koruyor, yaşanan düşüşlerin alım için fırsat olduğunu düşünüyorum.

ABD Borsalarında Zayıflık Sürüyor

Geçen hafa Powell’dan gelen açıklamalarda yeni bir mesaj yoktu. ABD S&P endeksi 22 ve 50 günlük ortalamalarının altında kalmaya devam etti. Düşüşün ardından tepki gösterdiği bir hafta oldu diyebiliriz ancak bu tepki 4475 seviyesinde 22 günlük ortalamasında söndü ve bu noktalardan tekrar satışlar gördük. S&P endeksi günlük grafikte yükselen eğilimini bozdu. Bundan sonra 4450-4460 bölgesindeki 22 ve 50 günlük ortalamalar direnç olarak izlenecek. Bu seviyeleri geçmedikçe S&P için yeniden güçlenmeden bahsedemeyiz.

İçeride Büyüme Verisi Dışarıda ABD Tarım Dışı İstihdam

Haftalık veri takviminde, içeri bakıldığında Salı günü Temmuz ayı Dış Ticaret Dengesi verilerini alacağız. Çarşamba günü 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeni ile piyasalar kapalı olacak. Perşembe günü 2Ç büyüme verisi gelecek. %3.4 büyüme bekleniyor. Cuma günü Ağustos İmalat PMI verileri alınacak.

Dışarda ise ABD kanadında Çarşamba günü 2Ç büyüme verisi 2nci hesaplama açıklanacak. İlk hesaplama %2.4 açıklanmıştı. Perşembe günü Temmuz Kişisel Gelir ve Harcamalar verisi izlenecek. Önemli bir veri. Cuma günü ABD Tarım dışı İstihdam Verisini alacağız. Haftanın önemli verisi olacak. Aynı gün Ağustos imalat PMI verisi alınacak. Euro Bölgesinde ise Pazartesi günü Londra Borsası kapalı olacak. Perşembe günü Euro Bölgesi Ağustos TÜFE verisi alınacak. Önceki veri -%01 açıklanmıştı. Cuma günü imalat PMI verisi izlenecek. 43.7 olarak açıklanan veride beklenti yine 43.7 seviyesinde.

Borsa Endeksinde 7300 desteği Güçlendi

Teknik olarak endeks halen mevcut teknik senaryomuzdaki hareketini koruyor. Geçen hafta 7300 seviyeleri test edilirken bu destek seviyesi çalıştı. Sonuç olarak 7300 desteğinin güçlendiğini söylemek mümkün. Bu arada 7900 seviyesi ile ara direnç olarak oluştu. Muhtemelen 7900 direnci kırılırsa 8200 ana direnç hedefi kolaylıkla test edilebilir ve geçilebilir. Genel olarak pozitif görünüm korunuyor.

Borsa Grafiği

Ons Altın Güç Bulamıyor

Ons Altın için 1915 çizgimizi 1885 seviyesine revize ediyoruz. Bunun sebebi 1915 çizgisinin fazlaca ihlal edilmesi ve artık yeterli etkiyi gösterememesi. Geçen hafta aşırı satım bölgesinden yeniden 1915 üzerine tepki gösteren Ons Altın, 1920-1930 seviyelerindeki ortalama dirençlerini geçemedi. ABD Dolarının güçlendiğini ve yukarı hareketin devam ettiğini görmekteyiz. Bu Altın için yukarı yönde alan açmıyor tersine aşağı yönlü baskı yaratıyor. 1885 seviyesini destek ve 1920 seviyelerini direnç olarak izliyoruz. Teknik olarak görünüm zayıf ve aşağı yönlü görünüyor. Perşembe günkü Euro Bölgesi enflasyon verisi önemli olabilir. Gelecek hafta hem ABD hem Euro tarafında önemli veriler var. Ons dalgalı ve kararsız bir seyir gösterebilir.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir