Borsa da Gözler Eylemlerde

Borsa geçtiğimiz hafta %10 yükselirken, döviz ve gram altındaki yükselişlerde %10 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Gösterge tahvil faizi %7.50 seviyesinden %15.69 seviyesine ulaştı. TCMB Başkanlığına Gaye Erkan’ın atanması beklenen bir gelişme olurken, eski başkan Kavcıoğlu’nun BDDK Başkanlığına atanması piyasa tarafından pozitif karşılanmadı ve kafalarda soru işaretleri yarattı. Son günlerde artan yabancı takası oranın bu kararın ardından tekrar gerilemesini not almakta fayda var. Enflasyon doğalgaz fiyatlarının sıfır alınmasının sayesinde %43.68’den %39.59 seviyesine gerilerken, çekirdek enflasyon artmaya devam etti.

masanotları borsa

Önümüzdeki hafta gözler ekonomi yönetiminden gelecek adımlarda ve açıklamalarda olmaya devam edecek. Perşembe günü Mehmet Şimşek’in Banka Genel Müdürleri ile bir araya gelmesi bekleniyor. Bu arada açıklamalar gelmesi durumunda piyasalar için önemli olacaktır. Çünkü gün sessiz kalma dönemi değil. Yeni ekonomi yönetiminin eylemleri kadar, piyasalarla iletişimi de çok önemi olacak. Kısa vadede TCMB’nin 22 Haziran tarihindeki faiz kararı önemli olurken, daha orta vadede OVP’nin ve ekonomi eylem haritasının bir an önce hazırlanması gerekiyor. Ekonomi için fazla zaman yok.

Borsa endeksindeki olumlu hava devam ediyor. Beklentiler devam ettiği sürece endeksteki yükselişin devam etmesini beklemek mümkün. 5704 seviyesi tarihi direnç ve önemli bir yol kazası olmaz ise endeks bu direnci geçebilecek güçte. Mevcut durumda yatırımcıların pozisyonlarını korumalarında fayda olacaktır. Zaman zaman kar satışları gelebilir ancak bu satışlar gün içerisinde karşılanabilir. Geçen hafta bunu yaşadık. VIOP’da kısa pozisyon denemesi yapmanın riskli olduğu günler yaşıyoruz.

Genel olarak analistlerin aylar önceden dikkat çektiği havacılık, otomotiv, çimento, perakende sektörleri endekste yine etkili olmaya devam edebilir. Bu sektörlerdeki değerlemeler halen cazip duruyor. Kurun yükselişi ile ihracatçı şirketlere yönelik iştahın arttığını görmekteyiz. Her ne kadar 2.çeyrek dönemde ihracatçı şirketlerde TCMB düzenlemesi nedeni ile kur zararları görecek olsak da, bu etkenlerin ortadan kalkacağına yönelik beklentiler ve kurdaki yükselişin getirdiği rahatlama ile 3.çeyreğe yönelik beklentilerin hisseleri diri tutmasını bekleyebiliriz. Bunların dışında gelirleri döviz ve giderleri TL olan teknoloji ve yazılım şirketlerinde hareketliliğin başladığını görmekteyiz. Önümüzdeki dönemde bu sektör hisselerindeki hareketlilik devam edecektir.

Bunun dışında TCMB’nin bankalarla ilgili alacağı kararlar banka hisselerinin yükselmesini destekleyebilir. Geçen hafta Araştırma Birimlerinin model portföylerine bankaları dâhil etmeye başladıklarını gördük.

ABD Borsaları Fed’i Bekliyor

ABD borsalarındaki pozitif duruş devam ediyor. Bu hafta Çarşamba günü Fed faiz kararını açıklayacak. Beklentiler faizleri %5.25’de değiştirmeden bırakacağı yönünde bulunuyor. Geçen hafta Kanada Merkez Bankasından gelen sürpriz faiz artırımı piyasalardaki beklentilerde oynaklığa neden oldu. Bu toplantıda aynı zamanda ekonomik projeksiyonlarda açıklanacak. Daha önceden 2023 medyan faiz beklentisi %5.10 seviyesinde açıklanmıştı. Buna göre Fed’in yılın geri kalanında faiz artırması beklenmiyor. Ancak bu projeksiyonlarda olabilecek değişiklikler piyasalar için önemli olacak. Powell basın toplantısında vereceği mesajlarda piyasalar için önemli olacak başka bir etken. Faiz artırımı gelmesi ve şahin açıklamaların olması durumunda ABD piyasaları bozulabilir ve satışlar gelebilir. Faiz artışı olmaz ancak Powell’ın mesajları yine şahin olursa bu durumda piyasalarda oynaklığa neden olacaktır. Çarşamba günü hem Dolar, hem EURUSD paritesi ve Ons Altın için önemli bir tarih olacak. S&P endeksinin 4300 seviyesini geçmesi durumunda alımlar güçlenebilir. Buna karşın 4200 önemli bir destek konumunda bulunuyor.

İçeride Cari İşlemler, Dışarıda Fed ve ECB

Haftalık veri takviminde, Pazartesi günü Nisan ayı cari işlemler açığı verisi alınacak. Beklentiler 4.4 milyar $ açık geleceği yönünde bulunuyor. Aynı gün işsizlik verisini alacağız. Piyasalar üzerinde önemli bir etki beklenmeyebilir. Perşembe günü Mayıs ayı Merkezi Yönetim Bütçe dengesi verisi alınacak. Bütçe açığının gündemde olduğu şu günlerde önemli. Cuma günü ise Moody’s’in Türkiye Görünüm raporunu açıklaması bekleniyor. Ancak bir değişiklik yoksa Moody’s bir açıklama yapmayabilir. Bunun dışında içeride Mehmet Şimşek’in Bankacılarla görüşmesi ve gelebilecek başka açıklamalar piyasalar için önemli olacak.

Dışarıda ise ABD kanadında Salı günü TÜFE verisi alınacak. Fed öncesi önemli. En son yıllık TÜFE %4.9 olmuştu. Çarşamba günü Fed faiz kararı, Powell açıklamaları ve ekonomik projeksiyonlar önemli olacak. Perşembe günü ABD Mayıs ayı perakende satışlar ve Mayıs ayı Sanayi üretimi verisi izlenecek. Cuma günü ABD Michigan Güven endeksi alınacak. Euro Bölgesi tarafında ise Salı günü ZEW Ekonomik Beklenti endeksi izlenirken, Çarşamba günü Nisan ayı sanayi üretimi alınacak. Sanayi üretimi en son ayda %4.1 düşüş yaşamıştı. Perşembe günü ECB faiz kararı önemli olacak. ECB’nin 25bps faiz artışı yapması bekleniyor. Aynı gün Başkan Lagarde’ın açıklamaları önemli olacaktır. Cuma günü ise Euro Bölgesi Mayıs ayı TÜFE verisi izlenecek.

Borsa Endeksi Zirveyi Geçebilir

Borsa BIST100 endeksi soluksuz bir şekilde yükselerek 5500 direncinin üzerinde kapandı. Mevcut olumlu seyirlerin devamı durumunda 5704 direnci test edilebilir ve hatta bu seviye geçilerek yeni rekor seviyeler görmek mümkün. Endeksin 5704 direncinden kar satışları görmesi durumunda 5500 seviyesini destek olarak izleyeceğiz. 5500 üzerinde satışların karşılanması durumunda yukarı hareket tekrar devam edebilir. Ancak 5500 seviyesinin altında kapanışlar gelmesi teknik olarak bir düzeltmenin geleceğini haber verecektir.

Borsa Endeksi Grafiği

Ons Altında Fed Öncesi Belirsizlik

Dolar endeksinin 103 seviyelerinde gücünü koruyor olması Ons Altın üzerinde baskı yaratıyor. Geçen haftaya göre Altında önemli bir değişim yok. Alım için uygun seviyeler 1915 desteği olabilir. Yukarı hareketlerde 1970-2000 bölgesi satış için ideal görünüyor. Çarşamba günkü Fed toplantısı öncesinde Altında önemli bir pozisyon almak mantıklı değil. Fed kararı sonrasında daha net karar alınabilir. Faiz artırımı durumunda ve şahin mesajlar gelmesi durumunda Ons Altın 1915 desteğinin altına bile gerileyebilir. Pas geçmesi ama şahin mesajlar gelmesi durumunda ise Altın 2000 seviyesine doğru sınırlı bir yükseliş gösterebilir.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir