Borsa BIST100 endeksi geçen haftayı %0.64 yükselişle kapatırken, oldukça dalgalı bir haftayı geride bıraktık. 26 Şubat tarihinde 9450 seviyesinden başlayan düzeltme düşüşü geçen hafta 8736 seviyesine kadar geriledikten sonra, gelen ani alımlarla birlikte haftayı yeniden 9000 seviyesinin üzerinde tamamladı. Perşembe günü Fitch’e yönelik not artırımına yönelik beklentiler endekste sert yükselişlere neden oldu. Bankacılık endeksi haftayı %2.29 yükselişle tamamladı. 321 seviyesine kadar yükselen CDS, 312.5 seviyesine geriledi.
Fitch Türkiye’nin kredi notunu B’den B+ seviyesine yükseltirken, görünümü pozitif olarak belirlemesi, Eylül ayındaki gözden geçirmesinde not artırımı sinyali taşıyor. Açıkçası Fitch bundan önceki değerlendirmesinde görünümü Durağan olarak belirlemişti. Bu nedenle bu gözden geçirmesinde not artırımına gitmesi beklediğimden erken oldu diyebilirim. Aslında Eylül değerlendirmesinde not artırımı için gerekli olan noktaları da belirtiyor. Seçimlerden sonra Ortodoks politikaların devam etmesi, Enflasyonda ani düşüşün oluşması ve makroekonominin dış kırılganlıklara karşı daha güçlenmesi. Gelecek sürede bu konularda ilerlemeler olursa Fitch’den tekrar bir not artışı daha görmemiz sürpriz olmaz.
Son not artışı, ABD ile ilişkiler ve son temaslarda yeni işbirliği sayfasının açılması, NATO konusundaki gelişmeler dikkate alındığında 3 Mayıs tarihindeki S&P değerlendirmesinde not artırımı görmemiz muhtemel. Yine 19 Temmuz tarihindeki Moody’s değerlendirmesinde de yine not artırımı görebiliriz. Zira her iki kurumda Türkiye’nin görünümü pozitif olarak belirlenmişti.
Borsa Pozitif
Bu gelişmeleri Borsa açısından olumlu karşılıyorum. Endekste 9400-9500 seviyelerinden kar satışı bekliyorduk ve bu gerçekleşmiş görünüyor. Bu süreçte sakin kalınmasını ve pozisyonların korunması gerektiğini sürekli bu sayfalarda belirtmiştik. Fitch haberi endekste yeni bir alım dalgası yaratır yaratmaz bunu söylemek zor çünkü endeksteki yükselişlerde bu beklentilerin fiyatlanması da var. Ancak mevcut pozitif havayı destekleyen bir gelişme demek yanlış olmaz. Bunun anlamı, endekste yine gerilemeler olsa bile pozisyonların büyük bir sabırla korunması gerektiği. Türk piyasaları pozitif bir tünel içerisinde bulunuyor ve büyük bir yol kazası yaşanmadığı sürece Türk varlıklar orta ve uzun vadede değer kazanmaya devam edecek görünüyor.
Mart sonu seçimlere kadar piyasadaki pozitif havanın devam etmesi muhtemel. Ancak seçimlerden sonra sıkılaşmaların etkisi ile 4-5 aylık yatay ve yıpratıcı bir dönem görebiliriz. Yılın son çeyreğinde ise küresel faiz indirimlerinin etkisi ve GOP’lara para girişi ile birlikte Borsa İstanbul’da dünya piyasalarına paralel güçlü yükselişler bekliyoruz.
Banka Hisseleri Tarafı için Önemli Olan Faktör
Bankalar tarafında ise TCMB’nin aylık kredi büyüme hedefini %2.5’den %2’ye düşürmesi piyasada satış yönlü bir baskı yarattı. Ancak bunun spekülasyon olduğunu düşünüyorum. Bilanço ve kar anlamında 2024 yılı için heyecan verici bir karlılık zaten Bankalarda beklenmiyor. Bu nedenle bankalar için önemli olan bilançolardan ziyade Türkiye’nin CDS primi olacak. Ekonomideki adımlar CDS’in 250 puan ve altına düşmesini sağlarsa (ki böyle görünüyor), banka hisseleri yukarı hareketini koruyacaktır. Çünkü CDS düştükçe, piyasa bankaları daha yüksek pd/dd çarpanı ile fiyatlamaya başlayacak. Biz buna risk iştahının artması diyoruz ve sadece bankalar için değil, böyle bir durumda tüm hisse senedi piyasası da pozitif etkilenecektir.
Bu arada BDDK, Bankalara 2023 yılı karlarından azami %15 temettü dağıtılması yönünde tavsiye verdi. Buna göre bankalar %15 dağıtım oranı uygularda ISCTR temettü verimi en yüksek hisse olarak öne çıkıyor. En yüksek ikinci hisse ise YKBNK olarak hesaplıyoruz. Her iki hissenin Cuma günü pozitif ayrıştığını görmekte yarar var.
Bilançolar Devam Ediyor
Bu hafta Pazatesi günü BIMAS, TCELL, Salı CCOLA, Perşembe MAVI, Cuma AKENR, DOAS, KCHOL için 2023/12 finansallarının açıklanması bekleniyor.
Avrupa ve ABD Yaz Aylarında Faiz İndirimine Hazırlanıyor
ECB faiz oranını değiştirmezken, Lagarde Temmuz ayında faiz indiriminin sinyalini verdi. Fed Başkanı geçen haftaki kongre sunumunda enflasyonda net bir görünüm hissettiğimiz anda faiz indirimine hazırız mesajı verdi. Son açıklanan Tarım dışı istihdamda geçmiş ayların aşağı revize edilmesi, saatlik ücretlerdeki beklentinin altında artış ve işsizlik oranının yükselmesi, faiz indirimi beklentilerini güçlendirmiş durumda. Piyasalar Mart toplantısında Fed’den faiz indirimi beklemiyor ancak sonraki toplantıda beklentiler yüksek. 20 Mart tarihinde hem ekonomik projeksiyonlar açıklanacak, hem de metinde faiz indirimi sinyali verilecek mi merakla bekliyoruz.
Cuma günkü veri sonrasında ABD swap piyasalarında 25bps indirim fiyatlara hemen yansıtılırken, EURUSD paritesi 1.093 seviyesine yükseldi. Dolar endeksi 103 seviyesinin üzerinde uzun zamandır seyrini korurken 102.71 düzeyine geriledi. Bu piyasaların Dolar negatif yönlü bir pozisyonlanmaya gittiğini göstermekte. Dolardaki bu gerilemeden elbette Ons Altın en büyük faydayı sağladı ve 2177 dolar seviyesine yükseldi. Altın’ın her gün önü açılıyor.
İçeride Cari Denge Dışarıda ABD TÜFE
Haftalık veri takviminde, Pazartesi günü Ocak ayı ciro endeksleri izlenecek. Ocak verisi olan rakamlar sektörlere ait fikir verebilir. Salı günü Ocak ayı Sanayi Üretim verisi ve Ocak cari denge verileri bekleniyor. Cari açığın Ocak ayında 2.550mn$ seviyesinde olması bekleniyor. Bunun dışında içeride önemli bir veri akışı bulunmuyor. TCMB’den ilave sıkılaştırma önlemleri devam edebilir.
ABD tarafında haftanın en önemli verisi Salı günü TÜFE verisi olacak. Beklentiler aylık %0.30 seviyesinde. Perşembe günü ÜFE ve Perakende satışlar verisi izlenecek. Perakende satışlarda beklentiler aylık %0.30 seviyesinde. Cuma günü Sanayi üretim verisi ve Michigan Tüketici Güveni verisi alınacak.
Avrupa tarafında ise, Salı günü Almanya TÜFE verisi alınacak. Çarşamba günü İngiltere büyüme verisi ve Euro Bölgesi sanayi üretimi alınacak. Beklentiler aylık -%1.1 seviyesinde bulunuyor. Bunun dışında önemli bir veri akışı bulunmuyor.
Borsa Toparlanıyor
Borsa endeksi 8736 seviyesinden güçlü bir tepki başlattı. Beklediğim düzeltme hareketi bitmiş görünüyor. Bununla birlikte teknik olarak pozitif görünüm devam ediyor. 50 günlük ortalamanın yukarı bir trend içerisinde olması bunu destekliyor. Geri çekilmenin ardından endeks tekrar 9400-9500 dirençlerini test edebilir.
Ons Altın’ın Önü Açılmış Görünüyor
Ons Altın oldukça kritik 2072 direncini geçmesinin ardından yükselişini hızlandırdı. Çarşamba günü Powell konuşması ve Cuma günkü ABD verileri, Doları zayıflatırken, Ons Altın’ın önünü açmış görünüyor. Hızlı yükselişin ardından Altında dalgalanmalar olsa da, orta ve uzun vadede 2072 seviyesinin tekrar altına inmemek kaydıyla, yeni hedef 2370-2400 seviyeleri olarak öne çıkıyor.
FROTO 2023 ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN.
OYAKC 2023 ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN.
AKSA 2023 ANALİZİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
TTRAK 2023 ANALİZİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.