Borsa da Negatif Ayrışma

Öncelikle Cumhuriyet Bayramına hazırlandığımız bu haftada herkesin Cumhuriyet Bayramını ve Cumhuriyetimizin 100.yaşını kutlarım. Daha nice 100 yüzyıllara.

Borsa endeksi geçen hafta %7.43 geriledi. Bu oldukça sert bir geri çekilme denilebilir. Hamas saldırısından bu güne BIST100 endeksinin değer kaybı %10 seviyesini geçmiş durumda. Dünya endekslerinde Tel Aviv Borsası dışında bu kadar sert düşüşler görünmüyor. Genel olarak dünya piyasalarındaki değer kayıpları son 7 günde %3-4 arasında değişiyor. Tel Aviv 35 endeksi saldırının başladığından bugüne yaklaşık %13 geriledi. Bugünkü değer kaybı sadece %2.23 seviyesinde bulunuyor. MSCI dünya ve Avrupa endeksleri %3-4 arasında düşüşler gösterdi. EuroStoxx 50 endeksinin 7 günlük değer kaybı yaklaşık %5 olurken, ABD piyasalarındaki değer kayıpları %4 seviyesinde oluştu. Sonuç olarak dünya piyasaları da kötü bir haftayı geride bıraktı. Ancak Borsa İstanbul’un Tel Aviv borsasından sonra dünyada en çok düşen piyasalar arasında olması dikkat çekici oldu.

masanotları borsa

Negatif Ayrışmanın Nedenleri

BIST’in bu kötü performansında birden fazla neden sıralanabilir. İlki, İsrail-Filistin gerginliğine oldukça yükselmiş bir noktada yakalandık. Diğer piyasalar bizden çok önce zaten ortalamalarının altına gerilemiş ve düşüşler gerçekleştirmişti. Bu seviyede yakalanmanın getirdiği sonuç, portföylerin risk azaltma işlemlerini daha kolay yapabilmeleri oldu. Diğer bir neden ise Endeks yüksek seviyede olmasına rağmen, kredili pozisyonların hala yüklü olması ve değer kayıplarının başlaması ile aracı kurumların kredi pozisyonları kapatması için hesap sahiplerini zorlaması oldu. Geçen hafta oldukça yoğun resen satışlar yapılmış olabilir. Diğer bir neden ise sıcak yabancı olarak tanımladığımız, hızlı trade eden yabancı fonların Haziran başında yaptıkları pozisyonları, boşaltmaları oldu. Yabancı toplam takas içindeki adetsel oranları son 15 günde %17.81’den, %17.15 seviyesine geriledi. Ancak Cuma günü gelen satışlarda hızlıca bu oranın %17.31’e yükselmesi dikkat çekici oldu.

Borsa ‘da Bundan Sonra Ne Olacak

Yaşanan hızlı düşüşün sonuna yaklaştığımızı düşünüyorum. Teknik olarak bazı önemli göstergelerin aşırı satım bölgelerine yaklaşması bunu gösteriyor. Diğer yandan bilançoların açıklanmaya başlaması ile bilanço fiyatlamalarının piyasa üzerinde etkisini görebiliriz. Bu durumda endeksteki toparlanmaya yardımcı olabilir. Elbette bir “V” şeklinde toparlanma beklemiyorum. Ancak düşüşün artık hız kesmesi ve endeksin belirli bir seviyede dengelenmeye başlaması muhtemel. 7400 ve 7200 seviyeleri destek olarak izlenebilir. Bu seviyelere kadar düşüş devam edebilir ancak sonrasında toparlanmalar veya dengelenmeler görebiliriz.

Ancak önümüzdeki süreç ile ilgili olarak endeksin daha yatay ve dalgalı bir sürece girmesi beklenebilir. Bu süreçte daha seçici olmakta fayda olacaktır. Kredili pozisyonlar için ideal olmayan bir süreç görebiliriz. Jeopolitik risklerin ne tarafa evrileceği önemli olacak. İsrail’in kara harekâtı halen netleşmedi ve bu belirsizlik yaratıyor. Her ne kadar İsrail-ABD görüşmesinden ve açıklamalardan, bölgesel bir savaşa dönüşmesinin istenmediği anlaşılsa da, yine de belirsizlik dağılmadan piyasalar rahat etmeyecektir. Bununla birlikte uzun vade için pozitif görüşümü koruyorum. Gelecek 1 yıl içerisinde Türkiye’nin rasyonele dönüş hikâyesi ile birlikte yabancı girişlerinin artması ile beraber BIST100 endeksi daha üst seviyeleri görebilir.

Ayrıca yaşanan masum sivil ölümleri bütün dünyada infial yaratmış durumda. Başta İsrail’de olmak üzere, ABD siyasi cephesinde masum kadın ve çocuk ölümleri büyük tepki topluyor. Bunların dışında Filistin için yaptığı açıklamalar nedeni ile işinden kovulan CEO’lar veya çalışanlar, açıklamaları nedeni ile konseri iptal edilen sanatçılar (Fazıl Say bunlardan birisi), gözaltına alınan İsrailli Araplar gibi genişleyen olaylar zincirleri izliyoruz. Bu gelişmelerin İsrail üzerinde hem iç hem dış kanatta nasıl bir baskı yaratacağını gözlemleyeceğiz. Ancak bu süreçte piyasalarda tatsız ve sabırlı olunması gereken bir dönem yaşanabilir.

Bilançolar Arçelik ve Kalekim İle Başladı

Cuma günü Arçelik ve Kalekim 3Ç finansallarını aldık. Arçelik beklentiler yönünde sonuçlar açıklarken, kar marjlarındaki toparlanma dikkat çekti. Ancak zayıf giden ihracat ve kötü nakit akışlarını da belirtmekte yarar var. Kalekim ise beklentilere paralel operasyonel sonuçlar açıklarken, beklentinin bir miktar altında kar açıkladı. Vergi karşılığı ve finansman giderleri etkili olmuş olabilir. Ancak büyüme ve karlılık bakımından hem yıllık hem çeyreklik olarak daha iyi sonuçlar getirdi. Güçlü nakit akışları dikkat çekici. Sonuçlar ARCLK ve KLKIM için nötr olarak değerlendirilebilir.

Haftaya Pazartesi OTKAR, Salı TAVHL ve TTRAK, Çarşamba FROTO, TOASO, TUPRS ve AYGAZ, Perşembe AKBNK, KCHOL ve TKFEN bilançoları bekleniyor.

İçeride TCMB ve Bilançolar, Dışarıda ECB

Haftalık veri takviminde, veri akışı bakımından yoğun bir hafta bekliyor. İçeri bakıldığında Pazartesi günü Ekim Tüketici Güven Endeksi verisi izlenecek. Salı günü veri akışı görünmüyor. Çarşamba günü Ekim ayı KKO ve İmalat güven Endeksi verileri takip edilecek. Perşembe günü ise TCMB faiz kararı bulunuyor. Beklentiler 500bps artış ile politika faizinin %35 seviyesine artacağı yönünde bulunuyor.

ABD kanadında ise Pazartesi önemli veri akışı bulunmazken, Salı günü Ekim ayı PMI verileri izlenecek. Çarşamba günü Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip edilecek. Perşembe günü 3Ç öncü büyüme verisi ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilebilir. Cuma günü ise Eylül ayı Kişisel Gelir ve Harcamalar verisi izlenecek. Michigan Tüketici Anketi ve Fed Üyesi Barr’ın konuşmaları yine Cuma günü izlenecek veriler arasında.

Euro tarafında ise Pazartesi günü Tüketici güven endeksi izlenirken, Salı günü PMI verileri alınacak. Çarşamba günü önemli veri akışı bulunmazken, Perşembe günü ECB faiz kararı bekleniyor. ECB’nin %4.50 olan politika faizini değiştirmeyeceği bekleniyor. Aynı gün ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları takip edilecek. Cuma günü yine önemli veri akışı bulunmuyor.

Hafta genelinde İsrail Kara Harekâtı ve açıklamalar takip edilecek.

Borsa Destek Arayışında

Borsa endeksinde düşüş sert şekilde devam etti. 50 günlük ortalamanın altına gerilemesi momentumda ciddi bir kayıp anlamına geliyor. Teknik olarak 7400 desteği ve 7100 seviyelerindeki 100 günlük ortalama desteği endeks için kritik. Bu seviyeleri yaşanan düşüşün son bulabileceği ve tepki verebileceği noktalar olarak görmekteyiz. Teknik olarak kısa vadede düşüşün büyük kısmının gerçekleştiğini ve önümüzdeki hafta daha dengeli bir piyasa olabileceğini düşünüyoruz.

Borsa Grafiği

Ons Altın’da Güvenli Liman Endişesi

Ons Altındaki hızlı sıçrayış jeopolitik risk kaynaklı gerçekleşti. 2000 direncinde bir miktar kararsız bir kapanış yaptığını izledik. Ancak Altın için mevcut belirsiz ortamda yorum yapmak çok güç. Gelinen nokta fırsatların geride kaldığı bir nokta olarak görülebilir. Bu seviyede alım yönünde hareket etmek riskli olabilir. Ancak belirsizliklerin devam etmesi nedeni ile mevcut pozisyonlarında devam etmesi doğru olabilir. Açıkçası yorum yapması zor seviyeler olduğunu söylemek isterim.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir