Borsa BIST100 endeksi geçen haftayı %3.57 düşüşle kapadı. Bankacılık endeksindeki satışlar %4.72 düzeyinde gerçekleşti. Fitch not artırımının ardından gelen satış baskısında, TCMB’nin açıkladığı zorunlu karşılık, kredi kartı nakit avanslardaki faiz yükseltimi gibi sıkılaştırma adımlarının etkisi olduğunu görmekteyiz. Bunun yanında seçim öncesi dolar kurunun yükseleceğine yönelik yapılan spekülasyonlar, TCMB’nin rezerv erimesinin yine gündemde olması piyasalardaki algıyı negatif etkiliyor.
Not artırımının geleceği değil, geçmişi tespit ettiğini geçen haftaki yorumumda belirtmiştim. Bu nedenle piyasalarda not öncesi yaşanan yükselişin fiyatlara büyük ölçüde dâhil edilmiş olabileceğini geçen hafta yazmıştım. Aynı şekilde CDS 320 seviyesinden 306 seviyesine sınırlı bir gerileme gösterdi. Kısa vadeli etkisinin sınırlı olmasını ancak uzun ve orta vadeli pozitif görünüme destek vereceğini düşünüyorum. Ancak kısa vadede hisse senetlerinde baskı var.
Açıkçası TCMB’nin geçen hafta açıkladığı sıkılaştırıcı adımların, seçimden sonra geleceğini düşünüyordum. Fakat beklentimden erken geldi ve her gün yeni bir açıklama gelebilir algısı oluştu. Bundan dolayı, Borsa için seçime kadar pozitif seyir görebiliriz beklentim bozulmuş oldu. Aksine seçimden sonra beklediğim Borsada 3-4 aylık yatay ve yıpratıcı süreç beklentim şimdiden başlamış olabilir.
Perşembe TCMB Ne Yapacak? Piyasa faiz artırımını fiyatlara yansıttı bile.
TCMB’nin 21 Mart tarihindeki PPK toplantısında yönelik şimdiden 250bps ile 500bps arasında faiz artırımı beklentisi oluşmuş durumda. Beklenen yüksek gelen Şubat TÜFE verisi sonrasında Dolar kuruna yönelik spekülasyonlar başlamıştı ve bu durum hem kursa yukarı baskıya neden olurken, Borsa üzerinde aşağı baskıya neden olmuştu. Bu psikoloji halen devam ediyor. Aslında piyasalarda faiz artırım beklentisi fiyatlara yansımış durumda. Mevduat faizleri %50 seviyesini yakaladı bile. VIOP piyasasında yılsonu kur beklentisi %50 faizi işaret ediyor. Aynı gelişmeyi swap oranlarında da görmekteyiz. Piyasa 500bps faiz artırımını fiyatlara yansıtmış durumda. Bu nedenle TCMB Perşembe günü 500bps faiz artırımı yaparsa, beklentileri karşılamış olacak ve pozitif bir algı yaratacak gibi bir görüntü oluşuyor. Ancak bu algı kısa sürebilir çünkü yüksek faiz hisse senetleri üzerinde önemli bir baskı unsurudur.
Buna karşılık TCMB Perşembe günü, faiz seviyesi enflasyonu çapalamaya yeterlidir, aldığımız önlemler ilave faiz etkisi yaratacaktır ve TCMB rezervlerindeki erime KKM’den geçişlerin olduğu dönem olmasından dolayı oluyor ve bunu geçici görmekteyiz, bunun yanında cari açık beklediğimizden iyi gidiyor, TL’ye yönelim beklentilerimiz doğrultusunda artarak devam ediyor diyerek pas geçecek mi göreceğiz. Ancak bu durumda açıklama metni piyasayı ne kadar ikna edecek bilemiyorum. Faiz artışını pas geçerse piyasanın gerisinde kalabilir ve bu durum hisse senetlerinde ikinci tur baskıya neden olabilir. Sonuçta, TCMB’nin her iki adımı da piyasaları baskı altına alabilir.
Bir gün öncesinde Fed faiz kararının olduğunu unutmamak lazım. Kararın dışında ekonomik projeksiyonlar, nokta tahminler ve Powell konuşması önemli olacak.
Borsaya Rakipler Artıyor
Bunların dışında Altındaki yükseliş, Bitcoin’deki yukarı hareketler ve mevduatların %50 seviyesine gelmiş olması zaten Borsa için negatif bir baskı yaratıyor. Hisse Senedi Yatırım Fonlarındaki payların satılıp Altın fonlarına geçiş bile Borsa üzerinde baskı yaratan bir neden. Bu nedenle Borsa endeksinde 3-4 ay gibi bir süre tıpkı Eylül-Aralık 2023 dönemindeki gibi yatay ama bazı hisselerde yıpratıcı bir süreç görebiliriz. TCMB Perşembe günü piyasa beklentilerine paralel 500bps faiz artırsa bile bunun etkisi belki de yarım günlük pozitif bir etki olabilir, sonrasında yüksek faizler hisse senedi için temel bir baskı nedeni olacak. Borsa’nın en büyük düşmanı faizdir, unutmayın.
2024 sonu için pozitif beklentim devam ediyor
Ancak bunların dışında, yılın ikinci yarısında hem Fed hem ECB’nin faiz indirim sürecine girmesi, buna bağlı olarak Gelişen Ülke Piyasalarına para girişlerinin başlaması, pozitif bir küresel ortamın oluşması ile Borsa endeksinin bundan pay alacağını düşünüyorum. O sürece kadar içeride alınan önlemlerin enflasyona etkisi görülmüş, ekonomideki kırılganlığın güçlendiği algısı oluşmuş ve TCMB rezervlerinde toparlanma başlamış olması durumunda, yıl sonu global ralliye Türk Borsası da katılacaktır. Yılsonu Borsa endeksi için 12000-13000 beklentimi koruyorum.
Sonuç olarak sakin kalan ve sinirlerine hâkim olan yatırımcılar kazanacak. Önümüzdeki 3-4 ay kredili işlem yapmaya uygun görünmüyor. Borçla, ihtiyaç olan parayla borsada olmaya uygun görünmüyor. Bunların uyarısını şimdiden bir kez daha yapalım. Hatta kredili hesaplardan gelebilecek mecburi satışlarda bu dönemde Endeks üzerinde baskı yaratabilir. Diğer yandan bu süreçte gelebilecek satışları, yılsonuna yönelik fırsat bilen alımların karşıladığını da görebiliriz. Elbette daha düşük fiyatlardan.
İçeride TCMB, Dışarıda Fed, BoE ve Euro TÜFE
Haftalık veri takviminde, Çarşamba günü Mart ayı tüketici güveni verisi alınacak. Haftanın en önemli gündem maddesi Perşembe günü yapılacak TCMB Faiz toplantısı olacak. Piyasalarda bu konuda önemli bir fikir birliği görünmezken, beklentiler faiz artırımına doğru kayıyor. Daha çok yabancı raporlarda faiz artırım beklentisi özellikle Nisan için yükselmiş durumda. Cuma günü Mart ayı kapasite kullanım oranı ve İmal güven endeksi verisini alacağız.
ABD tarafında haftanın en önemli veri Çarşamba günü Fed faiz kararı olacak. Faiz indirimi beklentileri zaten Haziran kaymıştı ve bu nedenle faizleri değiştirmeyeceği beklentisi hâkim. Aynı zamanda ekonomik projeksiyonlar yayınlanacak ve nokta tahminlerde Fed üyelerinin faiz beklentilerinin ne yöne şekillendiğini alacağız. Haziran beklentisi ne kadar güçlenecek ya da ne kadar zayıflayacak önemli olacak. Aynı gün Powell konuşmaları takip edilecek. Perşembe günü PMI verileri alınacak.
Avrupa tarafında ise, Pazartesi günü Euro Bölgesi TÜFE verisi alınacak. TÜFE’nin yıllıkta %2.80’den %2.60’a gerilemesi bekleniyor. Çarşamba günü ECB başkanı Lagarde konuşacak. Aynı gün İngiltere enflasyon verileri açıklanacak. Perşembe günü BoE faiz kararı açıklanacak. Faizlerin %5.25’de tutulması bekleniyor. Aynı gün Euro bölgesi PMI verileri var. Cuma günü Bundesbank Başkanı Nagel konuşacak.
Bunların dışında Pazartesi Çin Sanayi Üretim verisi, Salı Japonya Boj faiz kararı, Cuma günü Japonya TÜFE verileri izlenecek.
Borsa Ortalamayı Test Ediyor
Borsa endeksi 9450 direncini yeniden test etti ve bu seviyeden 5 gündür aralıksız geri çekiliyor. 8700 seviyelerindeki 50-günlük ortalama önemli olabilir. Bu seviyelerden tepki yükselişi görebiliriz. Ancak bu tepkiler ne kadar güçlü olacak kestirmek zor. BIST100 endeksinin 50-g ortalamasının altına gerilemesi durumunda 8400-8500 bölgesine gerileme olasılığı artmış olacak. 9450 direnci ikinci test ile iyice güçlenmiş durumda. Teknik olarak çok güçlü bir görünüm mevcut değil.
Ons Altın’ın Soluklanıyor
Ons Altın 2200 seviyesine yükselmesinin ardından, sert yükseliş sonrasında soluklanma yaşıyor diyebiliriz. Bunu teknik olarak normal karşılıyoruz. Kısa vadede 2145 seviyesi destek olarak alınabilir. Bu seviyenin üzerinde seyirler korunması durumunda Altında ikinci bir yukarı trend oluşabilir. Dolar endeksinde hafif bir toparlanma var ancak zayıf görünüyor. Çarşamba günü Fed kararı ve Powel konuşmaları Altın üzerinde de etkili olabilir. Ancak teknik olarak 2072 kırıldı ve bu seviyenin altına düşmedikçe yıl içinde 2400 bölgesi yeni bir orta-uzun vadeli hedef olarak görünüyor.
FROTO 2023 ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN.
OYAKC 2023 ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN.
AKSA 2023 ANALİZİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
TTRAK 2023 ANALİZİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.