Borsa Dolar Haftalık Piyasa Beklentisi 6/6/21

Global Borsa endekslerinde olumlu hava geçen haftada devam etti. ABD S&P endeksi haftayı %0.67 primle kapatırken, Alman DAX endeksi %1.11 ‘lik yükseliş gösterdi. Asya borsaları haftayı %0.7 düşüşle kapadı. Borsa İstanbul BIST100 endeksi %0.76 yükselişle kapatırken, Bankacılık endeksindeki yükseliş %1.94 ile lokomotif oldu denilebilir. 14 Haziran tarihindeki NATO zirvesinde Biden-Erdoğan görüşmesinin gerçekleşeceği haberinin ardından HALKB hisselerindeki yükseliş dikkat çekici oldu. Borsa pozitif havayı TL’deki değer kaybına rağmen korudu. TL, ABD Doları karşısında %1.3 değer kaybetti. Hafta içerisinde Cumhurbaşkanı’nın faiz indirimine işaret eden açıklamaları ile gece saatlerinde 8.81 ile tarihi rekor kırarken, ertesi gün TCMB’nin açıklamaları ile bir miktar gevşedi. Ancak TL’deki güven kaybı halen yüksek ve eskiye dönmesi mevcut şartlarda zor görünüyor. Mayıs ayı enflasyonunun beklentilerin altında %0.89 gelmesi ile yıllık enflasyon %16.59 seviyesine gerilerken, enflasyon verisindeki düşüşün ardından dolar kuru faiz indirimi endişeleri ile tekrar yukarı yönde kıpırdanmasını sürdürdü. Cuma günü Dolar endeksi DXY’deki sert gerileme adeta TL’nin yardımına koştu diyebiliriz. Ancak böyle bile olsa TL’deki kırılganlığın ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu tekrar gördük. Sonuç olarak TL diğer GOÜ para birimlerine karşı negatif ayrışmasını önceki haftalara kıyasla daha fazla ivme kazanarak sürdürdü.

masanotları borsa

Yüksek Risk Algısı, Yüksek ÜFE ve Yüksek Kur

Piyasalara bakıldığında çok sağlıklı bir görünümden bahsetmek mümkün değil. TL’deki değer kaybı enflasyonun gelecek aylarda yükselişini sürdüreceğinin işaretini verirken, TCMB’nin duruşu son demlerini yaşıyor gibi. Bunu 10 yıllık faizlerdeki yükselişten de görebiliyoruz. Piyasalar biriken ÜFE baskısının, kurdaki yükselişle birleştiğinde enflasyonun %19 olan faiz seviyesine ulaşacağını zaten bekliyor. Bu durumda piyasa aktörleri nezdinde TCMB’nin gerekeni yapacağına yönelik inanç olduğunu söylemek zor. Piyasadaki fiyatlamalarda bunu net bir şekilde gösteriyor zaten. Borsa endeksinde ise güçlü bilançoların sanayi şirketlerinde 2.çeyrek dönemde de devam edeceği beklentisi hakim. Genel olarak Endeks hisselerinde daha makul fiyatlamalar görmekteyiz. Banka hisselerindeki pozitif görünüme mevcut CDS verileri ve gelişmelere bakıldığında anlam yüklemek zor görünüyor. Ancak ne olursa banka hisselerinde pozitif bir görünüm var ve devam ettiği sürece pozisyonlanmalar sürecek gibi duruyor.

Biden-Erdoğan Görüşmesi Piyasalar için Kilit oldu

Böyle bir ortamda piyasalar önemli bir rahatlama yaratacak senaryo arıyor. İşte NATO zirvesinde gerçekleşmesi beklenen Biden-Erdoğan zirvesine bu konuda çok anlam yükleniyor. Zirveden çıkabilecek ılımlı açıklamalar piyasaları pozitif etkileyecek görünüyor. Ancak bunun aksi durumda söz konusu. Yani olumsuz açıklamalar piyasalarda ciddi satışa neden olabilir. Defacto bir görüşme olması durumunda yani olumlu yada olumsuz açıklamaların gelmemesi durumunda ise Borsa içinde bulunduğu rölanti seyrini koruyabilir fakat iştah artmayacaktır.

Hazine Haftaya 23.5 milyar TL iç borç ödemesine Hazırlanıyor

Önümüzdeki hafta Hazine’nin 9 Haziran tarihinde 23.5 milyar TL iç borç ödemesi bulunuyor. Bu tutarın 19.5 milyar TL’si piyasaya yapılacak. Buna karşın Hazine Pazartesi günü 4 yıl ve 10 yıl vadeli, Salı günü ise 12 ay, 6 yıl ve 10 yıl vadeli olmak üzere toplam 5 ihaleye çıkacak. Çarşamba gününe kadar piyasalarda baskı görebiliriz.

Cuma günü ise TCMB Beklenti anketini alacağız. Enflasyon beklentilerindeki bozulmayı ölçmek açısından önemli bir veri olacak. TCMB’nin enflasyon hedefi ile piyasa beklentilerinin arasındaki uçurumun ne kadar açıldığını görmek açısından önemli olacak. Yine Cuma günü Nisan ayı Sanayi üretimi verisi bekleniyor. Beklentiler %12.50 yıllık büyüme olacağı yönünde. 2.çeyrek büyüme verisi için önemli bir ipucu olacak.

Hazine iç borçlanma stratejisi için tıklayınız.

ECB Açıklamaları İzlenecek

Dışarıda ise Salı günü Euro bölgesi 1.çeyrek büyüme verileri alınacak. Çarşamba günü Çin’den Mayıs ayı TÜFE verileri önemli olabilir. Perşembe günü ise ECB faiz kararı ve Başkan Lagarde’ın konuşmaları takip edilecek.

Bu arada G7 Maliye Bakanlarının küresel kurumlar vergisi tabanının %15 olması ile ilgili anlaşmaya varması küresel borsa piyasalarını pozitif etkileyebilir. Bunun yanında sıkılaşma haberlerinin devam etmesi beklenmelidir.

Dolar Yeni Rekor Kırdı ve Yeni Rekorlar Açık Görünüyor

TL’deki negatif ayrışma geçen haftada devam ederken, piyasalarda TL’yi koruyacak önemli bir argüman eksikliği net bir şekilde görünüyor. 8.58 artık destek konumunda olurken, yukarı yönlü trend gücünü koruyor. Dolar endeksinde oluşabilecek yukarı hamlelerin TL üzerinde daha fazla hissedildiği bir dönemdeyiz. Bu nedenle DXY’nin seyri yine önemli olacak. İçeride TL’yi etkileyecek bir haber akışı beklenmiyor. TCMB’nin açıklamalarında ise zaten bir sürpriz yok. Teknik analistler şimdiden 9.60 ve 10TL gibi hedefleri şimdiden vermekte. Türkiye-ABD ilişkileri ile ilgili açıklamalar, Turizm ile ilgili olumlu açıklamalar Dolar kuru üzerinde etkili olabilir. Döviz arzını artırması beklenen her haber TL için olumlu olacaktır.

Borsa

Borsa endeksi yükselmek istiyor ancak bunun için gücü yok diyebiliriz. Halen 1444 direncinin altındayız. Bu seviyeyi geçse bile 1470 seviyesindeki 22 haftalık ortalama direncini geçmesi zor görünüyor. Başka deyişle endekste pozitif bir seyir olsa bile bunun kısa vadeli olmasını bekliyorum.  

Taktiksel olarak 1472 seviyesi üzerine yerleşme olmadıkça ilave pozisyon almak yanlış ve erken bir hareket olacaktır. Mevcut durumda portföydeki hisse oranının %100 olmasını gerektirecek bir süreçte değiliz. Kredili işlem yapmaya uygun bir dönemde değiliz.

Banka hisselerinde ise ilginç denilebilecek bir güçlenme var ve halen devam ediyor. Önümüzdeki hafta banka hisseleri belirleyici olmaya devam edecek. Diğer yandan 2020 yılındaki BIST100 dışı hisselerde temel analizden uzak fiyatlamalar yerini BIST30 hisselerinde daha rasyonel fiyatlamalara bırakıyor görünüyor. Aslında borsanın en büyük hikâyesi ucuz olması diyebiliriz. En büyük engeli ise ülke riski diyebiliriz.

Altın

Ons altında hızlı bir hareket sonrasında beklediğimiz geri çekilme 1870 seviyesine doğru oluştu. Geri çekilmelerin alım fırsatı olduğu düşüncem sürüyor. Genel olarak Altında yukarı yön korunurken 1950 direncini geçilmesi ile bu hareket 2000 seviyesine doğru hız kazanabilir.

Forex piyasaları ile ilgileniyor ve bilgi almak istiyorsanız tuncay@tuncaytursucu.com adresine mail gönderiniz.

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın makalem için tıklayınız.

KFEIN 2021/03 analizimi okuyabilirsiniz.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir