Borsa Dolar Haftalık Yorum

Küresel borsa endekslerinde geçen hafta bir miktar soluklanma ve temkinli seyirler izledik. Avrupa endeksleri satış baskısını hissederken, GOÜ endekslerinde de hafif baskılı bir hafta geride kaldı. GOÜ endeksleri içerisinde Borsa İstanbul endeksi yatay bir seyir ile nispeten daha güçlü bir görünüm sergiledi diyebiliriz. ABD borsaları ise haftanın ilk yarısında satış baskısı gördü ancak ikinci yarısında gelen alımlarla haftalık kayıplarını kısmen kapadı. Yine de küresel ana borsaların genelinde negatif getiriler söz konusu oldu.

masanotları borsa

Dünya piyasalarında iyimserlik ile endişe arasında bir ruh hali var. Bu nedenle borsalarda bir gün %1 ve üstü yükselişler olurken, ertesi gün %1 ve üstü kayıplarda görebiliriz. Dalgalı seyirler devam edecek görünüyor. Tıpkı Borsa İstanbul’da olduğu gibi dünya piyasalarında da hisse bazlı hareketlilikler devam edecek görünüyor.

Tedbirlerin küresel bazda azaltılması iyimserliği de endişeyi de beraberinde getiriyor. Kafalardaki soru işareti net aslında. Tedbirlerin azaltılması ile virüs ile ilgili 2.dalga olacak mı olacaksa ne kadar şiddette olacak. Bu belirsizlik piyasalarda tıkanıklık yaratıyor diyebiliriz.

ABD S&P Borsası

ABD S&P endeksinde görünüm aynı aslında. Geçen haftaki düşüncemizi koruyoruz. S&P endeksinde 2725 önemli destek olurken, daha uzun soluklu yükseliş için 3000 seviyesini geçmesi gerekiyor. Şimdilik S&P bu aralıkta seyrediyor. Bu aralık hangi yöne doğru kırılırsa hareket o kadar sert olacak.

Petrol’deki piyasa iyimserliği ABD Tahvillerinde görülmüyor

Geçen haftanın belki de en dikkat çeken hareketi petrolde geldi diyebiliriz. Brent petrol 28$ seviyesindeki 50 günlük ortalamasının üzerine yükselerek Ocak ayından bu yana tesiri altında kaldığı düşüşten çıktığına yönelik sinyaller verdi. Bu durum ekonomilerde açılmanın yarattığı beklentinin bir sonucu ve petroldeki bu hareket küresel borsalarda iyimserlik yaratabilir. Ancak petroldeki iyimserliği ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde göremiyoruz. Halen %0.64 seviyesinde ve küresel anlamda dolardan çözülmeler olduğunu söylemek için %0.8 seviyesinin üzerine yükseldiğini görmek gerekiyor. Aynı şekilde Dolar endeksi yatayda kalsa da halen güçsüz bir seyir göstermiyor. Özet olarak dünyada halen alınan risklerin yönünde bir değişim izlemiyoruz.

Büyük ihtimalle piyasalar tedbirlerin kaldırılmasının ardından virüs ile ilgili vaka sayılarının kontrol altında kaldığını görmek istiyor. Sonuç olarak düşüncemiz şu; piyasalar 2.çeyreğin kayıp çeyrek olduğunu fiyatladı ve sindirdi. Ancak 3.çeyreğinde kayıp bir çeyrek olacağı beklentisi oluşursa önceden gördüğümüz dip seviyeler dünya borsalarında görülebilir. Aksi durumda yukarı dirençler geçilebilir. Bunu söylemek için 1-2 aylık süreci görmek gerekebilir.

BORSA

Borsa İstanbul endeksi için düşüncemiz değişmedi. Özetle Endeks 96500 altına düşmedikçe umutsuz olma, 103000 üzerine yerleşmedikçe umutlu olma diyoruz. Halen full hissede olunmasının sakıncalı olduğunu düşünüyor ve maksimum %50 hisse oranını öneriyoruz. Endeksin 50-haftalık ortalamasının üzerine yerleşmesi (103K) durumunda hisse oranları %100 seviyeye çıkarılabilir.

Stop loss seviyemiz 96500 olacak görünüyor. Bu seviyenin altına düşmemiz durumunda satışlar güçlenebilir. Bu oluyorsa muhtemelen ABD borsalarında da kırılmalar oluyor demektir.

Strateji

Sonuç olarak 96500 aşağı yönde kırılmadıkça umutsuz olmamakta, ama 103000 yukarı kırılmadıkça herşey bitti dememekte fayda var. Bu aralıkta yatay seyirler kısa vadeli yatırımcıların en fazla zarar ettiği süreçlerdir dikkat etmekte fayda var. Bu nedenle endeks 50-haftalık ortalamasının üzerine yerleşmedikçe en fazla %50 hissede olmak sağlıklı olacaktır. Kırması durumunda hisse oranı yükseltilebilir.

Borsa endeksinin 96500 desteğini kırması durumunda VIOP’da endeks kontratında ya da hissenize ait kontratta kısa pozisyon açarak kendinizi düşüşe karşı koruma altına almanızda fayda var.

Uzun vadeli düşünen, birkaç yıl sonrası için geleceğe yatırım yapan yatırımcılar ise pozisyonlarını taşıyabilirler. Onlar için önemli olan, şirketlerinin güçlü olup olmadığı ve geleceğe yönelik beklentilerinde bozulma olup olmadığı olacak. Mevcut seviyeler pek çok büyük şirket için uzun vadeli yatırıma uygun görünüyor. Ancak seçici olmak şartıyla. Yukarıda belirttiğimiz gibi kısa vadeli alım satım yapanlar için ise zor bir dönem olabilir.  

Bilançolar

Önümüzdeki hafta bilanço tarihi kesin bilinen sadece Perşembe günü beklenen TUPRS bulunuyor.  

DOLAR

DolarTL 22-günlük ortalamasının altına geriledi

DolarTL kurunda BDDK kararları sonrasında DolarTL kuru 7 seviyesindeki 22-günlük ortalamasının altına gerileyerek Ocak sonunda gelen ortalama üzerindeki trendini sonlandırmış görünüyor. 7 seviyesinin altına gerilemesi ile birlikte DolarTL kurunda 6.90 seviyesinin altına sarkmalar görüldü. DolarTL kurunun 6.74 seviyesinde 50-günlük ortalaması var ve şimdilik bu seviyenin altına düşmesi teknik olarak zor görünüyor. Dolar kurunda önceki hafta oluşan köpüğün giderildiğini ancak 50-günlük ortalama altına gerilemesi için küresel anlamda yatırım iştahının artması ve yabancı girişlerinin tekrar başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer yandan Çarşamba günkü faiz kararı etkili olabilir.

Geçtiğimiz haftaki yorumumuzda yılbaşından bugüne GOÜ para birimlerine baktığımızda TL’nin negatif ayrışmadığını hatta değer kaybında Real, Zar ve Ruble’den sonra geldiğini belirtmiştik. Diğer yandan yabancı çıkışlar virüs başladığından beri tüm gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. Son verilere göre yılbaşından bu yana yabancı çıkışı 10 milyar $ seviyesine ulaşmış görünüyor. Bu çıkışlarda ülke para birimlerinde doğal olarak baskı yaratıyor.

EuroClear ve Clearstream

Diğer yandan Euroclear ve Clearstream isimli büyük takas kuruluşları karşılıklı olarak ortak platformları ‘Bridge’ üzerinden TL cinsinden işlemlerini askıya aldığını duyurdu. Her iki kurulş Covid-19’a bağlı TL kısıtlamaları nedeni ile bu kararı aldıklarını bildirirken Clearstream Banking yoluyla Türkiye’ye olan ve iç takasının normal şekilde devam edeceği ifade etti. Bu karar iki kuruluşun karşılıklı takas işlemlerini kapsamaktadır. Küresel anlamda TL’nın dolaşımına engel değildir. Ülkeler arası para transferi sadece bu kurumlar ile yapılmamaktadır. Bunu gerçekleştiren pek çok değişik kurumlar ve platformlar bulunmaktadır. Ancak elbette genel algı olarak böyle bir gelişme olmamasını tercih ederdik. Bu kararın şimdilik içeride DolarTL üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Buna karşın bunun gibi uluslararası alınan kararların yaygınlaşması sıkıntı doğurabilir.

TCMB Faiz Kararı Bekleniyor

Önümüzdeki hafta Salı günü 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeni ile piyasalar kapalı olacak. Çarşamba günü TCMB faiz kararı bekleniyor. Beklentiler 50 baz puan indirim yönünde bulunuyor. TCMB’nin faiz indirimini pas geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. 50 yada 25 baz puanlık indirimin DolarTL’de son günlerde oluşan düşüş eğilimini yataya döndürebilmesi muhtemel olabilir. Yükseliş yaratmasını beklemiyoruz. Beklenenden yüksek faiz indirimi kurda yeniden 7 seviyesine doğru harekete neden olabilir. Cuma günü Mayıs ayı kapasite kullanım oranı verisi önemli olabilir.

Powell ve PMI verileri izlenecek

Dışarıda ise önemli bir veri akışı bulunmuyor. Salı ve Perşembe akşamları Fed Başkanı Powell’ın konuşmaları izlenecek. Salı günü Euro bölgesi ve Almanya Zew verisi izlenecek. Çarşamba Euro bölgesi Nisan enflasyon verisi, Perşembe ABD Mayıs PMI verileri, Cuma günü ise Euro bölgesi PMI verileri takip edilecek.

Haftalık Ekonomik Takvim için tıklayınız.

Petkim 2020/03 Bilanço Analizi için tıklayabilirsiniz. 

TTKOM 2020/03 Bilanço analizini okuyabilirsiniz. 

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

“Borsa Dolar Haftalık Yorum” için 2 yanıt

  1. Doğum gününüz kutlu olsun Allah uzun ve mutlu ömürler versin size ve tüm sevdiklerinize Tuncay Bey.

  2. Tuncay bey soda bist 30 dan çıkacak birleşmeden dolayı şişe ile devam edecek ya peki soda nın yerine hangi hisse şirket girebilir yayınlarınızda bahseder veya Twitter hesabınızdan bilgi verebilir misiniz teşekkürler Ankara programını zı unutmayalım bu arada

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir