Borsa Dolar Piyasa Beklentileri

Borsa endeksinde geçen hafta momentumun zayıfladığını izledik. Banka hisseleri piyasaya destek vermekten yoksun kalırken, endeks üzerinde ağırlığı olan sanayi hisselerindeki yavaşlamalarda etkili oldu. Geçen hafta TL üzerindeki dalgalı seyir aslında piyasa üzerinde baskı yaratmış olabilir. DolarTL kuru 7.27 seviyelerine yükselerek rekor kırarken, BDDK 3 yabancı bankaya manipülatif işlemler gerekçesi ile TL ile ilgili işlem yasağı getirdiğini bildirdi. Bunun üzerinde dolar kurunda 7.07 seviyelerine kadar gerileme izledik ancak kur haftayı 7.1680 seviyelerinde kapadı.

masanotları borsa

Tedbirler Azaltılıyor, Soru Belli?

Dünya genelinde normalleşme haberleri ve hazırlıkları hisse senedi piyasalarına destek veriyor ancak beklenen ivmelenme olduğunu söylemek güç. Kafalardaki soru işareti net aslında. Tedbirlerin azaltılması ile virüs ile ilgili 2.dalga olacak mı olacaksa ne kadar şiddette olacak. Bu belirsizlik piyasalarda tıkanıklık yaratıyor diyebiliriz.

Küresel Borsalar Temkinli

ABD S&P endeksi 3000 seviyesini zorlayabilir ama daha ileri gitmesi içi bu seviyenin üzerine çıkması ve mesken edinmesi gerekiyor. Alman DAX endeksinde ise ilk etapta 11000 seviyesini geçmesi önemli olacak, bunu yapabilirse 11800 seviyelerindeki 50-haftalık ortalamasını test edebilir ancak bu seviyeden daha ötesi şimdilik zor görünüyor.

GOÜ borsalarında da temkinli seyirler var. Rusya, Güney Kore ve G.Afrika borsalarında nispeten daha güçlü görünümler var. Ancak Borsa İstanbul, Hindistan, Endonezya, Malezya gibi borsalarda hemen hemen aynı temkinli ve momentum kaybeden görünümler var.

Özetle dünya borsaları için şunu söylemek mümkün. Mart düşüşünde en kötü ihtimali fiyatladık, ardından bu kadar kötü olmaz belki diyerek tepki yükselişi gerçekleştirdik. Şimdi ise beklediğimizden daha mı iyi daha mı kötü gelişmeler olacak bunu görmek istiyoruz ve bekle gör süreci yaşıyoruz der gibi bir durum var.

ABD S&P Borsası

S&P endeksinde aşağıda 2830 yukarıda 3000 seviyesi olmak üzereye dar bir bant içerisinde yatay süreç izliyoruz. Bir yorum yapmak için 3000 seviyesinin üzerine yerleşmesi lazım. Bu durumda daha uzun soluklu bir yükseliş hareketinden bahsedebiliriz. Buna karşın 2950 seviyesinin altına gelmesi durumunda ise 2730 seviyesine doğru düşüş devam edebilir. Böyle bir senaryoda bizi de biraz huzursuz edebilir. Bu iki senaryo oluşmadıkça piyasada yönsüz ve tahmin edilmesi zor süreç devam ediyor demektir.

BORSA

Borsa İstanbul endeksi içinde aynı yorumu yapabiliriz. 103000 seviyesindeki 50-haftalık ortalama çok önemli bir direnç ve yukarı trendin başlaması için bu seviyenin üzerine yerleşmesi gerekli. Daha kısa vadede 98500 direncini geçmemiz durumunda 103000 direncine doğru denemeler görebiliriz. Ancak 103000 geçilmedikçe bu yükselişler kısa vadeli mutluluk veren hareketler olacaktır. Aşağıda ise 97800 22-günlük ortalama ve daha altında 96500 50-günlük ortalama destekleri önemli. Asıl önemli destek 96500 olacak görünüyor. Bu seviyenin altına düşmemiz durumunda satışlar güçlenebilir. Bu oluyorsa muhtemelen ABD borsalarında da kırılmalar oluyor demektir.

Strateji

Sonuç olarak 96500 aşağı yönde kırılmadıkça umutsuz olmamakta, ama 103000 yukarı kırılmadıkça herşey bitti dememekte fayda var. Bu aralıkta yatay seyirler kısa vadeli yatırımcıların en fazla zarar ettiği süreçlerdir dikkat etmekte fayda var. Bu nedenle endeks 50-haftalık ortalamasının üzerine yerleşmedikçe en fazla %50 hissede olmak sağlıklı olacaktır. Kırması durumunda hisse oranı yükseltilebilir.

Borsa endeksinin 96500 desteğini kırması durumunda VIOP’da endeks kontratında ya da hissenize ait kontratta kısa pozisyon açarak kendinizi düşüşe karşı koruma altına almanızda fayda var.

Uzun vadeli düşünen, birkaç yıl sonrası için geleceğe yatırım yapan yatırımcılar ise pozisyonlarını taşıyabilirler. Onlar için önemli olan, şirketlerinin güçlü olup olmadığı ve geleceğe yönelik beklentilerinde bozulma olup olmadığı olacak. Mevcut seviyeler pek çok büyük şirket için uzun vadeli yatırıma uygun görünüyor. Ancak seçici olmak şart.

Bilançolar

Önümüzdeki hafta beklenen bilançoları şöyle sıralamak mümkün. Pazartesi PGSUS, TBORG beklenirken, Çarşamba günü TTKOM bekleniyor. Kesin olmamakla birlikte Çarşamba günü HALKB gelebilir. PETKM bilançosunun ise önümüzdeki hafta içerisinde gelmesi bekleniyor.

DOLAR

DolarTL kurunda 3 yabancı bankaya yasak gelmesinin ardından 7.07 seviyesine doğru gerilemesinin ardından kur haftayı 7.16-7.17 bölgesinde kapadı. Geri çekilme olmakla birlikte teknik olarak halen DolarTL kurunda yukarı eğilimin sürdüğünü izliyoruz.

Burada bazı rakamlara bakmak gerekiyor. Yılbaşından bugüne GOÜ para birimlerine baktığımızda Real %42, Zar %31, TL %21, Ruble %18, Hindistan Ruppisi %5.7, Endonezya Ruppisi %7.3 değer kaybetmiş. Covid-19 nedeni ile yılbaşından bugüne GOÜ’lerden 100 milyar $ gibi bir para çıkışı olurken, Türkiye piyasalarından hisse ve tahvil/bono olmak üzere toplam 8.5 milyar $ para çıkışı oluştu. Yukarıdaki değer kayıpları para çıkışının yarattığı tahribatı net olarak gösteriyor. TL’deki değer kaybı şimdilik en kötüsü değil. Nisandan bugüne değer kaybına bakıldığında ise Real ve TL’nin en çok değer kaybettiği ve negatif ayrıştığını izliyoruz. Nisan ayından itibaren bu iki para biriminde küresel etkilerin dışında farklı etkenlerinde olduğu söylenebilir.

Dolar Strateji ve teknik seviyeler

Geçen haftaki gelişmelerden sonra, stratejik olarak devlet döviz kuru üzerinde hassas konuma geçmişken, alım yönünde hareket etmek çok doğru bir taktik görünmüyor.

Teknik olarak 7.07 ve 7 seviyeleri önemli destekler. 7 seviyesinin altında tansiyonun biraz düştüğünü söyleyebiliriz. Ancak gerçekten bir rahatlamadan söz edeceksek 6.95 seviyesindeki 22-günük ortalamanın altına gelmemiz lazım.

Mevcut durumda DolarTL kurunda kalıcı rahatlama sağlayacak iki gelişme görünüyor. Bunlardan ilki olası bir swap hattı ile ilgili somut gelişmeler. İkincisi ise dünyada gelişen ülkelere tekrar para girişinin başlaması. Ancak bunun için virüs ile ilgili ciddi bir algı değişikliğinin olması gerekiyor. Bu ise yakın zamanda olacak görünmüyor.

İçeride Hazine İhaleleri, cari Açık ve Sanayi Üretimi İzlenecek

Pazartesi ve Salı günü Hazine toplam 4 ihale açacak. BDDK’nın aktif rasyosu kuralından sonra Bankların Hazine tahvil alımları oldukça yoğunlaştı ve buna paralel Hazine iç borç ödemesinden daha fazlasını satıyor. Çarşamba günü Mart ayı Cari açık verisi ve Perşembe günü Mart ayı Sanayi üretim verisi alınacak. Sanayi üretimi 1.çeyrek büyümesi hakkında önemli bir ipucu verecek. Cuma günü ise TCMB beklenti anketini alıyor olacağız.

Dışarıda ise Salı günü ABD Nisan TÜFE  ve Çarşamba günü ÜFE verilerini alacağız. Cuma günü ise Euro Bölgesi büyüme verisi ve ABD nisan ayı sanayi üretim verisi alacağız.

Haftalık Ekonomik Takvim için tıklayınız.

Önceki yazılarım; 

Uzun Vadeli Borsa Yatırımı 

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

“Borsa Dolar Piyasa Beklentileri” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir