Piyasalar oldukça dalgalı geçen bir haftayı geride bırakırken bir yenisine hazırlanıyor. Cuma günü S-400 füzelerinin teslim edilmeye başlanması borsa ve döviz üzerinde ABD tarafından gelecek açıklamalara yönelik tedirginlik yarattı denilebilir. Cuma günü olmasının da etkisiyle hisse senedi piyasalarında kar satışları oldukça güçlendi ve endeks 97000 seviyelerine yeniden geriledi. Dolar kuru 5.78 seviyesine kadar yükselirken, akşama doğru Milli Savunma Bakanı Akar’ın mevkidaşı ile görüşmesi ve patriotların alımı konusunda da değerlendirmelerin sürdüğünü ifade etmesi, kurun gerilemesini sağlamış olabilir.
Pentagon açıklamasını ertelerken, hafta sonu Bloomberg sitesinde çıkan bir haberde, ABD tarafının Türkiye’ye 3 set halinde olacak yaptırımların ilk setini haftanın ilerleyen günlerinde açıklayacağı iddia edildi. Yeni haftada gözler ABD tarafından gelecek açıklamalarda olacak. Piyasalar belirsizlikleri sevmez ve bunu fiyatlamalar üzerinde hissetmeye devam edeceğiz görünüyor.
Fitch Notumuzu İndirdi
Hafta biterken bir başka gelişme ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in notumuzu BB- seviyesine indirmesi oldu. Bu kararla birlikte Türkiye yatırım yapılabilir seviyesinin iki basamak altına geriledi. Kararında ise gerekçe olarak TCMB Başkanının değiştirilmesini ve S-400 gelişmelerini gösterdi. Zaten yatırım yapılabilir seviyenin altında olduğumuz için bu kararın piyasalar üzerinde fazla bir etkisinin olmasını beklemiyoruz. Bu düşüncemizdeki bir neden ise piyasaların tamamen S-400 ve F-35 gelişmelerine odaklanmış olması.
TCMB Başkanından ilk açıklamalar
TCMB Başkanı Murat Uysal ise yaptığı açıklamalarda temkinli duruşun devam edeceğini ancak bu sıkılığın makul ölçüde bir reel faizle sürdürüleceğini bildirdi. Ayrıca zorunlu karşılıklarla ilgili daha geniş bir yetkiye sahip olacaklarını ifade etti. TCMB Başkanı’nın açıklamalarının 25 Temmuz tarihindeki PPK toplantısına yönelik faiz indirimi beklentilerine çok netlik kazandırmadığını düşünüyoruz. Faiz indiriminin şiddetine yönelik belirsizlik toplantı tarihi yaklaştıkça döviz kurları üzerinde daha baskın olabilir.
Haftanın ilk günü yurtiçi piyasalar kapalı kalırken, global piyasalarda olumlu görünüm fazla bozulmuş değil. Çin 2Ç büyüme verisi %6.2 ile beklentiler paralelinde gelirken, bu rakam son 27 yılın en düşük büyümesi olarak atfediliyor. Çin ekonomisi 1Ç dönemde %6.4 büyüme hızı açıklamıştı. Bu veri ile birlikte petrolde bir miktar geri çekilme görülüyor.
Hakan Atilla’nın Serbest bırakılması bekleniyor
Gelecek hafta Türkiye’de Salı günü işsizlik oranı beklenirken piyasa üzerinde etkili olması beklenmiyor. Cuma günü ise eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın tahliye edilmesi bekleniyor. Bu gelişmenin de piyasa üzerinde etkili olmasını beklemiyoruz.
Trump Ne Yapacak?
Önümüzdeki haftanın yurtiçi piyasalar açısından en önemli gündemi ABD tarafından S-400 ve CAATSA yaptırımları ile ilgili gelecek açıklamalar olacak. ABD Başkanı Trump’ın önünde iki seçenek bulunuyor. Ya yaptırımları onaylayacak ya da 6 aylık bir süre için erteleyecek. Yaptırımların gelmesi durumunda bunların içeriği ve şiddeti piyasalardaki fiyatlamalar bakımından belirleyici olacak.
Dışarıda ise Salı günü ABD sanayi üretim verisi, Çarşamba günü Euro bölgesi TÜFE verisi alınacak. Cuma günü ise ABD Michigan tüketici güveni endeksi alınacak. Hafta genelinde Fed Başkanlarının konuşmaları bulunuyor. 31 Temmuz tarihinde yapılacak Fed faiz toplantısı öncesinde verilecek mesajlar piyasalardaki faiz indirimi beklentileri için etkili olabilir.
BORSA
Açıkçası borsa için oldukça zor bir dönemden geçiyoruz. Dalgalı seyirler ve sert fiyat oynaklıkları bulunuyor. Kısa vadeli alım satım yapan oyuncular için risk seviyesi oldukça yüksek günler. Kazançlar yüksek olduğu gibi zararlarda yüksek oluşuyor. Ancak borsadaki kısa vadeli günlük işlemlerde en fazla hata yapılan günler denilebilir. Mevcut belirsizliğin endeks üzerinde önümüzdeki haftada baskı yaratması beklenebilir.
Borsa endeksi için 96200 ilk destek seviyemiz olacak görünüyor. Bu seviyede hem yatay hem de 22-günlük ortalama desteği var. Satışlarn 96200 üzerinde karşılanması durumunda bir miktar yukarı doğru tepkiler görebiliriz. Ancak S-400 belirsizliği devam ettiği sürece yukarı tepkilerin güçlü ve kalıcı olması beklenmemeli.
Endeksin 96200 seviyesinin altına gerilemesi ve bu seviye altında kalması durumunda ise ilk etapta 95000 desteği izlenecek. 95000 seviyesi hem 22 hem 50 haftalık ortalamaların yoğunlaştığı bölge olması nedeni ile önemli olabilir. En kötü senaryoda 95000 seviyesinin altında kalan bir endeks ve daha aşağıda 92500 seviyesi olarak sıralanabilir.
Ancak her şey adım adım izlenecek. Önceliğimiz 96200 seviyesinde bulunuyor. Borsa tedirginliğin büyük kısmını Cuma günü fiyatlara sert şekilde yansıtmıştı. Ancak böyle belirsizlik ortamlarında sert satış olsa bile sonraki günü tahmin etmek oldukça zordur.
Yukarıda ise 100500 ve özellikle 101500 seviyeleri oldukça güçlü dirençler olarak öne çıkıyor. Borsa endeksinin güçlendiğini ve yeni bir yükseliş başlattığını söylemek için 101500 seviyesini geçmesi ve bu seviye üzerine yerleşmesi gerekiyor. Bu gelişme şimdilik uzak görünüyor. Tabii olağanüstü pozitif gelişmeler olmadığı sürece.
Bunun dışında borsa da 6 aylık bilançoların açıklanması yaklaşıyor. 23 Temmuz ile bilançoların başlaması bekleniyor. Borsanın en önemli beklentileri arasında olan bilanço beklentisinin böyle belirsiz bir ortama denk gelmesi açıkçası şansızlık. Ancak güçlü bilançoya sahip, yüksek ihracata sahip, dengeli borcu bulunan şirketlerin bu yıl için şansları diğerlerine göre yüksek kalmaya devam edecek. Telekomükasyon sektörü, petrokimya sektörü, havacılık, ihracatı yüksek şirketler bu yılın başında önerimiz idi. Bu düşüncemiz halen devam ediyor.
Son olarak borsa şirketlerinin çoğu oldukça ucuz bulunuyor. Ancak piyasadaki algılamaların halen zayıf olması şirketlerin hedef değerlerine gitmesini engelleyen en önemli neden. Borsa şirketlerindeki satışların hemen hemen hepsi şirketlerin dışındaki gelişmeler nedeni ile oluşuyor.
Analistler tarafından açıklanan hedef değerler, normal piyasa şartlarında orta ve uzun vadede beklenen değerlerdir. Ancak piyasa şartları normal olmadığında hedef fiyatlarının çok altında şirketler görmekteyiz. Her zaman söylediğimiz gibi piyasalar tamamen bir algılama meselesidir. Algılamalar pozitif ve güçlü olduğunda fiyatlamalarda hedef değerlere yakın oluşur. Tersi olduğunda ise fiyatlamalar olumsuz olmaktadır.
DOLAR
Döviz tarafındaki fiyatlamalar da oynaklığını koruyor. Dolar kurunda günlük %2’ye varan dalgalanmalar görebiliyoruz. Cuma günü Dolar kuru 5.75 seviyesinin üzerine çıksa bile bu seviye üzerinde kalıcı olamadı. Ancak risk algısı ve belirsizlik kurda yeniden 5.75 seviyesini ve üzerini test etmemize neden olabilir. Dolar kurunun 5.75 seviyesinin üzerine yerleşmesi durumunda 5.88 seviyelerine doğru yükselişini sürdürmesi muhtemel. Bunu ilerleyen günlerde izleyeceğiz. Aşağıda 5.65 seviyesi destek olarak izlenebilir.
TCMB’ye yönelik faiz indirme beklentileri ve mevcut gündem Dolar kurundaki oynaklığın yüksek olmasına neden olabilir. ABD tarafından gelecek açıklamalar kur üzerinde belirleyici olacak görünüyor.
Sözün özü borsa ve dövizde zor bir haftaya giriyoruz.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.