Borsa dolar ve Haftalık Yorum 7/6/20

Küresel borsa ve piyasalarda hızlı bir geri dönüş yaşıyoruz. Önceki haftalarda belirttiğimiz gibi ekonomilerin açılması ve buna rağmen virüs vaka sayısında korkulan artışın şu ana kadar görülmemesi moralleri güçlendirmişti. Zaten bol likidite rüzgârını arkasına alan borsalar, düşük faizlerin yarattığı alternatifsizlik etkisi ile ralliye başladı. Buna en son Cuma günü ABD’den gelen sürpriz istihdam verisi eklenince borsalar haftayı oldukça pozitif bir şekilde kapadı.

masanotları borsa

Hatırlayan hatırlar, FED ve ECB gibi majör merkez bankaları rekor likidite destekleri vermeye başladığında hep şu fikri ifade ettik. Virüs etkisi azalmaya başladığında bu kadar bol paranın gideceği iki adres olacak. Borsa ve emtialar. Aslında şu an yaşanan tam olarak bu. O nedenle çok fazla şaşırmamak gerekiyor. Piyasalar bardağın dolu tarafını görüyor. Ekonomilerde 2.çeyrek ile ilgili olarak Haziran ayının kurtarıldığını ve gelecek çeyreklerde çok daha iyi bir toparlanmanın olacağını düşünüyor ve fiyatlıyor.

Peki bu ralliler hep bu şekilde mi sürecek? Elbette hayır. Piyasalar belli bir doygunluğa geldiğinde bu sefer bardağın boş kısmını gündeme getirecek ve satışlar gelecek. Ancak bunu tahmin edemeyiz. Yükselişin nereye kadar gideceğini tahmin etmek imkânsızdır. Dahası gereksizdir. Geleceği gören sihirli bir küreniz varsa o ayrı elbette. Aslında yatırımcıların bu noktada yapması gereken çok basit. Bir oyun planı. Bir trend var olduğu sürece ya oyunun içinde olacaksınız ya da tribünden izleyeceksiniz. Oyunun içinde olanlar ise belli bir seviyeyi stop loss alarak pozisyonlarını koruyacaklar. Yükseliş devam ettikçe bu stop seviyelerini de güncelleyecekler.

ABD 10 Yıllık Tahvillerden Çıkış Yeni Başladı

Geçen haftanın en önemli gelişmesi ne diye sorarsanız pek çok uzman görüşünde ABD istihdam verisini gösterebilirler. Ancak bana göre en önemli gelişme ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin ivmelenmesi. Başka deyişle Mart ayında virüs nedeni ile dünyadan kaçarak tahvillere park eden para artık çözülmeye başladı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta %0.60 seviyelerinden %0.89 seviyesine yükseldi. Şubat ayında Çin ve Avrupa virüs endişesini şiddetli bir şekilde yaşamaya başladığında ABD tahvilleri %2 seviyesindeydi. Zaman içerisinde GOÜ piyasalarından çıkan milyarlarca dolar bu tahvillere girerek faizleri %0.50-%0.60 aralığına kadar düşürdü. Şimdi bu paranın artık tahvillerden çözülmeye başlaması ile dünya piyasalarında tekrar sadece GOÜ piyasaları değil aynı zamanda küresel hisse senedi piyasalarına doğru getiri arayışı ile girişler görebiliriz. Böyle bir gelişme, küresel borsa endekslerinde rallinin daha bitmediğini ikinci bir yükseliş patikasının geliyor olduğunun habercisi bile olabilir. Yatırımcıların bunu düşünmesi gerekirken aynı zamanda yukarıda sözünü ettiğim oyun planlarına sadık kalmaları gerekli.  

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri

ABD S&P Endeksi

ABD S&P endeksi 3000 seviyesi üzerine yerleşmesinin ardından beklentilere paralel bir şekilde yükselişini güçlendiriyor. Neredeyse virüs öncesi seviyeye gelmek üzere diyebiliriz. S&P endeksinde aşağıda 3130 öncelikli destek olabilir. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece yukarı iştah devam edecektir. Daha aşağıda ise 3000 desteği kırmızı çizgi sayılacak destek seviyesi.  Yukarıda 3328 seviyesindeki boşluk (gap) direnç olacak. Daha yukarıda ise 3393 zirvesi bulunuyor.

Borsa

Borsa endeksinde aslında farklı bir durum yok. Haftalardır belirtiğimiz 103000 seviyesi üzerine çıktı, yerleşti, güçlendi ve yoluna devam ediyor. Hatta yerleşmek için bile zaman harcamadı. Kısa sürede yoluna devam ederek 106000 direncini geçti ve ivmelendi. Endeksin 103000 seviyesini geçmesi ve güçlenmesi durumunda pozisyonların arttırılması gerektiğini ifade etmiştik. 109600 ve 108300 seviyeleri çok kısa vadeli destekler. 107000 ve 106000 ise güçlü destelerimiz. Heyecanlı yatırımcılar 108300 seviyesini stop loss alarak pozisyonlarını koruyabilirler. Daha sakin olanlar ise 107000 desteğini hatta 106000 desteğini stop loss alarak bu seviyelerin altına inmedikçe pozisyonlarını koruyabilirler. Yukarıda belirttiğimiz gibi oyun planı olması çok önemli. Yeni giriş yapan yatırımcılar için de aynı yorumu yapmak mümkün. Eğer piyasanın ani bir dönüş yapacağından korkuyorsanız mutlaka bir kaçış planınız olmalı. Bunu yapamıyorsanız oyun içerisinde değil tribünde bulunmalısınız.  

Uzun vadeli bir değer yatırımcısı iseniz umarım bu düşüşü hissenizdeki lot miktarınızı artırmak için bir fırsat olarak değerlendirmiş olmanızı dilerim. Her zaman söylediğim gibi yükselişlerin bir sonu olduğu gibi düşüşlerin de bir sonu var. Dip noktasını elbette kimse bulamaz. Ama düşüş sürecinde, yükselişe hazırlanabilirsiniz.

DOLAR

DolarTL halen önceki hafta altına gerilediği 50-günlük ortalaması olan 6.86 seviyesinin halen altında seyrediyor. Geçen hafta bu ortalamayı tekrar test etse de başarılı olamadı. Çok net sinyaller göremiyoruz. Ancak 6.68 desteğinin altına gerilerse düşüş hızlanabilir. Mevcut durumda zayıf bir seyir olarak izliyoruz. Önümüzdeki hafta Dolar endeksinde tepki yükselişi, EURUSD paritesinde yükseliş sonrası düzeltme düşüşü görebilme ihtimalimiz var. Bu durum içeride parite etkisiyle dolar kurunda yükselişlere neden olabilir. Bu durumda 6.86 önemli bir direnç olacak. Ancak yukarıda belirttiğimiz ABD tahvillerinden çıkan paranın GOÜ piyasalarına gelmesi durumunda Dolar kurunda aşağı seyir hızlanabilir. Özetle Dolar kurunu 50-günlük ortalaması altında kaldığı sürece aşağı yönlü bir döngüye girmiş olarak kabul ediyorum.

BDDK’nın aktif rasyosunda yaptığı değişiklikler, döviz alış işlemlerine uygulanan verginin %1 seviyesine yükseltilmesi Otorite’nin döviz ile ilgili yapılan işlemlerin azalmasını istiyor. Buna paralel Yapı ve Kredi Bankası 10 bin doların altında DTH hesabı açmayacağını, üzerinde olan paralar için ise en az 3 ay vadeli kabul edeceğini bildirdi.

İçeride Cari Açık ve sanayi Üretimi, Dışarıda Fed

Önümüzdeki hafta içeride Pazartesi ve Salı günleri Hazine’nin ihaleleri izlenecek. Çarşamba günü işsizlik verisi bulunuyor ancak işten çıkarma olmadığı için verinin çok anlamı yok. Cuma günü ise Nisan ayı cari işlemler verisi bulunuyor. Beklenti 4 milyar $ cari açık geleceği yönünde. Finansman tarafı yine önemli olacak. Yine Cuma günü nisan ayı sanayi üretimi verisini alacağız. Virüs etkisini tam anlamıyla hissettiğimiz aya ait olan veride beklenti %1.8 artış olacağı yönünde. Dışarıda ise Çarşamba günü Fed toplantısı bulunuyor. Faizlerde bir değişiklik bulunmazken, ekonomik projeksiyonlar ve Başkan Powell’ın açıklamaları takip edilecek. Önümüzdeki hafta ayrıca virüs ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

Haftalık Ekonomik Takvim için tıklayınız.

Temettü Şirketleri çalışmam ilginizi çekebilir. 

Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

“Borsa dolar ve Haftalık Yorum 7/6/20” için 3 yanıt

  1. Merhaba Tuncay Bey,
    Borsa yatirimlari konusunda analizleriniz ve yorumlariniz cok yardimci oluyor. Cok tesekkurler. Burada incelediginiz hisselerin hikayeleri var, guzel beklentileri ortaya koyuyorsunuz. Ancak, incelediginiz hisse sayisi oldukca fazla. Benim gibi yeni yatirimcilar icin bu guzel hikayelerin arasindan secim yapmak zor, cunku hepsi gelecekle ilgili bir heyecan yaratiyor. Halbuki kucuk yatirimci icin 10 hisse gibi bir porfoy olusturmanin daha faydali olacagini, bunun cok ustune cikmamak gerektigini de soylemistiniz. Bu durumda iyilerin arasindan daha iyileri secmek, daha dogrusu bir olusturmak anlaminda nasil bir strateji izlemek gerekir acaba? Bu sekilde bir porfoy olusturmak ile ilgili de bir video ya da yazi hazirlamayi dusunuyor musunuz?

    1. yatırımcılara öneriler isimli bir videom var zaten. ayrıca ben ilgimi çeken şirketlerin analizini yazıyorum. Bir portföy oluşturmak için yazmıyorum. Sevinmeniz gerekir aslında. pek çok şirket analizi var ve içlerinden seçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir