Borsa endeksi Eylül ayına iyi başladı çok daha iyi bir şekilde bitiriyor. Ekim ayına yüksek beklentilerle birlikte giriyoruz. Borsa BIST100 endeksi geçen hafta gelen alımlarla birlikte %4.9 yükseldi. Yılbaşından bu yana getirisi %15.2 oldu. Endeksin 103300 ardından 104200 dirençlerini hızlı şekilde geçmesinde özellikle Bankacılık endeksi hisselerine gelen yabancı fon alımlarının büyük rolü oldu. Bankacılık endeksi (XBANK) geçen hafta %9.9 yükseliş gösterdi. Bu 2019 yılı içerisinde banka sektörü hisselerinin en iyi haftalık yükselişi oldu diyebiliriz. Borsa endeksinde 106000 direncini izliyoruz ancak banka endeksi 151300 seviyesindeki stratejik direncini Cuma günü geçmeyi başardı. Banka endeksinin bu direncini geçmesini öncü gösterge olarak yorumlayabiliriz. Eğer XBANK 151300 seviyesi üzerinde tutunmayı başarır ya da yükselişine devam ederse BIST100 endeksinin 106000 direncini kırarak yeni bir yükseliş süreci başlatması mümkün görünüyor.
TL varlıklardaki iyimserliği dolar kurunda da izledik. DolarTL kuru 5.75 seviyelerinden gerileyerek haftayı 5.67 seviyelerinde kapadı. Cuma günü 5.75 seviyelerine kadar geri çekilme gözlendi. Aktif tahvil faizi seviyesinde geri çekilme devam ediyor. Faizlerdeki geri çekilme banka hisseleri başta olmak üzere borsa endeksini olumlu etkiliyor.
Borsa daki Bahar Havası Neden Oluştu ?
Borsa endeksinin diğer gelişen ülke endekslerinden pozitif ayrıştığını söyleyebiliriz. Diğer GOÜ endekslerinde daha çok negatif eğimli seyirler görülüyor. Bunlara kıyasla BIST100 endeksinde net bir pozitif ayrışma yaşanıyor. Buna neden olarak gösterebileceğimiz nedenleri şu şekilde ifade edebiliriz. Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar $ seviyesine ulaşması niyetini gösteren mektup haberleri ve patriot alımının olabileceği yönündeki haber akışları Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik algılamaların güçlenmesini sağladı denilebilir. IMF’in Türkiye büyüme öngörülerini iyileştirmesi, Fitch EMEA ekonomisti Ed Parker’ın ekonomi hakkındaki yorumları ve dengelenmenin devam etmesi durumunda Türkiye görünümünün Negatif’ten Durağan’a yükseltebileceklerini açıklaması, TCMB Başkanı Murat Uysal’ın açıklamalarının faiz indirimlerinin ölçülü bir şekilde devam edeceği algısının oluşması piyasa dostu gelişmeler olarak yorumlanabilir.
Bütün bunların sonucunda faizlerdeki düşüş olumlu etkilerken, faizlerin daha aşağı seviyelere gerileyeceği beklentileri, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci yarısında daha iyi bir büyüme gerçekleştireceği beklentileri piyasalarda fiyatlanmaya başlamış görünüyor. Bunlara Türk hisselerinin diğer GOÜ varlıklarına kıyasla son yıllarda oldukça iskontolu olduğunu da eklediğimizde alıcılar için iştahlı bir ortam oluştuğu bir gerçek.
Diğer yandan bankalardaki batık kredilerle ilgili açıklamanın gelmesi ve bu konunun açıklığa kavuşması ve TGA oranlarının korkulduğu kadar yüksek olmayacağı konusunun anlaşılması banka hisselerini olumlu etkiledi. Ayrıca konut ve otomotiv sektörüne getirilen düşük faizli krediler, bankalardaki kredi genişlemesinin artacağına yönelik beklentileri güçlendirdi.
Geçen hafta yaşanan deprem piyasada bir miktar satışlar getirdi ancak bu satışların fazla uzun sürmediğini gördük. Bu vesile ile Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimi iletirim.
BORSA
Cuma günü gelen yabancı alımlarının çok yüklü alımlar olduğunu ve kısa vadeli olmadığını düşünüyorum. Bu sert yükselişten sonra bir süre yatay hareketler belki de bir miktar geri çekilmeler görebiliriz. Ancak bu kadar net alımlar daha yüksek seviyeleri hedefliyor olabilir. İlerleyen süreçte alımlar bu kadar şiddetli olmasa da devam edebilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi Borsa BIST100 endeksi 106000 direncini henüz kırmadı, ancak bankacılık endeksi buna karşılık gelen 151300 direncini geçti ve üzerinde net bir kapanış gerçekleştirdi. Bunu öncü endeks olarak kabul edersek, Banka endeksinin 151300 üzerindeki seyrini korumaya devam etmesi, BIST100 endeksinin 106000 direncini geçeceğini işaret edebilir. Ayın şekilde BIST30 endeksi için 131600 ve 133400 dirençleri geçilebilir.
Endeksin 106000 direncini kırması teknik olarak önemli bir gelişme olacak. Ocak ayından bu yana geçilemeyen ve daha önce birkaç kez test edilen ancak başarısızlıkla sonuçlanan süreç sonlanmış yeni bir kırılma başlamış olacak. Ancak bunu daha sağlıklı söylememiz için endeksin 106000 seviyesinin üzerine yerleştiğini görmemiz gerekiyor. Bu durumda ilerleyen süreçte (haftalar belki birkaç ay sonra) 111500 ve 120000 dirençlerini test ediyor olabiliriz.
Teknik olarak böyle sert hareketlerin ardından geri çekilmeler, dinlenme süreleri olabilir. Hatta bazen bu soluklanma süreleri uzun sürebilir ve yatırımcıları ikileme düşürebilir. Endeksteki yükseliş aynı şiddette olmasa bile birkaç gün daha devam edebilir ve düzeltme daha yüksek seviyelerden mesela 110000 seviyelerinden gelebilir. Bu konuda yorum yapmak zor.
Ancak bunlara karşın borsa endeksi 106000 seviyesini geçemez, Bankacılık endeksi yeniden 151300 seviyesinin altına gerilerse, bu teknik açıdan olumlu olmayacaktır. Satışlar şiddetlenebilir.
İlerleyen süreçte Borsa’da bir ralli yaşanacak ise ve ekonomik büyüme beklentileri güçleniyorsa fırsat veren hisseleri araştırmak doğru olabilir. Banka hisselerindeki yükselişin ardından hareket bu hisselere kayabilir. Bunlar güçlü şirketler olduğu gibi, son bir yıldır gerileyen ve oldukça iskontolu fiyatlarda olan şirketler olacaktır. Bununla ilgili geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğim video kaydını dinlemenizi öneririm.
( https://www.youtube.com/watch?v=TEBfvv0Lr-c ) Fırsat veren hisseler videosunun devamı da bu hafta içerisinde yayımlanacak. Abone olursanız bildirim ile haberdar olabilirsiniz.
DOLAR
Dolar kurunun 5.75 seviyelerinden gerilemesinde TCMB Başkanı Uysal’ın açıklamaları etkili oldu. Bu açıklamaların ardından faizlerdeki sert indirimlerin devam edip etmeyeceğine yönelik endişeler törpülendi. Bunun etkisiyle dolar kurunda bir rahatlama hissettik. Bunun öncesinde ABD ile ticaret hacmine yönelik mektup haberleri de TL üzerinde pozitif ayrışma yaratmıştı.
Teknik olarak dolar kurunda bir sıkışma yaşıyoruz. Momentum giderek azalıyor. Aşağıda 5.58 seviyesindeki haftalık ortalama önemli. Bu seviyenin altına gerileme oluşursa 5.12 seviyesindeki aylık ortalamalara kadar gerilemenin önü açılabilir. Bununla birlikte yukarıda 5.78 seviyeleri güçlü direnç konumunda bulunuyor. Şimdilik ne yukarı ne aşağı yöne net bir eğilim teknik olarak görülmüyor. Perşembe günü açıklanacak Eylül ayı enflasyonunda beklenti olan %1.4’den daha düşük sürpriz bir veri gelmesi durumunda Dolar kurunda aşağı hareket sertleşebilir. Faizlerdeki gerileme hızlanabilir ve borsa endeksindeki yükseliş beslenebilir.
Enflasyon ve YEP Bekleniyor
Önümüzdeki hafta içeride Perşembe günü Eylül enflasyonu önemli olacak. Beklentiler %1.4 seviyelerinde bulunuyor. Geçen yılki baz etkisinden dolayı yıllık enflasyonun %15.01 seviyesinden %10 seviyelerine gerilemesi bekleniyor. Ayrıca Yeni Ekonomik Program (YEP) in açıklanması bekleniyor. Programda 2020 yılına yönelik büyüme, enflasyon, istihdam gibi alanlarda yapılacak revizeler takip edilecek. Ayrıca Merkezi Hükümet Bütçeside izlenecek diğer veriler arasında bulunuyor. Dışarıda ise Cuma günü ABD tarımdışı istihdam verileri takip edilecek.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.