Borsa endeksi geçen hafta %2.59 düşüş kaydetti ve kritik destek seviyesi olan 10400 seviyelerinde negatif bir eğilim ile haftayı tamamladı. İletişim ve Sigorta hisseleri endekse destek verirken, Bankacılık endeksi %0.04 düşüş ile yatay bir kapanış gerçekleştirdi. Genel olarak endekslerin çoğu baskılı bir haftayı geride bıraktı diyebiliriz. Kimya sektörü ağırlığı bakımından endeks üzerinde önemli bir baskı unsuru oldu.

21 Mayıs tarihinde endeksin 11088 gördüğü gün oluşan rekor 215 milyar TL işlem hacmi, piyasada satıcıların geldiğini gösteriyor. Bu tarihten itibaren bakıldığında 8 seans gününde BIST100’deki düşüş %6.2 oldu. Bu etkili bir düşüş.
Büyük resimde piyasalar için genel görüşümüzü olumsuz etkileyecek bir gelişme bulunmuyor. Makro ekonomik göstergeler beklendiği gibi gelişiyor. TCMB swap hariç rezervleri dört yıl aradan sonra ilk kez pozitif bölgeye geçti. TL üzerine yabancılardan pozitif raporlar gelmeye ve Türk tahvillerine yabancı girişi devam ediyor. Türkiye 2024 yılının 1.çeyrek döneminde parasal sıkılaştırmaya rağmen beklentilere paralel %5.7 büyüdü. Büyümeye en yüksek katkı 5.5 puan ile tüketimden geldi. Tüketimdeki güçlü seyrin, ilerleyen çeyreklerde azalması beklense de halen enflasyon hedefleri için risk taşıyor. Tüm bunlara bakıldığında TL ve hisse senedi piyasaları için uzun vadedeki pozitif görüşümüzü ve Borsa endeksi için yıl sonu 400$ hedefimizi koruyoruz.
Borsa
Bununla birlikte açıklanan 3 aylık bilançolarda genel olarak zayıf görünümler alıyoruz. Özellikle sanayi sektöründe güçlü sonuçlar gelmiyor. Buna paralel olarak sanayi grubunun ilerleyen dönemde zayıf seyirler göstermesi beklenebilir. Güçlü sonuçlar getiren şirketler, reel olarak cirosunu ve faaliyet karını yükseltebilen şirketler ve piyasa çarpanı olarak makul sayılacak seviyede işlem gören şirketler pozitif ayrışmalarını gösterebilir.
Kısa vadede ise dolar bazlı grafiklerde aşağıda birbirine yakın desteklerimiz bulunuyor. 10400, 10000 ve 9800 seviyeleri destek olarak sıralanabilir. Endeksteki kapanış eğiliminin baskılı olması satış baskısının gelecek hafta da devam edebileceğini gösteriyor. Kısa vadede bir miktar aşağı yönlü bir süreç görebiliriz.
Piyasa değeri küçük ve BIST100 dışı hisselerde hem hacmin dar olması hem de zayıf bilançolarla birlikte aşağı yönlü hareketler sert olmakta. Bu durum, bu hisselere yapılan yatırımların endeksten daha fazla değer kaybı yaratmasına neden oluyor. Bu hisselerde açıklanan sonuçlara göre güçlü sonuçlar açıklayan şirketlerde yoğunlaşmakta fayda var. Ayrıca portföyün toplamı içerisinde küçük ölçekli şirketlere sınırlı oranda yer vermek her zaman sağlıklıdır.
Yılbaşında bu yana para giren sektörler
Borsa ‘da yılbaşından bu yana dolar bazında en çok getiri sağlayan sektörler %75 ile Sigorta olurken, bunu %64.90 yükseliş ile İletişim ve %59 yükseliş ile Bankacılık endeksi izledi. Temettü 25 endeksi ise %45 getiri sağladı. Bu tablo yılbaşından bu yana paranın girdiği hisse senedi endekslerini net bir şekilde gösteriyor. Çimento, İnşaat, Madencilik ve kimya endeksleri ise en çok geride kalan endeksler oldu. BIST100 endeksi ise aynı dönemde dolar bazında %28 getiri sağladı.
S&P 500 Momentum Kaybı Gösteriyor
ABD S&P500 endeksi 5275 tarihi zirvesi üzerinde tutunmaya çalışıyor. Göstergelerde momentum kaybı gözlenmekte. Ancak halen risk iştahı yüksek. 5275 seviyesi üzerinde tutunabilirse yukarı hareket güçlenebilir. Aşağıda 5180 seviyesindeki 50 günlük ortalama önemli bir destek konumunda. Fed üyelerinin daha şahin konuşmaya başlaması ve son olarak Trump hakkında verilen mahkeme kararı ABD piyasalarında seçime yaklaşırken yeni hesapları öne çıkardı. 13 Haziran tarihinde açıklanacak karar ABD piyasalarında bekleniyor. İlk açıklamalar sus payı davasındaki bu hükmün başkan adaylığını etkilemediği yönünde bulunuyor.
İçeride Enflasyon Dışarıda ABD İstihdam ve ECB Faiz Kararı
Haftalık veri takviminde Pazartesi günü Mayıs ayı TÜFE verisi haftanın önemli gündemi olacak. Beklentiler %3.05 seviyesinde bulunurken, yıllık TÜFE’nin %69.80’den %74.80 seviyesine yükseleceği yönünde. Bilindiği gibi bu veri ile birlikte TÜFE’nin yıllık bazda zirve yapması ve ilerleyen aylarda baz etkisi ile birlikte hızlı bir düşüş trendine girmesi bekleniyor. Beklentilerin altında gelebilecek bir aylık enflasyon, yılsonu beklentilerini pozitif etkileyebilir. Aynı gün İSO imalat PMI verisi izlenecek. Ayrıca ticaret Bakanlığı öncü Mayıs ayı ihracat verilerini açıklayacak. Hazine’nin 2 ve 5 yıl vadeli ihaleleri bulunuyor. Salı günü TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapması bekleniyor. Aynı gün 9 yıl ve 7 yıl vadeli Hazine ihaleleri var. Perşembe günü Hazine Bakanı Şimşek’in S&P Global Türkiye Sermaye Piyasaları Konferansında konuşması alınacak.
ABD tarafında Pazartesi günü İmalat PMI verisi izlenecek. Salı günü JOLTS İstihdam verisi olurken, Çarşamba günü ADP Özel Sektör istihdam verisi izlenecek. Aynı gün Hizmet PMI verisi mevcut. Perşembe günü önemli bir veri akışı bulunmuyor. Cuma günü ise Tarım dışı istihdam verisi alınacak.
Avrupa tarafında ise, Pazartesi günü Euro Bölgesi İmalat PMI verisi izlenecek. Salı günü önemli veri akışı bulunmazken, Çarşamba günü Euro bölgesi hizmet PMI verisi alınacak. Perşembe Euro bölgesi perakende satışlar verisi ve ECB faiz kararı bulunuyor. Beklentiler ECB’nin politika faizini 25bps puan indirim ile %4.25 seviyesine çekeceği yönünde. Aynı gün karar sonrası ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları önemli olacak. Cuma günü Euro Bölgesi Final Büyüme verisi izlenecek.
Bunların dışında Pazartesi günü Çin İmalat PMI verisi, Çarşamba Çin hizmet PMI verisi ve Cuma günü Çin dış ticaret rakamları izlenecek.
Borsa Endeksinde 320-325$ Direnç Bölgesi Üzerinde Kalma Savaşı
Grafik BIST100 endeksinin dolar cinsinden haftalık bazda grafiği. Endeks 325$ direncinin üzerinde kapanış gerçekleştirmesinin ardından geri çekilme yaşıyor. 320-325$ seviyeleri destek bölgesi olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına gerilemesi durumunda 310$ ve 302$ seviyeleri ara destekler olarak izlenebilir. Son durumda ortalamalarından oldukça uzaklaşması nedeni ile aşağı yönlü baskının devam etmesi sürpriz olmaz. Görünüm zayıf.

Ons da Beklentiler zayıflıyor
Ons Altın 2374$ direncini geçmesinin ardından bu seviye üzerinde tutunamadı ve tekrar bu seviyenin altına geriledi. Beklenen güçlenme bir türlü oluşmadı. 2277$ seviyesi destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına gerilemesi durumunda aşağı eğim hızlanabilir. Yukarıda ise 2374 seviyesinin üzerine günlerce yerleşme görüntüsü olması gerekli. Cuma günü gelecek ABD istihdam verisi ve Perşembe günkü ECB faiz kararı ve Başkan Lagarde’ın açıklamaları EURUSD üzerinde etkili olabilir. Buda dolaylı olarak Ons üzerinde etkili olabilir. Altında yukarı yönlü iştahın ve beklentilerin zayıfladığını söylemek mümkün.

KENDİNİZİ EĞİTİN. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.