Borsa endeksi haftalık %2.32 değer kazanırken, bu yükselişin güçsüz bir tepki olduğunu söylemek mümkün. Bankacılık endeksi yine geçen haftanın en çok düşeni oldu. Aslında bu sürpriz değil. Uzun zamandır sektör gerek BDDK’nın gerek TCMB’nin aldığı makro ihtiyati tedbirler altında bulunuyor. Yine geçen hafta TL mevduat oranı %60 ın altında kalan bankalara ilave menkul kıymet tesis zorunluluğu açıklandı. Bununla birlikte Kredi faizlerinde mevcut kredi çarpanlarının üzerine çıkan bankalara verilen ceza tutarı artırıldı. Sürekli kararlar ve yaptırımların geldiği bir sektöre ait hisse senetlerinin ne kadar ucuz olursa olsun yukarı bir trend oluşturması oldukça zor. Seçimlere kadar bu durum devam edecek görünüyor.
![masanotları borsa](https://tuncaytursucu.com/wp-content/uploads/2018/07/masanotları_1500x1300-1024x887.jpg)
Bu adımlar piyasa çevrelerinde mevcut ekonomi yönetiminin döviz ile ilgili endişesinin giderek arttığı şeklinde yorumlanıyor. Bütün bunların hepsi piyasalardaki algılamaları olumsuz etkiliyor. Borsa üzerinde bunu hissettiğimizi söyleyebiliriz. Diğer yandan mevduat faizlerindeki artışın devam etmesi Borsa üzerinde önemli bir baskı unsuru.
Genelde borsa yatırımcısı ile faiz yatırımcısı arasında önemli bir geçişkenlik yoktur. Ancak bu kural 2022 yılındaki uygulamalar sonucunda Borsa lehine değişmişti. Faiz yatırımcıları içerisinden Borsa’ya akışkanlık oluşmuştu. Şimdi ise Borsa ya gelen faiz mevduat yatırımcısının artık tekrar borsadan çıkarak faize yöneldiğini görmekteyiz. Bu hareket sınırlı da olsa endeks üzerinde baskı yaratıyor. Seçime yönelik belirsizlik bununla birleşince, Borsa endeksinde isteksiz ve kararsız seyirler izliyoruz. İşlem hacminin artık 50 milyar TL seviyelerine gerilemesi bunu açıkça gösteriyor. Borsaya ilgi giderek azalmakta.
Borsa Endeks Beklentim
Seçime kadar bu süreç devam edecek görünüyor. Bununla birlikte 5000 seviyesinin altına giderek yerleşen endeks, teknik olarak 4600 seviyelerine düşüş olasılığının arttığını işaret edebilir. Uzun zamandır kredili işlemlere uygun bir piyasada değiliz. Bu nedenle kredili işlemlerden uzak durmakta, ayağımızı yorganımıza göre uzatan pozisyonlar almakta, birkaç ay sonra ihtiyacımız olan bir parayla borsada bulunmamakta fayda var. Bu doğru bir hareket olacaktır. Uzun vadeli yatırımcılar için ise hareketsizlik en zekice harekettir mottosu bence uygun.
Araştırma Raporlarında Öne Çıkanlar
Açıklanan araştırma raporları, perakende, havacılık, otomotiv, yazılım gibi sektörlerin güçlü sonuçlar açıklayacağını gösteriyor. Bunun yanında geçen haftaki raporlarda iletişim sektörü ve içecek sektörü hisselerinin al yönündeki tavsiye raporları dikkat çekti. Yaşanan bu süreçte yatırımcıların portföy yapılanmalarını bu raporlara göre ayarlamaları daha sağlıklı olabilir. Çarşamba günü ciro endeksleri verisi bu açıdan önemli olabilir.
Değer Yatırımı
Uzun vadede önemli olan Şirketinizin değeridir. Kısa vadeli piyasa dalgalanmalarında düşen hissenin fiyatıdır, Şirketiniz değeri değil. Pek çok uzun vadeli yatırımcı için bu tarz dalgalanmalar, yatırım yaptıkları Şirketlerinde ortaklık paylarını arttırmak için fırsat olmaktadır. Burada kendinize şu soruyu sormalısınız, hisse senedi fiyatları ile mi ilgileniyorsunuz, Şirketlerin değeri ile mi? Uzun vadede değer yatırımcılığı her zaman kazandırmıştır. Tabii güçlü ve büyüyen şirketlerden bahsediyorum. Kötü yönetilen, borç içinde yüzen, sektöründe güçlü olmayan ve geleceğe yönelik bir hikâyesi olmayan şirketlerden bahsetmiyorum.
ABD Piyasaları Şaşırtıyor
ABD ekonomisi ile ilgili pek çok yorum mevcut. ABD eski Hazine Bakanı Summers, son verilerin ardından ABD ekonomisinde resesyon olasılığının arttığı yönünde uyarı yaptı. Geçen hafta önde gelen yatırım bankalarından birisi S&P endeksinde yeni en düşük seviyeler olabilir temalı bir rapor yayınladı. Bütün bunların ortasında S&P endeksi ise ısrarlı bir şekilde güçleniyor. Geçen hafta haftalık ortalamalarının üzerine iyice yerleşene S&P endeksinde, kısa vadeli haftalık ortalamalar uzun vadelileri yukarı doğru kesti. Bu uzun zamandır olmamıştı ve teknik olarak önemli bir al sinyali olarak görülebilir. Raporlar ve yorumlar aşağı derken, piyasadaki somut uygulamaların yukarı adımlardan oluşması gerçekten ilginç. Bu hafta Çarşamba günü gelecek TÜFE verisi ve FOMC tutanakları ve Cuma günü beklenen perakende satışlar ve sanayi üretimi önemli olacak.
İçeride Cari Açık ve Sanayi Üretimi, Dışarıda ABD Enflasyon
Haftalık veri takviminde Siyaset sahnesi etkili olmaya devam edecek görünüyor. Pazartesi günü Şubat ayı Cari açık verisi alınacak. Ocak ayında 9.8 milyar $ gelen açık verisinin Şubat ayında 8.5 milyar $ olması bekleniyor. Muhtemelen yine mevcut döviz açığının rezervlerden finanse edildiğini göreceğiz. Salı günü ise Şubat ayı Sanayi Üretim verisi alınacak. Ocak ayında aylık %4.50 artan endeks için %0.40 düşüş bekleniyor. Bu veri ile ilk çeyreğin üçte ikilik verisini almış olacağız. Cuma günü ise Tarım ÜFE verisi izlenecek. Geçen ay aylık %6.58 ve yıllık %127.56 açıklamıştı.
Dışarıda ise Haftanın ilk günü İngiltere ve Almanya Piyasaları paskalya tatili nedeni ile kapalı olacak. Salı günü Euro bölgesi perakende satışlar verisi izlenecek. Aylık %0.80 düşüş bekleniyor. Çarşamba ABD TÜFE verisi alınacak. Aylık beklenti %0.30 olurken, yıllık enflasyonun %6’dan %5.20’ye düşmesi bekleniyor. Aynı gün akşam FOMC tutanakları takip edilecek. Perşembe günü Euro bölgesi Sanayi üretimi verileri izlenecek. Aylık %1 artış bekleniyor. Aynı gün ABD ÜFE verisi izlenecek. Aylık %0.10 artış beklenirken, yıllık verinin %4.60’dan %3.10 seviyesine düşmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik başvuruları yakından izlenebilir. Cuma günü ise ABD perakende satışlar ve sanayi üretim verileri önemli olabilir.
Borsa Endeksinde 4500 Riski Devam Ediyor
Teknik olarak endeksteki momentum giderek azalıyor. Endeks 5000 seviyesinin altında fazla kapanış gerçekleştirdi. Geçen hafta 4680 bölgesinden tepki gelse de 5000 seviyesini geçemediğini izledik. Göstergeler endekste aşağı yönlü düşüş riskinin devam ettiğini gösteriyor. 4680 önemli bir destek oldu ve bu seviye tekrar test edilebilir. 4680 seviyesinin altında ise 4440 yatay destek çizgisi korkutucu şekilde durmakta. Bununla birlikte 5000 seviyesinin geçilmesi ve hatta 5100 üzerinde kapanışlar olması durumunda ise endekste beklenmedik bir toparlanma görebiliriz. Ancak şimdilik oklar yukarıdan çok aşağı yönü gösteriyor.
![](https://tuncaytursucu.com/wp-content/uploads/2023/04/image-2.png)
Ons Altına OPEC Desteği
Ons Altın 1960 seviyesi üzerindeki yatay seyrini korudu. 1920 seviyesine düşme riski olduğunu ve bu seviyeye gerilerse alım için iyi bir nokta olabileceği düşüncemi belirtmiştim. Ancak Altın buna fırsat vermedi ve 2000 seviyesinin üzerine doğru yeni hamle gerçekleştirdi. OPEC+’ın petrol kesintisi açıklaması güvenli liman ihtiyacı artırırken, Euro’nun ABD dolarına karşı güçlenmesi Altındaki yukarı hareket desteklemiş görünüyor. Mevcut seviyeleri teknik olarak kısa vadeli alım için riskli olabilir. 1960 seviyesine gerileme olursa alım denenebilir. Ancak genel rüzgâr Altın lehine esmeye devam ediyor. Bu nedenle mevcut Altın pozisyonlarının korunması doğru olacaktır. EURUSD paritesi 1.10 seviyesini aşarsa, Ons Altın 2072 direncini zorlayabilir.
![](https://tuncaytursucu.com/wp-content/uploads/2023/04/image-3.png)
Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.
![](https://tuncaytursucu.com/wp-content/uploads/2022/09/tuncay_tursucu_site_banner.png)
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.