Borsa Gücünü Koruyor

Borsa endeksi geçen hafta oldukça sınırlı bir şekilde %0.57 gerileme gösterdi. Yatay bir hafta geride kaldı diyebiliriz. Endeksin 325$ seviyesindeki direncinde beklediğimiz bir süreç görülüyor. Mevcut direnç seviyesinde satışların sınırlı kaldığını ve endeksi daha aşağı itecek güçte satışların olmadığını izliyoruz. Türkiye’ye yönelik çıkan pozitif raporlar, TL ‘ye yönelik alım yönündeki haberler ve yabancı ilgisi hisse senedi piyasalarını dirençli kılmakta. Geçen hafta TCMB rezervlerindeki artış, Nisan ayı yabancı hisse alımının 78.6mn$ seviyesinde oluşması gibi haberler, 5 yıllık CDS puanının 267 baz puana kadar gerilemesi, ekonomi yönetiminin iletişim kanallarını açık tutması ve verilen güven verici mesajlar ve küresel piyasalardaki ılımlı seyirler piyasalardaki iştahın yüksek kalmasına yardımcı olmakta. Bu ve bunun gibi gelişmeler, endeksin kritik direnç seviyesinden şiddetli kar satışlarının gelmesini önlüyor diyebiliriz.

masanotları borsa

Borsada bilançolar devam etmekte. Halen 12 aylık verilerini açıklamayan şirketler olduğu gibi, 3 aylık verilerini açıklamaya başlayan şirketlerde bulunuyor. Bankalar, Sigorta şirketleri 3 aylık sonuçlarını açıklamaya başladılar. Son olarak Ereğli 1Ç24 sonuçları ile beklentileri güçlendirirken, Cuma günü endekse en çok katkı sağlayan hisse oldu. Cuma günü gelen ISCTR 1Ç24 sonuçları beklentilerin üzerinde geldi. Sonuçlarda bankacılık dışı faaliyetlerden gelen gelirlerin ve vergi etkisinin ağırlıkta olduğu söylenebilir. Bankalarda genelde bankacılık faaliyeti gelirlerinde geçen yıla kıyasla zayıflama görülüyor. Genel olarak analistler tarafından beklenen bir gelişme. Piyasada enflasyon muhasebesi sonuçlarının yarattığı kafa karışıklığı bir süre daha devam edebilir. O nedenle sanayi şirketlerinin TMS29 hariç verilerini de yayınlamaları önem arz ediyor. Çünkü enflasyon muhasebesi bir muhasebe tekniği nede ile farklılıklar çıkarıyor ve şirketlerde aslında mevcut olmayan nakit çıkışı girişi gibi sonuçlar yaratıyor. Piyasada buna yönelik karışıklıklar devam edebilir.

Borsa

Borsa endeksine yönelik beklentilerimiz değişmedi. Türkiye’ye yönelik bir hikâye var ve bir yol kazası yaşanmadığı sürece TL varlıkların performansı önümüzdeki süreçte pozitif devam edecek. Bu nedenle 325$ (yaklaşık 10400) direncine kısa vadede çok takılmamakta yarara olacaktır. Daha uzun vadede endeksin 325$ direncini geçmesini ve 400-500$ aralığına doğru yolculuğunu sürdürmesini bekliyoruz. Bu bir süreç ve 2025 yılını da içine alabilir.

Sigorta şirketleri yıla iyi başladı ve yılbaşından bu yana iyi performans gösteren sektörlerden birisi oldu. Sigorta sektörü, İletişim, Holding gibi sektörler yılın geri kalanında da güçlü kalmaya devam edecek görünüyorlar. CDS’deki düşüş devam ettiği sürece Bankacılık hep önde kalacaktır. Bunun yanında yılbaşından bu yana endeksin altında kalan Çimento sektöründe 1Ç24 sonuçları önemli olacak. Güçlü sonuçlar gelmesi durumunda Çimento hisseleri yılın kalanında öne çıkabilir. Bilişim sektörünün güçlü kalmaya devam edeceğini düşünüyorum. Tarım ve Gıda şirketlerinin de güçlü sonuçlar getirmesi muhtemel görünüyor. Özellikle tarım ürünü veya işlenmiş ürün ihracatı yüksek şirketler yılın kalanında göze çarpabilir. Kimya sektöründe Şirket bazında ayrışmalar olabilir. Hem Kimya hem Demir Çelik sektöründe net sinyaller halen alamıyoruz. Mesela EREGL için 1Ç24 sonuçları kıpırdanmalar olduğunu gösteriyor olsa da, sahadan gelen haberler hala sektörün zayıf olduğu yönünde. Ancak en kötünün geride kaldığı net bir şekilde söylenebilir. Şirket bazlı analizler ön plana çıkmaya devam edecektir. Otomotiv verileri Nisan ayında üretimde %1’lik bir daralma olduğunu gösteriyor. Bunda Bayram tatili etkisinin olduğunu unutmamak gerekir. Sektöre yönelik beklentilere kıyasla oldukça ılımlı bir veri olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan %2-3 gibi sınırlı bir artış dahi olsa ihracatın artması olumlu.

S&P500 Testi Geçmiş Görünüyor

Geçen hafta S&P500 endeksinin 5137 seviyesindeki 50g ortalamaya geldiğini ve bu seviyeyi geçip geçmeyeceğinin önemli olacağını belirtmiştik. S&P500 bu seviyeyi geçmiş görünüyor. Ancak Fed üyelerinin şahin açıklamaları yükselişi törpüledi diyebiliriz. Açıklanan 1Ç24 sonuçlarının iyi gelmesi endeksteki iştahı güçlü tutmakta. Yukarıda 5275 direnci S&P500 için önemli bir direnç. Aşağıda ise 5143 seviyesindeki 50g ortalama desteği önemli olabilir. Şimdilik ABD ve Avrupa endekslerinden negatif bir alfa almıyoruz ve bu bizim için iyi bir haber.

İçeride Tasarruf Tedbirleri ve Cari Açık verisi, Dışarıda Avrupa Büyüme Verisi

Haftalık veri takviminde Pazartesi günü Mart ayı Cari İşlemler Dengesi alınacak. 3.9 milyar $ cari açık bekleniyor. Şubat verisi 3.3 milyar $ açık yönündeydi. Alt veri olarak Ciro ve perakende satış istatistikleri izlenecek. Çarşamba günü Hazine Nisan ayı nakit bütçe dengesi izlenecek. Cuma günü TCMB Piyasa Katılımcıları anketi alınacak. Yılsonu enflasyon ve kur beklentilerindeki eğilim açısından önemli olabilir.

ABD tarafında Pazartesi günü New york Fed Tüketici Enflasyon beklentileri anketi alınacak. Aynı gün Fed üyesi Mester konuşacak. Salı günü ABD ÜFE verisi açıklanacak. Aynı gün Fed Başkanı Powell konuşması bulunuyor. Çarşamba günü ABD TÜFE verisi, Perakende satışlar ve New York fed imalat endeksi takip edilecek. Perşembe günü ABD Sanay üretim verisi izlenecek. Aynı gün 3 Fed üyesi konuşması var. Cuma günü önemli veri akışı bulunmuyor.

Avrupa tarafında ise, Pazartesi günü ECB üyesi Buch konuşacak. Salı günü Almanya ZEW verisi bulunuyor. Çarşamba günü Euro Bölgesi 1Ç24 öncü büyüme verisi alınacak. Beklentiler %0.3 büyüme yönünde. Perşembe günü önemli veri akışı bulunmuyor. Cuma günü Euro bölgesi Sanayi Üretimi ve Final TÜFE verisi önemli.

Bunların dışında Çarşamba günü MSCI endeks revizyonları açıklanacak. Cuma günü Çin sanayi üretimi ve konut verileri izlenecek.

325$ Direnci Kritik

Grafik BIST100 endeksinin dolar cinsinden haftalık bazda grafiği. 325$ direnci oldukça önemli olabilir. Görüldüğü gibi 325$ çizgisi geçmiş tarihlerde pek çok kez test edilmiş. Bu seviyenin geçilmesi 388-400$ seviyelerine doğru yeni bir patika açacaktır. Aşağıda 317$ seviyesi destek olarak izlenebilir. Bu desteğin ya da 10000 seviyesinin altına düşmedikçe endekste geri çekilmeler sınırlı kalabilir.

Borsa Grafiği Dolar Bazında Haftalık

Ons 2374 Direncini Tekrar Zorluyor

Ons Altın 2283 seviyelerinden güç alarak 2374 direncini tekrar zorluyor. Ancak yinede kritik noktada. Önceki haftalarda bu seviye kırılmadan bu bölgeye yakın noktalardan alım yapmanın riskli olacağını söylemiştik. Bu fikrimizi halen koruyoruz. Ons Altında teknik olarak 2374 direncinin üzerine yerleştiğinde ya da anlamlı şiddette geri çekilmeler olduğunda alım yönünde hareket etmek doğru olacaktır. Jeopolitik riskler halen devam ediyor ve bu Altını beslemeyi sürdürüyor. Ancak güncel seviyelerde Altın için anlamlı bir nokta henüz mevcut değil.

Ons Altın

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir