Borsa Haftalık Piyasa Beklentileri 9/8/20

Geçen hafta yurtiçi piyasalarda döviz cephesi kaynaklı bir türbülans yaşandı. Türk Lirası ABD doları karşısında %4.2, Euro karşısında %3.5 değer kaybetti. Borsa BIST100 endeksi ise geçen haftayı %5.9 değer kaybı ile tamamladı. Haftanın son günü TL bir miktar toparlansa da, Borsa endeksi ciddi bir geri alım gerçekleştirse de Tahvil faizlerinde yükselen eğilim son bulmadı. 2 yıllık tahviller %11’den %13 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizleri ise %12.9’dan %14.4 seviyesine yükseldi.

masanotları borsa

Bunlar yaşanırken ABD S&P endeksi %3.2, Dow Jones %4.2, DAX %2.4 yükseldi. MSCI GOP endeksi %0.7 yükselirken, Rusya borsası %3.1, Hindistan Sensex endeksi %0.8 artış kaydetti. TL varlıklar net bir şekilde Dünya piyasalarından negatif ayrıştı.

TCMB Sıkılaşmaya Başladı

TL’de yaşanan dalgalanmanın ardından TCMB bazı adımlar atmaya başladı. Bu adımların genelinde sıkılaşma yönünde oldu. TCMB Cuma günü yaptığı açıklama ile piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri ile tanınan likidite imkânlarını yarı yarıya düşürdüğünü açıkladı. TCMB bankaları fonlama kompozisyonu ile oynayarak fonlama maliyetlerini %7.88’den %8 seviyesinin üzerine çıkaracak görünüyor. Önümüzdeki hafta gerekli olursa bu adımların devam gelebilir. Oynaklığın fazla artması ve gerekli olması durumunda ise 2018 yılında olduğu gibi geç likidite penceresi gibi seçenekler tekrar devreye girebilir. TCMB’nin elinde kur oynaklığına karşı kullanabileceği çeşitli araçlar var. Bu araçların kullanımı önümüzdeki günlerde dolar kurundaki oynaklığın ne yöne doğru hareket edeceğine bağlı olacak.  

Döviz Talebi Sürdü

TCMB verilerine göre yurtiçi yerleşikler döviz tevdiat hesapları 30 Temmuz ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 3.5 milyar $ a yakın artışla 190 milyar $ seviyesine ulaştı. Bu talebin büyük kısmının kurumsal şirketlerden değil, vatandaştan geldiği görülüyor. Artan enflasyona karşı korunma amaçlı döviz talebini devam ettiği söylenebilir. Diğer yandan Borsa’daki düşüşten kaçan yatırımcıların Dövize yönelmiş olmaları ilave bir talep yaratmış olabilir. Ayrıca Altın fiyatlarındaki yükseliş sonucunda vatandaşın altın ve gümüşe hücum ettiğine yönelik haberler, korunma içgüdüsünü açıklıyor.

Borsa

Borsa endeksinde 50 aylık ortalama olan 990 seviyesinden etkili bir tepki yükselişi gerçekleşti. Cuma günü yaşanan geri dönüşün hatırı sayılır olduğunu söylemek mümkün. Ancak riskli görünümün sona erdiğini söylemek için erken. Cuma günkü hareket, önümüzdeki haftanın bir tepki haftası olabileceğini gösteriyor. Ancak bu tepkinin kalıcı ve anlamlı olabilmesi için 1132 seviyesindeki 50-günlük ortalamanın üzerine yerleşebilen bir endekse ihtiyacımız var. Bu gerçekleşmese bile en az iki hafta 1067 seviyesindeki 50-haftalık ortalamanın üzerinde tutunabilen bir endeksin oluşması gerekiyor.

Teknik olarak aynı hareketleri 2 Mart 2020 ve 16 Nisan 2018 tarihlerinde yaşadık. Elbette aynı hareketi yaşayacağız diye bir şart yok ancak yine de önümüzdeki hafta yükseliş görsek bile temkinli olmakta fayda olacağını düşünmek yararlı olabilir.

Teknik olarak 1101 seviyesinin üzerinde haftalık kapanış Borsa endeksinin 1131 direncini zorlamasını hatta geçmesini sağlayabilir. Ancak öncelikle önümüzdeki hafta Cuma günkü kapanış nerede olacağını görmeliyiz. Önümüzdeki hafta endeksin seyri bir dönüş sinyali olabileceği gibi, satış için fırsat haftası da olabilir.

Bu nedenle gelişmeler önemli olacak. Aşağıda ise 990 seviyesindeki destek seviyesi kritik oldu. Bu desteğin kırılması durumunda Aşağı doğru art arda sert düşüşler görebiliriz.

Strateji

Taktik olarak Borsa endeksinin 50 günlük ortalaması olan 1131 seviyesinin altına gerilediği günden bu yana yorumlarımızda, artık piyasanın kredili pozisyonlar için uygun olmadığını hatta portföylerde nakit oranların %50 seviyesine kadar artırabileceğini ifade ediyoruz. Bu önerimiz halen geçerli.

Özellikle kısa vadeli yatırımcılar için riskli bir dönemdeyiz. Uzun vadeli yatırımcılar için ise güçlü ve iskontolu şirketlerde bulundukları sürece önemli bir sorun görmüyoruz. Portföyünde nakit bulunduran yatırımcılar ise bilançoların ardından güçlü nakit akışına sahip, borcu olmayan, güçlü ve lider şirketlerde yaşanabilecek düşüşleri alım fırsatı olarak görebilirler.

Pozisyonlarını kapatmak istemeyenler ise VIOP endeks kontratında ya da sahip olduğu hisse senedinin kontratı varsa ilgili kontratta Short (kısa – satış) yönlü pozisyon açarak kendilerini koruma altına alabilir ve süreç netleşene kadar bu şekilde izleyebilirler.

Bilançolar

Önümüzdeki hafta Pazartesi VAKBN, ASUZU ve ADEL, Salı günü CCOLA, MGROS, AEFES, PGSUS, TUPRS, AYGAZ, Çarşamba günü MPARK, AGHOL, TCELL, KCHOL, Perşembe günü DOHOL, ENKAI, AKSA Bilanço açıklamaları bekleniyor.

DOLAR

DolarTL kurunda yukarıda bir seviye vermek çok zor. 7.27 seviyesi önemli bir eşik seviye olabilir. Bu seviyenin altına gerileyen ve kalıcı bir dolar kurunda tansiyonun azaldığını düşüneceğiz. TCMB’nin sıkılaşma adımları, döviz talebinin ne yöne şekilleneceği önümüzdeki hafta için önemli olacak. Ancak kurda oynaklığın artmaya başlaması durumunda TCMB’den de adımlar daha sert olacaktır. TCMB’nin bu kadar aktif ve alarmda olduğu bir ortamda Dolar kurunda alım yapmak bu dakikadan sonra riskli olabilir. Atılacak olan adımların kurdaki oynaklığı nasıl etkileyeceğini görmek gerekiyor.

Haftalık Ekonomik Takvim için tıklayınız.

YKSLN 2020/06 Bilanço Analizini okuyabilirsiniz. 

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın yazımı okuyabilirsiniz. 

Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir