Borsa endeksi geçen hafta %2.99 yükseliş gösterdi. En iyi performans sanayi hisselerinden geldi ve XUSIN Sanayi endeksi %5.6 yükseliş gösterdi. Bunda TUPRS, EREGL, PETKM, SISE, ARCLK, CCOLA ve VESTL gibi hisselerdeki iyi performanslar sürükleyici etki gösterdi. Bankacılık endeksi %2.02 yükseliş ile iyi bir noktadan ihtiyacı olan tepki verdi. Banka endeksi önceki hafta kritik seviyelerin altına gerilemişti ve açıkçası teknik olarak korkutmaya başlamıştı. Geçen haftanın sonuna doğru banka hisselerine gelen alımlar teknik görünümdeki bozulmayı düzeltti diyebiliriz. GARAN, AKBNK ve YKBNK banka endeksine en çok katkı sağlayan hisseler oldular. Dolar kuru ise %0.72 yükselişle haftayı tamamladı. Hafta içerisinde ABD’den yaptırım ile ilgili gelen haberler 7.94 seviyesine adar yükselişe neden olsa da, bu seviyelerde kalıcı olamadı. Dolar kurunda oynaklığın kötü bir haber akışı ile halen olabileceğini bir kez daha gördük.
Dünya borsaları ise sınırlı kayıplarla haftayı geçirdi. ABD Dow Jones endeksi %0.57, S&P Endeksi %0.96 ve Nasdaq Borsası 50.69 gerileme kaydetti. Alman DAX endeksi haftayı %1.39 düşüşle tamamladı. MSCI GOÜ endeksi %0.53 yükseliş gösterdi. Genel anlamda Avrupa ve ABD borsalarında sınırlı düşüşler olsa da genel görünümde ciddi bir bozulma yok.
AB Belirsizliği Geride Kaldı
Yurtiçi piyasalarda önemli bir gündem olan AB Liderler Zirvesini geride bıraktık. Zirveden Türkiye’ye yönelik önemli bir yaptırım çıkmazken, hâlihazırda iki TPAO yetkilisine yönelik listeye ek yapma kararı alındı. AB yüksek temsilcisi bir sonraki zirveye kadar Türkiye ile işbirliği konusunda rapor hazırlayacak. Sonuç bildirgesinde ayrıca Türkiye ile yapıcı diyaloğun açık kalacağı ifade edildi. Böylece yurtiçi piyasalar için belirsizlik yaratan önemli bir gündemi geride bıraktık.
Yine S400
Tam bunlar olurken bu defa Trump’ın S400 konusu ile ilgili Türkiye yaptırımlar içeren listeyi onayladığı haberi ile Cuma sabahına uyandık. Piyasada ilk etapta hafif bir olumsuzluk hissedilse de, yatırımların Savunma Sanayi Başkanlığı ve Savunma Sanayi Başkanı’nı içereceğine yönelik haberlerin uluslararası ajanslarda çıkmasının ardından piyasalarda toparlanma gördük. Geçen hafta belirsizliklerin ortadan kalkması açısından piyasalar için olumlu algılayabiliriz. Cuma günü özellikle Borsa endeksinde başlayan pozitif hareket önümüzdeki hafta içinde devam edebilir.
İçeride Sanayi Üretim Verisi izlenecek
Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Ekim ayı sanayi üretim verisi izlenecek. Eylül ayında 8.10 artış gösteren sanayi üretiminde Ekim ayında yıllık %9 artış bekleniyor. Bu veri son çeyrek büyüme verisi açısından önemli bir ipucu olacak. Cuma günü ise TCMB beklenti anketini alacağız. 24 Ekim tarihindeki TCMB faiz toplantısı için önemli bir veri. Dünya piyasalarında ise enflasyon, Ekim ayı PMI verileri ve sanayi üretim verileri gibi öncü ekonomik göstergeler izlenecek.
Haftalık Ekonomik Takvim için tıklayınız.
Borsa
Borsa da genel olumlu hava korunuyor ve yeni rekorlar geliyor. Borsa endeksinde 1.76 sent seviyesi (yaklaşık 1380 bölgeleri) dolar bazlı direnci oluşturuyor. Bu seviye önümüzdeki hafta test edilebilir. Bu seviyenin geçilmesi ile birlikte yukarı hareket 1400 seviyeleri ve üzerine doğru güçlenebilir. Özellikle banka hisselerindeki toparlanmayla birlikte endekste güçlenmesini sürdürecek görünüyor. 1350 ve 1300 seviyesi ise Borsa endeksi için önemli bir destek konumuna geldi. Kısa vadeli pozisyonlar için stop loss seviyesi 1300 seviyesinden 1350 seviyesine yükseltilebilir.
24 Aralık TCMB toplantısında piyasaların önünde diğer kritik bir eşik olarak duruyor. TCMB’nin piyasa beklentilerine paralel hareket etmesi durumunda 24 Aralık sonrasında alımlar güçlenerek devam edebilir. Ancak buna karşın piyasa beklentilerine ters hareket gelirse piyasadaki olumlu hava bozulabilir.
Dolar
Dolar kurunda geçen hafta 7.94 seviyesini görmemizin ardından 7.81 seviyesine gerileme gördük. Bu bize gelebilecek kötü haberler karşısında Dolar kurundaki oynaklığın devam ettiğini gösterdi. Başka deyişle kurda halen hassas bir seyir var. Faiz artırımı ve normalleşme adımları TL’yi pozitif etkiliyor. Ancak hassas yapının hemen geçmesini beklemek yanlış olacak gibi duruyor. Geçen haftaki veriler yurtiçi yerleşiklerin yani vatandaşın dolar ilgisinin devam ettiğini göstermekte. Vatandaş iki hafta önce 2.2 milyar $ alırken, kurumsal şirketlerden 900 milyon $ talep gelmiş görünüyor. Başka deyişle dolar kurundaki düşüşte vatandaş adeta dolara koşmuş. Bu piyasalarda güven olgusunun halen yerleşmediğini gösteriyor. Mevduat faizlerinin mevcut seyrinin dolarizasyonu terse çevirmekte yetersiz olduğu açık. Bu nedenle faiz artırımı beklentileri giderek güçlendi. 24 Aralık tarihinde TCMB faizleri beklentilere paralel olarak 100-150 bps puan artırması durumunda kurdaki gevşek seyir güçlenebilir. Aksi halde dolar kurunda oynaklıklar artabilir. Şimdilik kısa vadede 7.94 üzerinde seyirler oluşmadıkça, kurdaki yükselişleri geçici hareket olarak görmekteyiz. Güçlü destek olarak ise 7.60 seviyesi öne çıkıyor.
Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okuyabilirsiniz.
Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Elinize sağlık teşekkürler.sağlıklı hayırlı güzel birgafta onası dileğiyle.
Teşekkür ederim sizin sayenizde borsayı ve borsadaki sanırım öğrendi
Allh size uzun ömürler versin
Saygılarımı sunuyorum
Tuncay Bey elinize sağlık.
Geçen sene yaptığınız uzun süreli değerlendirme içeren temettü hisseleri 2020 çalışmanızın benzerini güncelleme düşünceniz var mı?
Teşekkürler…
inşallah yaparız.
Teşekkür ederiz
Tuncay bey harikasınız teknik analizleri ile ilgili programını z varmı
Slm tuncay bey sizisevıyor ve taktir ediyoruz
teşekkür ederim. Bende sizleri seviyorum.