Geçtiğimiz haftaya satışla başlayan Borsa endeksi 116600 seviyelerini görmesinin ardından 121500 direncini denedi ancak başarılı olmadı ve haftayı 120151 seviyesinde kapadı. BIST100 endeksi haftayı bu sonuçla birlikte %0.7 değer kaybı ile kapadı. ABD Doları ise koronavirüs etkisi ile yükselişini global piyasalarda sürdürdü. Dolar endeksi 98.70 seviyesinde başladığı haftayı 99.12 seviyelerinde tamamladı. Dolar endeksindeki yükseliş TL üzerinde de etkili oldu ve TL Dolar karşısında değer kaybını sürdürdü. DolarTL kuru haftaya 6.0150 seviyelerinde başlarken, haftayı 6.0547 seviyesinde kapadı. Gördüğü en yüksek seviye 6.0678 olurken, yukarı eğilim görüntüsü halen sürüyor.

Virüs Bağlantılı Ekonomik Beklentiler Zayıflıyor
Global hisse senedi piyasalarında nispeten olumlu bir hafta geçti. GOÜ borsa endekslerinde ise G.Afrika borsası dışında diğer borsalarda zayıf bir hafta yaşadık diyebiliriz. Koronavirüs ile ilgili olarak genel anlamda Çin ekonomisi üzerine yorumlar giderek çoğalıyor. Bu durum doğal olarak küresel ekonomik büyümeye yönelik daha olumsuz yorumlar gelmesine neden olmakta. Böyle bir atmosferde geçen hafta GOÜ endekslerinden para çıkışları gördük. Bu bize virüsün gündemde kalmaya devam etmesi durumunda GOÜ piyasalarından çıkışların devam edebileceğini gösteriyor. Başka deyişle önümüzdeki günlerde yine yabancı satışları görebiliriz ve DolarTL kurunda yukarı hareketin devamı izlenebilir.
Buna karşılık ise gelişmiş ülke borsa larında henüz ciddi satışlar yok. Her hafta söylediğim gibi virüs ile ilgili gelebilecek en ufak olumlu bir haber piyasalarda ciddi bir toparlanmaya neden olabilir.
Geçen hafta içeride gelen sanayi üretim verisi 2019 yılının son çeyrek büyüme verisinin güçlü geleceğini gösterdi. Ancak bu durum sürpriz değil. Genel olarak son çeyrek büyümesinin güçlü olması ve 2019 yılı büyümesinin %0.5 seviyelerinde olması bekleniyor. Zaten borsadaki yükselişin temelinde büyümeye yönelik beklentilerin güçlü olması yatıyor.
TCMB Faiz Kararı ve İdlip Haftanın İç gündemi
Gelecek hafta içeride tek önemli ekonomik gündem Çarşamba günkü TCMB faiz toplantısı. Piyasalarda 25 baz puanlık bir indirim beklentisi bulunuyor. Biz TCMB’nin pas geçebileceğini düşünüyoruz. Merkez’in faiz indirimi kurda zaten yukarı olan görünümün devam etmesine neden olabilir. Buna karşılık volatiliteyi önlemek amacıyla nasıl adımlar gelecek izleyeceğiz. Pas geçmesi durumunda ise kurda bir miktar gerileme olabilir ancak bu gerilemenin sınırlı olmasını düşünüyoruz. Borsada bilançolar gelmeye devam edecek. İdlip konusu gündemde kalmaya devam edecek görünüyor. Özellikle Rusya ile anlaşma zeminin oluşmaması, her iki tarafında Soçi mutabakatına atıfta bulunarak eylemlerini açıklaması karışıklık yaratıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ise oldukça sert. Bu nedenle İdlip’ten gelebilecek sıcak temas haberleri piyasalarda dalgalanmalara neden olacak görünüyor. Ancak bunlara rağmen hisse senedi piyasasında 117000 seviyelerinden ısrarlı alımların gelmeye devam ettiği görünüyor.
Pazartesi günü ABD Piyasaları Tatil
Dışarıda ise Pazartesi günü ABD piyasaları kapalı olacak. Çarşamba günü ABD’de ÜFE verileri ve FOMC toplantı tutanakları bekleniyor. Sürpriz etki beklemiyoruz. Cuma günü ise PMI verileri ve Fed Üyelerinden Brinard ve Clarida’nın konuşmaları takip edilecek.
Avrupa kanadında ise Salı günü Euro bölgesi ZEW Beklenti anketi ve Cuma günü ise PMI verileri takipte olacak. Genel olarak data açısından rahat bir hafta olabilir.
Küresel Borsalar büyük resimde pozitif görünümü koruyor
Geçen haftalarda zayıflama sinyali gösteren ABD ve Avrupa endekslerinde momentum yine güçlenmeye başlamış görünüyor. AVD S&P endeksi 3350 seviyesi üzerinde kalmakta ısrarlı olurken, yükselen trend destekleniyor. DAX endeksi ise 13750 seviyesinde birkaç gündür soluklanma görüntüsü vermekte ancak büyük resimde görünüm pozitif.
Haftalık Ekonomik Takvim için tıklayabilirsiniz.
BORSA
Borsa endeksi 116600 seviyesindeki 50-günlük ortalama önemli bir destek. Endeksin bu ortalama üzerinde seyrini korumaya devam etmesi yukarı iddiasının devam ettiğini gösterecek. Kısa vadede momentumda düşüş olduğu net bir şekilde görünüyor. 121000 seviyesindeki 22-günlük ortalama kısa vadede etkili bir direnç. Bu seviyeyi geçen hafta geçmeyi denedi ancak başarılı olmadı. Teknik olarak endekste 117000 seviyelerine doğru geri çekilme olasılığı yok değil. Böyle bir hareketi mevcut teknik görünümde normal olarak karşılarız ancak 116600 seviyesindeki 50-günlük ortalamasının altına gerilemesi bakış açımızı değiştirir. Endekste yeni bir ivmeden bahsetmek için 121000 seviyesi üzerine yerleşmesi gerekli. Bu durumda yukarı doğru hareket ilerleyen günlerde daha güçlü devam edebilir.
Bilindiği gibi 121500 seviyesi 2018 Ocak ayında gördüğümüz tarihi direnç noktası. Endeks halen bu seviye üzerine yerleşme savaşı veriyor.
Piyasalardaki virüs belirsizliği devam ettiği sürece zaman zaman görülen baskılar devam edebilir. Buna karşın virüs ile ilgili pozitif bir haber akışı gelmesi durumunda ise toparlanmanın hızlı olmasını bekliyorum.
Güçlü Şirketlerde Kalmak, VIOP’da koruma sağlamak gibi taktikler çok
Böyle bir ihtimal varken uzun vadeli yatırımcıların güçlü şirketlerde olduklarından emin oldukları sürece pozisyonlarını korumalarında fayda var. Ancak yeni alım yapmak için uygun bir zaman olmayabilir. Bunun için endeksin 121500 seviyesi üzerine iyice yerleştiğini beklemeleri uygun olabilir. Buna ek olarak pozisyonlarını VIOP kontratlarında kısa pozisyon açarak koruma altına alabilirler.
Bilançolar yavaş yavaş geliyor. Yılsonu bilançolar çok fazla sürpriz olmayabilir. Piyasa şimdiden 2020 beklentilerini satın almaya başladı bile. EREGL bilançosu olabilir. Zayıf gelmesine rağmen hisse üzerinde sert etkiler görülmedi. Çünkü analist toplantısında 2020 yılına yönelik verimlilik konusunda beklentiler oluşuyor. Ancak TUPRS için aynı etkiden bahsedemeyeceğiz. Bunlara ek olarak son çeyrek dönemde toparlanma ve iyileşme gözlenen şirketler Borsa da yine ön plana çıkacaktır.
Kısa vadeli al-sat oyuncuları için fazla yorum yapamıyoruz. Hisse bazlı hareketli hisselerde fırsat bulmaya devam edecekler. Uzun vadeli yatırımcılar için ise öncelikle şirketlerinde esas faaliyetlerinde sorun olup olmadığına iyi bakmaları ve araştırma raporlarını okumalarını öneririz.
DOLAR
TL tarafında geçen hafta diğer GOÜ para birimlerine kıyasla negatif ayrıma yaşadığını izliyoruz. DolarTL kurundaki yukarı hareket sert değil ancak Zar, Ruble, Real gibi para birimleri daha güçlü bir haftayı geride bıraktı diyebiliriz. Bunda İdlip konusu, TCMB’nin faiz toplantısı öncesindeki indirim beklentileri ve hisse ve tahvil’de satış yapan yabancıların çıkış yapmaları etkili oluyor olabilir.
DolarTL için Çarşamba günkü TCMB faiz toplantısı önemli olabilir. Genel beklentiler 25 baz puan indirim yönünde bulunuyor. Bu veya daha fazla oranda bir indirim DolarTL kurundaki yukarı yönlü hareketlerin daha hızlanmasına neden olabilir. Ancak yine de kamu bankaları üzerinden yapılan satışlarla kurda volatil hareketlerin önüne geçme çabası izlenebilir. Volatilitenin artması durumunda ise TCMB’den ekstra adımlar görebiliriz. Pas geçmesi durumunda ise kurda aşağı yönlü bir düzeltme görebiliriz. Ancak bu sınırlı bir geri çekilme olabilir.
Teknik olarak 6 seviyesinin üzerine yükselmiş olması yukarı hareketi güçlendiriyor. 6.07 seviyesindeki kısa vadeli direnç seviyesinin üzerinde 6.14-6.15 direnci mevcut. Geri çekilmelerde ise 6 seviyesi önemli destek olacak görünüyor. Dolar kurunda şok yükseliş beklemiyoruz.
Bu yazılarım İlginizi Çekebilir
Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 3
TTKOM 2019/12 Bilanço Analizi ve Hedef Değer
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.