BORSA Haftalık Piyasa Beklentisi

Borsa Endeksi haftayı %3.17 kazançla kapadı. Özellikle haftanın ikinci gününden itibaren Avrupa borsalarında beklenen tepki yükselişinin gelmesi, ABD Borsalarında Salı gününden itibaren güçsüz de olsa başlayan toparlanma ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Perşembe günü verdiği mesajlar piyasalar tarafından olumlu algılandı. BIST100 endeksi bu rüzgardan etkilendi ve yukarı seyir gösterdi ancak yine de 2060 direncini geçmeyi başaramadı.

masanotları borsa

Endekslerde BIST30 endeksi %2.9 yükselirken, BIST100-BIST30 endeksi olan XYUZO endeksinin %4 yükselişi dikkat çekici. Diğer yandan Bankacılık endeksi sadece %0.61 yükseldi. Piyasada hareketin BIST30 endeksinde ve diğer hisselerde olduğunu görmekteyiz. Bankalar yine baskılı seyrini sürdürdü. Madencilik, İnşaat, İletişim, Holding ve Banka dışı likit 10 hisse endeksi sırtlayan taraf olurken, Turizm, Spor, Bilişim ve Sigorta sektörleri endekste baskı yaratan sektör oldular. KRDMD, THYAO, KOZAL, SISE, TUPRS, KOZAA, DOHOL ve TTKOM endeks üzerinde pozitif baskı yarattı. Buna karşın EREGL, GARAN, FROTO, TOASO, GOZDE Endeks üzerinde negatif baskı yaratan başlıca hisseler oldu.

Yurtdışı Piyasalar Zayıf Olsa da Nefes Aldı

Global piyasalarda ise Alman DAX endeksi önceki hafta %10 düşüşün ardından geçen hafta yaklaşık %3.9 yükseldi. DAX endeksi bu yükseliş teknik olarak bekleniyordu. Ancak halen zayıf görünüm devam ediyor. Önümüzdeki hafta dalgalı seyir görebiliriz. ABD S&P endeksi ise haftayı %2.9 ve Dow Jones %1.9 kayıpla tamamladı. Haftanın ikinci günü gelen tepkiler zayıf da olsa karamsar havanın devam etmesine engel oldu diyebiliriz. Ancak zayıf görünüm ABD piyasaları için de devam ediyor diyebiliriz. DAX endeksinde 14000 direncini önemli olurken bu seviyeyi geçmesi halinde bile yukarıda sınırlı bir alanı var görünüyor. Aşağıda ise 12500 seviyesi kritik destek olmaya devam etmekte. S&P endeksi için ise 4300 direnç olurken bu seviyenin üzeri yine kalabalık. Aşağıda ise 4120 desteği kritik öneme sahip.

GOÜ Borsa endekslerinde ise Brezilya ve Arjantin Borsaları yatay bir haftayı geride bıraktı. Hindistan borsası güçlü bir düşüş sonrası tepki gerçekleştirdi ancak zayıf görünüm devam edebilir. Çin borsasında ise cılız tepki yükselişi görüldü ancak zayıf görünüme sahip diyebiliriz.

Petrol ve Paritede Savaş Fiyatlaması Bitmiş Değil

Petrol piyasasında ise Brent petrol 133 $/v seviyesinden geri çekilmesinin ardından 112$/v seviyesinde güç toplamaya çalışıyor. Petroldeki yükselişi destekleyen unsurlar halen devam etmekte. Bu nedenle yukarı seyirler görebiliriz.

EURUSD paritesi ise 1.08 seviyesinden 1.11 seviyesine beklenen tepkisini gerçekleştirdi ancak yine rüzgar Euro aleyhine esmeye devam ediyor. Parite haftayı 1.09 seviyesine gerileyerek kapadı. Rusya Ukrayna savaşının yarattığı olumsuz hava ve Dolar ve Petrol lehine olan görünüm halen devam ediyor.

Ukrayna En Önemli gündem Olmaya Devam

Önümüzdeki hafta Rusya Ukrayna yine gündemin başında kalmaya devam edecek. Son olarak ABD Senatosu Ukrayna’ya 13.6 milyar $ yardım paketini onaylarken, Ukrayna’ya çeşitli ülkelerden silah yardımı gibi konularda bulunuyor. Rusya bu konuları ciddi bir tehdit olarak nitelemeye devam ediyor. Diğer yandan Rusya, Polonya sınırına 35km uzaklıktaki Ukrayna üssünü vurdu. Bu üs Ukraynalı askerlerin eğitildiği ve silah yardımlarının toplanması ile öne çıkıyor. Bu üssün vurulması, Rusya’nın savaşı NATO sınırına kadar getirmesi anlamını taşıyor. Bu nedenle mevcut riskler halen devam etmekte. Ukrayna savaşı piyasalarda dalgalanma yaratabilecek niteliğini koruyor.

Fed Toplantısı İzlenecek

Haftaya en önemli gündemlerden birisi Çarşamba günü Fed Toplantısı olacak. Powell faiz artışı için Mart ayının uygun olduğunu zaten işaret etmişti. Beklentiler 25 baz puan faiz artırımını gösteriyor. Ancak piyasalar 50 baz puan faiz artışını fiyatladı bile. Bu nedenle 50 baz puanlık bir artış gelirse piyasalarda fazla sürpriz yaratmayacaktır. Powell’ın basın toplantısı ve vereceği mesajlar önemli olacak. Perşembe günü ise Euro Bölgesi TÜFE verileri, ABD Sanayi üretimi verilerinin yanı sıra İngiltere Merkez Bankası faiz kararı beklenecek. Son iki aydır faiz artırımı yapan bankanın faizleri %0.50’de bırakması bekleniyor.

TCMB Faiz Kararı

İçeride ise Perşembe günü TCMB faiz kararı alınacak. Faizlerin değiştirilmeyeceği ve %14 seviyesinde bırakılması bekleniyor. Ekonomi yönetimi faiz artırımı gibi bir konunun asla masada olmadığını zaten sürekli ifade ediyor. Karar metnindeki mesajlar okunacak.

Borsa Endeksi Tutunuyor ancak 2060’ı Geçemiyor

Borsa endeksi yükselen kırmızı trend çizgisinin tekrar üzerine çıkmayı başarmış olsa da, 2060 direncini bir türlü geçemiyor.

Dünya piyasalarındaki zayıf seyri ve GOÜ endekslerinin görünümünü düşünürsek bu normal.

Endekste 50-günlük ortalama 2005 seviyesinde bu seviyeyi şimdilik destek olarak izleyebiliriz. Bu seviyenin altında 1965 desteği önemli olacak. Teknik olarak endeks olumlu ve yukarı gitmek istiyor diyebiliriz. 2060 direncinin kırılması 2100 direncine doğru bir yükselişi tetikleyebilir. 2100 seviyesinin üzeri ise önemli bir yükselişe işaret eder. Ancak bunların olması için Ukrayna savaşının sona ermesi ve global anlamda pozitif bir havanın yakalanması gerekli. Bu şartlar şimdilik mevcut değil. Bir süre daha endekste 1960 – 2060 aralığında yatay dalgalanmalar devam edecek görünüyor.

Borsada kısa vadeli al-sat yapanlar için riskli dönem devam ediyor. Diğer yandan strateji olarak portföylerde hisse oranının yüksek olmasının yanlış olacağı bir dönemdeyiz. Hisse oranları azaltılabilir ya da VIOP’da kısa pozisyon açarak pozisyonlar koruma altına alınabilir ve bu süreç bir süre bu şekilde izlenebilir. Uzun vadeli yatırımcılar ise yine VIOP’da koruma alabilirler ya da sakince gelişmeleri izleyebilirler ve düşüş oluşması durumunda bu düşüşü alım için fırsat olarak görebilirler.

BIST100 Günlük Grafik

Dolar kuru tedirgin edici

Gelişmeler bize şunu gösteriyor. KKM ürünü dolara yerli talebini kesmiş olsa da, Parite hareketleri ve jeopolitik riskler Dolar kurunun yukarı hareket etmesine neden olmakta. Kur 15 sınırına kadar gelmiş durumda ve yukarı hareket gücünü koruyabilir. Dolar arzının oluşmasını sağlayacak gelişmeler çok önemli olacak. Turizm konusu hem zayıf bekleniyor hem de henüz mevsimi değil. Kısa vadede ise dolar arzını bırakın, yükselen petrol fiyatları nedeni ile Botaş’ın ciddi döviz talebi bulunuyor. TCMB tarafından bu talep karşılanıyor ancak döviz rezervlerindeki iyileşmeyi engelliyor. KKM, Döviz tevdiat hesaplarından çözülmeyi bir nebze başarmış olsa da, bu döviz maalesef enerji giderlerine harcanmakta. Kısacası Dolar kuru için durum bir muamma görüntüsüne sahip. TCMB’nin faizi %14’de tutması sürpriz olmayacak. Zaten mevcut faizin artık piyasalar için bir anlamı yok. Piyasa kendi faiz fiyatlamasını kendisi yapıyor.

Döviz cinsinden riski olan yatırımcılara VIOP’da döviz kontratında long pozisyon açarak kendilerini koruma altına alabilirler.

DolarTL Grafiği

Ons Altın Geçen Hafta Ciddi Seviyeleri test etti

Ons 1966 direncini kırmasının ardından 2077 direncine yakın noktaları test etti ve kar satışlarının etkisi ile yeniden 1966 desteğine geri çekildi. Teknik olarak yukarı trend gücünü koruyor. 1966 desteği üzerinde tutunması durumunda ilerleyen günlerde tekrar 2077 direnci test edilebilir. Mevcut pozisyonlarda 1966 desteğinin stop loss olarak alınmasında fayda var. Bugüne kadar Ons Altında pozisyonu olmayanlar için ise bu noktadan sonra artık riskli görünüyor.

ONS ALTIN GRAFİK

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın

Kendinizi Eğitebilirsiniz. Borfin Eğitimlerimi inceleyin.

İleri Temel analiz ve Şirket Değerleme : https://borfin.com.tr/egitim/Icerik.aspx?ID=8485&UrunID=2428…

Temel Borsa Eğitimi: https://borfin.com.tr/egitim/Icerik.aspx?ID=8447&UrunID=2424

 YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir