Borsa Haftalık Piyasa Beklentisi 21/2/22

Borsa endeksi haftayı %0.9 kayıpla tamamlarken hafta genelinde sıkışık seyir devam etti. Diğer yandan ABD ve Avrupa Borsa endekslerinde Fed ve Rusya-Ukrayna tedirginliği baskı yaratmaya devam etti. Global piyasalardaki baskılı seyre rağmen Borsa BIST100 endeksi dirençli seyrini koruyor. GOÜ endekslerine bakıldığında ise Brezilya, Arjantin ve Çin Borsalarında güçlü seyirler izlerken, Rusya ve Hindistan borsa endekslerinde baskılı bir seyir görülüyor. İçeride açıklanan bilançolar endeks üzerinde pozitif bir algı yaratırken, yabancı yatırımcı eksikliği ise endeksteki yukarı ivmelenmeyi etkiliyor. Genel olarak Rusya – Ukrayna ile ilgili gelişmeler sıcak savaş konumuna geçmedikçe ilerleyen süreçte pozitif seyir beklentisi devam ediyor.

masanotları borsa

Geçen hafta Spor, Sigorta, Yatırım Ortaklığı, Metal Ana Sanayi, Gıda ve İnşaat sektör endeksleri Endekste aşağı baskı yaratırken, Enerji, Madencilik, GMYO ve Ticaret sektör endeksleri ise endekse katkı sağladı.

Yurtdışı Ajanda

Önümüzdeki hafta gözler yine Rusya-Ukrayna ile ilgili gelişmelerde ve haber akışlarında olacak. Muhtemelen piyasalarda yine dalgalanmalara neden olabilir. Ancak içeride Borsa endeksinde dirençli duruş çok olumsuz ve somut gelişmeler olmadıkça devam edecek görünüyor.

Diğer yandan Pazartesi günü ABD Borsaları kapalı olacak. Asya ve Avrupa için Şubat ayı PMI verileri önemli olabilir. Salı günü Almanya IFO beklenti endeksi ve ABD PMI verileri takip edilecek. PMI verilerinin hepsi 50 seviyesinin üzerinde bulunuyor ve genişlemenin devam ettiğini gösteriyor. Çarşamba Euro Bölgesi TÜFE verileri izlenecek. Japonya’da piyasalar kapalı. Perşembe günü ise ABD 4.çeyrek büyüme verileri alınacak ancak çok sürpriz etki yaratmayabilir. Aynı gün Cleveland Fed Başkanı konuşması takip edilecek. Cuma günü ise Euro Bölgesi tüketici güveni ve ABD Kişisel gelir ve harcamalar verileri önemli olabilir.

Yurtiçi Ajanda

İçeride ise Pazartesi ve Salı günleri toplam 4 ihaleye çıkacak. Salı günü Şubat ayı Reel sektör güven endeksi ve Kapasite Kullanım Oranlarını alacağız. Cuma günü Ekonomik güven Endeksi yine izleyeceğimiz veriler arasında olacak. Aynı zamanda içeride bilançolar gelmeye devam edecek.

Borsa Endeksi Gücünü Koruyor Ancak ivmelenme Eksik

Borsa endeksindeki kısa vadeli yükselen trend çizgisi üzerindeki seyir korunuyor. Ancak endeks yukarı doğru güçlenmede zorluk çekiyor. Özellikle 2035 seviyesi çok fazla ihlal edilse de halen direnç görevini görmekte. Bu seviyelerin üzerine yerleşmesi durumunda 2100 direnci kritik konumunu korumakta. Endeksin güçlendiğini söylemek için 2100 direncini geçtiğini görmemiz gerek. Buna karşın Endeksin zayıfladığını görmemiz için ise 1983 desteğinin altına gerilediğini görmemiz gerek. Endeks bu aralık içerisinde kaldığı sürece pozisyonları korumakta fayda var. 2100 direncinin geçilmesi durumunda pozisyonlar artırılabilir. Aynı şekilde 1983 desteğinin altına düşmesi durumunda pozisyonlar azaltılmalıdır.  

Borsa Endeksi

Dolar kurunda 14 ciddi bir baraj oldu

DolarTL grafiği etkin piyasa koşullarında oluşan bir grafiği andırmıyor. KKM gibi ürünler TL üzerinde müdahale etkisi yaratıyor. Geçen bu sürede grafikte 14 seviyesinin ciddi bir psikolojik seviye olduğunu söylemek mümkün. Bu seviyenin yukarı doğru geçilmesi beklentilerde ve piyasa dengelerinde önemli bozulmalara neden olabilir. Bu nedenle önemli. Şu ana kadar alınan tedbirler Dolara talebin sınırlı kalmasını sağlamış görünüyor. Ancak aşağı düşüş oluşmadığı da ortada. Aslında piyasada önemli bir döviz arzı sorunu var. Eğer yeterli döviz arzı oluşursa Dolar kurunda aşağı yönlü seyirler oluşabilir. Bunun olması için yabancı girişi, cari fazla gibi gelişmelere ihtiyaç var ancak bunlar şimdilik görünmüyor. Diğer yandan Şirketlerin vergi avantajı için ellerindeki dövizlerin bir kısmını KKM’ye geçirdiklerini izliyoruz. Ancak bu gelişmeler henüz Döviz kurunda aşağı yönlü bir eğim yaratabilmiş değil. Aşağıda 13.26 kritik bir destek. Bu seviyenin altına gerilemesi durumunda aşağı yönlü seyir güçlenebilir. Bu durumda 11.40 seviyelerindeki haftalık ortalamalara kadar bile gerileme görebiliriz. Hafta içerisinde TL üzerinde etkili olabilecek veri akışı bulunmuyor.

DolarTL Grafiği

Ons Altın Sıkışmayı Yukarı yönlü sonlandırdı ve yeni bir patikaya girdi

Ons 1850 seviyesinden geçen trend çizgisini kırdı ve yukarı doğru bir eğilim başlattı. Grafikte uzun zamandır 1750-1850 aralığındaki yatay dalgalanmasını sona erdirmiş görünüyor ve yeni bir patkiya girmiş durumda. Teknik olarak ilerleyen süreçte Altın için yukarı trend beklenebilir. Ancak öncesinde sert yükselişin ardından yeniden 1850 seviyesine geri çekilmeler görmemiz mümkün. 1850 seviyesine tekrar yakınsaması durumunda alım yönlü denemeler yapılabilir. Rusya-Ukrayna gelişmeleri jeopolitik risk olarak etkili olmuş görünüyor. Ancak enflasyon beklentilerinin de Altın için önemli bir yukarı yönlü etki yarattığını düşünüyorum.

Ons Altın Grafiği

TCELL 2021/12 Analizi için tıklayınız.

TKNSA 2021/12 Analizi için tıklayınız.

Yeni Başlayan için Borsa Eğitimim hakkında bilgi sahibi olun. 2 yıldır Borsadayım demeyin. Çok faydalı olacağından eminim.

 YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

“Borsa Haftalık Piyasa Beklentisi 21/2/22” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir