Geçen hafta Borsa endeks %5.3 gerilerken, kritik 50 haftalık ortalama desteğinin altında kapanış gerçekleştirdi. Yine bankacılık endeksinin sıkıntısını yaşadık, Banka endeks (XBANK) %9.5 değer kaybı ile Borsa endeksindeki en önemli baskı unsurlarından birisi oldu. Sınai endeksinde kayıplar %2.3 ile sınırlı kalırken, BIST100 harici Borsa endeksi (XTUMY) haftayı %1 kazanç ile tamamladı. TL ise zayıf bir haftayı geride bıraktı. DolarTL kuru %1.8 yükseliş gösterdi. Hafta içinde 7 seviyesinin üzerinde Dolar kuru gördük. EURTRY ise TL’deki zayıflamaya ek olarak parite etkisinin katkısıyla %2.5 yükseldi ve 8.30 seviyesinin üzerini görerek tarihi rekor kırdı. Sepet bazında TL de yine rekor seviyeler gördük.
Risk Primi Yükseliyor
Tüm bunlar olurken, risk primi CDS oranları 600 seviyesine yaklaştı. Gösterge tahvil faizi %11.40 seviyesini gördü. 10 yıllık Tahvil faizleri ise %12 seviyesinden %13 seviyesine yükseldi. Kısacası TL piyasalarında dalgalı ve zor bir haftayı geride bıraktık. Faizlerdeki yükselişte yabancıların tahvil satışları etkili olabilir. Ancak piyasalarda enflasyona yönelik olumsuz beklentiler, TCMB’nin enflasyon hedefini yukarı revize etmesi ancak piyasalar açısından bu revizenin yine tatmin etmekten uzak bulunması da etkili olmakta. CDS primlerindeki artış ise dikkat çekici ve aynı zamanda rahatsız edici.
Bunlara karşılık Borsa hisse senedi piyasasında yabancı takası 21 Temmuz tarihinde %49 seviyesinden, %55 seviyesine yükseldi. Banka hisselerindeki bu satışa karşılık yabancı oranının yükselmesi dikkat çekici. Ancak kesin sonuçları hafta için TCMB’nin açıkladığı sonuçlarla göreceğiz. Yabancı payındaki yükselişte gerçekten yabancılar mı aldı, yoksa yabancıların yoğun olduğu hisse gruplarında yükselenlerin düşenlere kıyasla daha fazla ağırlıkta kalması mı etkili oldu bilemiyoruz.
Küresel Piyasalar
ABD ve Avrupa borsaları Ağustos ayına güçlü yükselişle başladı. Temmuz ayı PMI verilerinin hem ABD hem Avrupa için beklentilerden iyi gelmesi borsa endekslerinde etkili olmuş görünüyor. Özellikle Avrupa İmalat PMI verisi Temmuz ayında 55.3 ile beklentilerin çok üzerinde gelirken, 2019 yılı başlarından bu yana ilk kez genişleme sınırının üzerine yükseldi.
ABD S&P endeksinin geçmekte sıkıntı yaşadığı 3250 seviyesinin üzerinde olması pozitif. DAX endeksi ise halen kritik 13000 direncinin altında seyrediyor ancak 50-günlük ortalamasından iyi bir tepki yükselişi gerçekleştiriyor görüntüsü mevcut. DAX endeksinin 13000 seviyesini geçmesi durumunda yukarı trendler güçlenebilir. Böyle bir senaryoda ABD ve Avrupa borsalarında iyi bir Ağustos başlangıcı görebiliriz.
Haftalık ekonomik takvim için tıklayınız.
BORSA
Borsa BIST100 endeksi oldukça sert bir geri çekilme gerçekleştirdi. 1129 seviyesindeki 50-günlük ortalama desteğinin altında kapanış aldık ancak çok anlamlı derecede altında değil. Bu nedenle Salı günkü seyir ve kapanışı önemli olacak. 1129 seviyesinin üzerine tekrar çıkarak bir tepki yükselişi göstermesi mümkün. Ancak şunu iyi bilmek gerekir, Mart ayında başlayan kısa vadeli yükselen trend sona ermiş görünüyor. Aslında bu trend neredeyse 45 derecelik bir açıya sahipti ve bu diklikte bir trend fazla sürdürülebilir değildi. Burada yanlış anlama olmasın. Yükseliş trendi sona ermiş demiyorum. Endeks ilerleyen günlerde yükselişini yine sürdürebilir ancak daha düşük bir ivme ile daha yumuşak bir yukarı açıyla devam edebilir.
50 Günlük ortalama Önemli
Borsa endeksinde 1129 seviyesindeki ortalamanın üzerine tekrar yerleşip yerleşmeyeceği izlenecek. Eğer bunu başarabilirse 1172 seviyesindeki 22-günlük ortalamaya doğru bir toparlanma ilerleyen süreçte izlenebilir. Buna karşın endeksin 1129 seviyesinin üzerine yerleşmekte başarısız kalması durumunda ise 1125 desteği ilk etapta izlenecek. Bu desteğin altında ise 1065 seviyesindeki 50-haftalık ortalama desteği bulunuyor. Göstergeler halen güçlü, endekste 1065 seviyesine kadar bir düzeltme olmasının zor olduğunu gösteriyor. Böyle bir şey olsa bile muhtemelen çok hızlı olabilir ve anlık olabilir. Ardından yine çok hızlı bir şekilde yukarı doğru 1125 seviyesine tepki alabiliriz.
Bu arada BIST30 ve Bankacılık endeksi gibi öncü endeksler 50 günlük ortalama desteklerinin altına düştü bile. Bankacılık endeksi teknik olarak çok zayıf görünüyor. Ancak aynı zamanda bu endeksler BIST100 endeksine kıyasla tepki noktalarına daha uygun noktadalar. Kritik seviyelerde haftaya başlıyoruz. Açıkçası endeksin çok uzatmadan gerekli tepki yükselişini gerçekleştirmeye ihtiyacımız var.
Strateji
Taktik olarak 1129 seviyesinin altında bir Borsa endeksi zayıflık göstergesidir. Bu nedenle 1129 50-günlük ortalamanın üzerine çıkıp çıkmayacağını izlemek gerekli. Başarısız kalması durumunda pozisyonlar azaltılabilir. 50 günlük ortalamanın altında kalan bir endekste kredili pozisyonlar kapatılmalıdır. Hatta bir adım daha ileri giderek portföyler %50 nakde geçebilir ve süreç bu şekilde izlenebilir.
Pozisyonlarını kapatmak istemeyenler ise VIOP endeks kontratında ya da sahip olduğu hisse senedinin kontratı varsa ilgili kontratta Short (kısa – satış) yönlü pozisyon açarak kendilerini koruma altına alabilir ve süreç netleşene kadar bu şekilde izleyebilirler.
Bilançolar Başladı
Önümüzdeki hafta Perşembe günü ULKER, GOODY, Cuma günü ise İş Bankası 2Ç20 sonularını açıklaması bekleniyor.
30 Temmuz günü açıklanan VESBE ve KARSN bilançoları olumlu karşılanabilir. Ancak KARSN piyasa çarpanlarının çok yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. KRONT bilançosunu nötr olarak algılıyoruz. Şirket’in en önemli çeyrek dönemi son çeyrek dönem olduğunu belirtmek isteriz. Bu nedenle ara çeyrek bilançolarının yorum yapmak için anlamlı olmadığını düşünüyoruz.
DOLAR
DolarTL kuru sıkışık seyrini yukarı doğru sonlandırmış görünüyor. USDTRY’nin 6.88 seviyesini geçmesi yukarı eğimi güçlendirdi. Bu seviye destek görevi görüyor. Dolarda rahatlamadan bahsetmek için 6.88 seviyesinin altına gerilemesi gerekiyor. Yukarıda ise 7.02 ve 7.04 dirençleri mevcut.
Bu yazım ilginizi çekebilir.;
Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.