Borsa Haftalık Piyasa Beklentisi 9 Şubat 2020

Borsa endeksi geçtiğimiz haftayı haftanın son günü gelen satışlara rağmen %1.6 yükselişle 121015 seviyesinde tamamladı. Dolar kuru ise uzun süre 5.98-5.99 aralığındaki yatay ve sıkışık seyrini haftanın son günü sonlandırarak yukarı doğru kırdı ve 6.0171 seviyelerinden haftayı tamamladı. Dolar kuru Cuma günü 6.05 seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Bunda global piyasalarda ABD Dolarının güçlenmesi, Dolar endeksinin artışı ve GOÜ para birimlerine gelen satışların etkisi oldu. Başka deyişle Dolar kurunda ve Borsa endeksinde haftanın son günü yaşanan satış dalgası küresel piyasa kaynaklı oluştu.

masanotları borsa

Ocak ayı enflasyonunda %1.35 ile beklentilerin üzerinde gelen fiyat artışı yıllık enflasyonu %11.84’den %12.15 seviyesine yükseltti. Ancak bu piyasalar için sürpriz olmadı. Genel olarak piyasalarda enflasyonun yılın ilk çeyreğinde bir miktar yükselme beklentisi zaten bulunuyor. Yılın ikinci yarısında ise enflasyonda düşüş genel beklentiler arasında.

Trump’ın Aklanması Coşku yaratırken, Virüs Baskı getiriyor

Geçen hafta Trump’ın aklanması ile Salı günü ABD borsalarında yaşanan sert yükseliş küresel piyasalarda olumlu bir algı yaratırken, ilerleyen günlerde Koronavirüs’ün yayılma hızının devam etmesi ve bir türlü somut olumlu haberlerin gelmemesi piyasalarda tekrar baskı yaratıyor. Geçen her gün Çin ekonomisine yönelik büyüme beklentilerinin giderek zayıflamasına neden olurken, bu algı küresel emtia piyasalarında olumsuz baskı yaratıyor. Bu durum ise hem moralleri bozuyor hem de hisse senedi piyasaları üzerinde giderek daha fazla baskı yaratıyor. Aslında piyasalar için ihtiyaç duyulan tek şey Koronavirüs ile ilgili olarak somut olumlu haber akışları. İhtiyaç duyulan haberin gelmesi durumunda piyasalardaki toparlanmanın hızlı olmasını bekliyoruz.

İdlip Takip Edilmeli

İçeride ise İdlip konusu ile ilgili olarak Türkiye-Rusya ilişkileri yakından takip edilecek. İdlip ile ilgili gelişmelerin sıcak bir hal alması içeride piyasaları bozucu bir etki yaratabilir. Bu gelişmelerin ABD-Türkiye ilişkilerine nasıl bir yansıma yaratacağı da işin bir diğer konusu olacak.

Koronavirüs Piyasaların Odak Noktası

Önümüzdeki hafta küresel piyasaların odak noktası yine Koronavirüs olmaya devam edecek. İçeride Perşembe günü Aralık ayı sanayi üretim verileri alınacak. 2019 yılının son verisi olması ile son çeyrek büyümeye yönelik önemli ipuçları alınmış olacak. Cuma günü ise yine Aralık ayı cari işlemler verisi bekleniyor. Beklentiler 420 milyon $ cari açık geleceği yönünde bulunuyor. Bu veri ile birlikte 2019 yılı cari açık verisi netleşmiş olacak. Aynı gün TCMB beklenti anketi açıklanacak. Yıl sonu enflasyon ve büyüme beklentilerindeki eğilim izlenecek.

Salı Powell konuşuyor, ABD enflasyon verisi izlenecek

Dışarıda ise Pazartesi gününe Çin enflasyon verisi ile başlayacağız. Salı günü İngiltere büyüme verisi ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. Çarşamba günü Euro bölgesi sanayi üretimi verisi, Perşembe günü ise ABD enflasyon verisi izlenecek. Cuma günü Euro bölgesi büyüme verisi ve ABD sanayi üretimi verileri alınacak.
Borsalar büyük resimde pozitif, kısa vadede zayıflıyor

ABD S&P endeksi 3200 seviyesindeki 50-günlük ortalamasından yaptığı tepki yükselişinin ardından 3337 seviyesindeki zirve seviyesinin üzerinde tutunmakta başarılı olamadı. Destek olarak 3291 seviyesini izleyeceğiz. Bu seviyenin altına doğru sarkmalar olması durumunda ABD piyasalarında satışlar 3230 seviyesindeki 50-günlük ortalamasına doğru yeniden hızlanabilir. Buna karşın 3291 seviyesi üzerinde kalması durumunda ise yeniden yukarı hareketler görebiliriz. ABD borsasında 3230 seviyesi üzerinde kaldığı sürece büyük resimdeki pozitif seyrin korunduğunu düşüneceğiz.

Haftalık ekonomik takvim için tıklayabilirsiniz.

BORSA

Borsa endeksi 2018 Ocak ayındaki 121500 seviyesindeki tarihi direnç seviyesi üzerinde kalma savaşı vermeye devam ediyor. Teknik göstergeler büyük resimde halen olumlu. Açıkçası 115000 seviyesindeki 50-günlük ortalaması üzerinde kaldığı sürece uzun vadede yukarı trendin devam ettiğini düşüneceğiz.

Kısa vadede ise momentum zayıflıyor. Endekste 121000 seviyesinde 22-günlük ortalama desteği var ve endeks tam da bu seviyelerde kapandı. Bu seviyeden tepki yükselişleri gelmesi durumunda olumlu olarak algılayacağız. Ancak 121500 seviyesi üzerine tam olarak yerleşene bir endekse ihtiyacımız var. Buna karşın, endeksi 121000 desteği altına sarkması durumunda ise 118250 seviyesindeki desteği önemli olacak. Bu seviyenin altında ise 115000 desteği kritik yer olarak öne çıkacak.

Piyasalardaki virüs belirsizliği devam ettiği sürece zaman zaman görülen baskılar devam edebilir. Buna karşın virüs ile ilgili pozitif bir haber akışı gelmesi durumunda ise toparlanmanın hızlı olmasını bekliyorum.

Böyle bir ihtimal varken uzun vadeli yatırımcıların güçlü şirketlerde olduklarından emin oldukları sürece pozisyonlarını korumalarında fayda var. Ancak yeni alım yapmak için uygun bir zaman olmayabilir. Bunun için endeksin 121500 seviyesi üzerine iyice yerleştiğini beklemeleri uygun olabilir. Buna ek olarak pozisyonlarını VIOP kontratlarında kısa pozisyon açarak koruma altına alabilirler.

Bilançolar yavaş yavaş geliyor. Yılsonu bilançolar çok fazla sürpriz olmayabilir. Piyasa Borsa şimdiden 2020 beklentilerini satın almaya başladı bile. Ancak son çeyrek dönemde toparlanma ve iyileşme gözlenen şirketler yine ön plana çıkacaktır.

DOLAR

Dolar kurunda geçen haftanın son gününde yaşanan yükselişin küresel piyasa odaklı olduğunu izliyoruz. Cuma günü EURUSD düşüşünü sürdürürken, Dolar endeksindeki yukarı trend güçlendi. Euro, Sterlin gibi gelişmiş ülke para birimlerine ek olarak Real, Zar, Ruble ve TL gibi Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de ABD Doları karşısında zayıfladı. Cuma günü GOÜ piyasalarından çıkışlar yaşanmış olabilir. DolarTL’deki 6 seviyesinin üzerine yaşanan hareket küresel piyasa odaklı görünüyor.

Diğer yandan hem TCMB Beklenti anketinde hem de piyasalarda yılsonu kur beklentisi 6.40-6.50 seviyelerinde bulunuyor. Bu nedenle kurun yıl sonuna doğru sakin ve volatil olmayan bir seyirle bu seviyelere yükselme beklentisi zaten hakim. Piyasalar bundan rahatsız olmayacaktır. Ancak yıl sonuna kadar beklenen bu yükseliş, birkaç gün içerisinde şok bir şekilde gerçekleşirse piyasalar bundan rahatsız olacaktır. Şimdilik hem iç piyasalardaki durum hem global piyasalardaki görünüme bakıldığında DolarTL’de şok yükselişe neden olabilecek bir etken görünmüyor. Burada bir parantez açarak İdlip konusunun izlenmesinde fayda olduğunu belirtmek isterim.

BDDK TL swap limitlerini kıstı

Son gelişme olarak BDDK’nın Bankaların yurtdışı TL swap işlemlerindeki %25 oranını %10 seviyesine kıstığını görmekteyiz. Bu kararla özellikle Londra swap piyasasındaki işlemler iyice azalırken, bankaların BIST bünyesindeki swap piyasasına yönelmesi isteniyor görünüyor.

DolarTL ile ilgili olarak ABD Dolar endeksinin seyrini izlemekte fayda var. Dolar endeksindeki yükselişin devam etmesi ya da hızlanması içeride DolarTL üzerinde de etki yaratacaktır.

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 3 yazım ilginizi çekebilir. 

TOASO 2019/12 Bilanço Analizini okuyabilirsiniz. Tıklayın. 

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

“Borsa Haftalık Piyasa Beklentisi 9 Şubat 2020” için bir yanıt

  1. Sagolun tuncay bey eksik olmayin..bizi bilgilerinizden faydalandirdiginiz icin cok tesekkur ederiz..iyiki varsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir