Borsa İstanbul BIST100 endeksi haftayı %0.9 gibi sınırlı bir yükseliş ile tamamladı. Hareketin daha çok sanayi hisselerinden geldiğini gördük. Sınai endeksi %2.1 yükselirken, Mali endeks %0.3 yükseliş ile sınırlı katkı yaptı. Mali endeks içerisinde ise Leasing sektörü (XFINK) %6 yükseliş ile katkı sağlayan sektör olarak öne çıkarken, Banka sektör endeksi ise %0.8 düşüş gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi önceki haftaki yükselişin ardından geçen haftayı zayıf bir seyirle kapadı. Genel olarak bakıldığında BIST100 endeks harici hisselerin yine hareketli olduğunu gördük. Bunu gösteren XTUMY endeksi %2.1 yükseldi.
Geçen hafta BIMAS, TOASO, ODAS, SARKY, TCELL endekse en çok destek veren hisseler olurken, GARAN, AKBNK, ASELS, GUBRF, ENKAI endeksi en çok aşağı sürükleyen hisseler olarak öne çıktı.
Strateji
Ancak Borsa endeksinde momentum azalmış olsa da görünüm halen olumlu. Önceki hafta 113300 direncinin üzerine çıkan endeks geçen hafta bu seviye üzerindeki sınavını verdi. Başarılı olduğu söylenebilir.
Strateji olarak BIST100 endeksi 113300 seviyesi üzerinde kaldığı sürece sorun görmüyoruz ve mevcut pozisyonlar korunabilir. Endeks 113300 üzerinde tutunamaz ve bu seviyenin altına gerilemeler oluşursa 110600 seviyesine doğru gerileme riski oluşacak. Bu nedenle kısa vadeli işlem yapanlar 113300 desteğini endekste stop loss alabilirler. Daha rahat ve geniş bakan sabırlı yatırımcılar ise 110600 seviyesini stop seviyesi alarak yollarına devam edebilirler.
Yukarıda 116300 direncini izliyoruz. Endeksin 113300 üzerine çıkması durumunda 116300 direncini test edebileceğini geçen haftaki yorumumda belirtmiştim. Nitekim 116300 direnci beklentime paralel test edildi ancak endeks bu seviyeyi geçmekte şimdilik başarılı olamadı. BIST100 endeksi 113300 üzerinde tutunduğu sürece 116300 direncini tekrar test etme ve geçme şansını sürdürecektir. 116300 direncinin geçilmesi durumunda yukarı hareket 118600 ve 120000 seviyelerine doğru güçlenebilir.
Banka endeksinin seyri endekse katkı açısından yine önemli olacak. XBANK endeksinde 133000 seviyesinde 22-haftalık gibi önemli bir engel duruyor. Geçen hafta bu seviyeyi test etti ancak başarılı olmadı ve realizasyonlar geldiğini izledik. Bu hafta bankaları izlemeyi sürdüreceğiz. Özellikle VAKBN ve HALKB hisselerindeki seyirler önemli olabilir.
2.Çeyrek Dönem Bitiyor
Gelecek haftanın bir diğer özelliği 2.çeyrek dönemin sona ermesi olacak. Temmuz ayı ile birlikte yavaş yavaş şirketlerde 2.çeyrek bilanço beklentileri etkili olmaya başlayacaktır. Ancak bunun etkilerini daha çok Temmuz ayının ikinci yarısından sonra daha fazla hissedebiliriz. Gıda, Perakende, Bilişim, Teknoloji, Savunma, Tarım ve Telekomünikasyon sektörleri bu açıdan ön planda olabilir. Düşük faizli kredilerin yarattığı rüzgâr ile Otomotiv, Demir Çelik, Gayrimenkul ve belki de Çimento sektörlerinde 3.çeyreğe yönelik beklentiler etkili olabilir.
ABD S&P Endeksi
ABD S&P borsa endeksinde genel olarak 3000 seviyesinin altına düşmedikçe sorun görmüyoruz. ABD’de vaka sayıları durmak bilmiyor. Bununla birlikte ekonomideki açılmanın istenen canlılığı getirmediği yönünde düşünceler güçleniyor. Ancak ABD borsalarında zayıflama görülüyor. Önümüzdeki haftanın en önemli göstergesi S&P endeksi olabilir. Endeksin 3000 desteğini kırması durumunda 2950 desteği izlenecek. Bu seviyenin de altına düşmesi genel bir olumsuzluk yaratabilir. Bu durumda S&P için 2750 seviyelerinden ile söz edebiliriz. Buna karşın tepkilerin gelme ihtimali hala var. Yukarıda 3100 direnci önemli. Bu seviyeyi geçebilirse yukarı hareket güçlenebilir. 3150 ve 3250 sonraki destekler. ABD Borsası Cuma günü ise kapalı olacak.
Dolar
DolarTL kurunda düşmeyen ancak buna karşılık yukarı doğru hızlanmayan seyir devam ediyor. TCMB’nin faiz indirimini pas geçmesine rağmen DolarTL kurunun gevşememesi olumsuz bir görünüm. Demekki piyasalar faiz indirimi olmasa bile mevcut faiz seviyesini TL için fazla güvenli bulmuyor. Faiz indirimi olsa imiş kurda yukarı doğru hareketlenmeler bile olabilirmiş yorumu yapılabilir.
Bu arada Dolar endeksinin 97 üzerinde olması ve güçlenmesi TL için baskı yaratıyor. Aynı seyirleri diğer GOP para birimlerinde de izliyoruz. Döviz piyasaları önümüzdeki hafta hareketli olabilir.
DolarTL’deki hareket hakkında yorum yapmak güç. Kur çok sıkıştı ve adeta daracık bir alanda neredeyse bir çizgi gibi hareket ediyor. Genelde bu sıkışık seyirlerin sonuçlanması sert hareketlerle gerçekleşiyor. Ancak bu hareket yukarımı yoksa aşağımı olacak bunu tahmin etmek güç. Yukarıda 6.89 kırılırsa hareket yukarı doğru sertleşebilir. Bu durumda 7 seviyesinin üzerine yükselen bir kur görebiliriz. Buna karşın 6.8150 desteğinin kırılması durumunda ise hareket aşağı doğru sertleşebilir. Bu durumda 6.70 seviyelerine doğru düşen bir kur görülebilir.
Cuma günü gelecek enflasyon verisi, olası yeni swap anlaşma haberleri, ABD Dolarının küresel seyri ve GOP para birimlerinin durumu DolarTL içinde önemli olacak gibi görünüyor.
İçerde Enflasyon, Dışarıda ABD İşsizlik Verileri ve PMI Verileri
Önümüzdeki hafta içeride Cuma günü Haziran ayı TÜFE verisi gelecek. Genel beklentiler aylık %0.95 artış yönünde. Bu şekilde gelirse Enflasyon yıllık %11.39’dan %11 seviyelerine sınırlı bir gerileme gerçekleştirecek. Salı günü Mayıs ayı dış ticaret dengesi açıklanacak. Bu veri Gümrük Bakanlığı tarafından önceden açıklandığı için Borsa için sürpriz etkisi yok.
ABD tarafında ise Perşembe günü Tarım dışı işsizlik verileri alınacak. Cuma günü ABD piyasaları kanalı olacağı için işsizlik verisi Perşembe günü açıklanıyor. Salı günü Fed Başkanı Powell konuşması olacak. Hafta genelinde ise İmalat ve hizmetler PMI verileri takip edilecek. Ayrıca virüs ile ilgili gelişmeler yine izlenmeye devam edecek.
Haftalık Ekonomik Takvim için tıklayınız.
Aşağıdaki yazılarım ilginizi çekebilir;
Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 4
Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.