Geçen hafta küresel piyasalarda satış baskısı yaşandı. Önce Avrupa’da başlayan aşı tedariki ile ilgili sorunlar Avrupa borsa endekslerinde negatif etkiler yaratırken, ABD piyasalarında yaşanan spekülatif işlemler ve bir hedge fonun iflasın eşiğine gelmesi, piyasalardaki korkunun artmasına neden oldu. Gamestop hisselerinde yaşanan spekülatif işlemler Cuma günü de devam etti ve piyasalar düşük kapanışlar gösterdi. Geçen hafta ABD S&P endeksi %3.3, Dow Jones %3.2 düşerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi %3.5 değer kaybı yaşadı. Avrupa endekslerinde DAX %3.2, Paris borsası %2.9 düştü.
GOÜ endekslerinde ise daha sert düşen borsalar oldu. Endonezya Jakarta borsası %7 düşerken, Hindistan Sensex endeksi haftayı %5.3 düşüş ile kapadı. Portekiz borsası %4.9, Rusya %3.6, Çin Şangay endeksi ise %3.4 geriledi. MSCI GOÜ endeksi ise %4.5 geriledi.
Bu görünüm içerisinde BIST100 endeksi %4.5 düşerek küresel düşüşe paralel bir seyir gösterdi. İstanbul borsasında Banka endeksi %5.8 ile baskı yaparken, Sınai endeksi %3.1 geriledi. BIST100 dışı XTUMY endeksi de satışlardan nasibini aldı ancak %0.95 gibi sınırlı bir düşüş gösterdi.
İç piyasalarda geçen haftanın en önemli gelişmesi TCMB’nin enflasyon raporu sunumu ve hem yerli hem yabancı ekonomi çevrelerinden büyük beğeni alması ve güvenle karşılanması oldu diyebiliriz. Buna paralel TL, ABD doları karşısında geçen hafta %1.36 değer kazanırken, diğer GOÜ para birimlerine kıyasla pozitif ayrışma gösterdi diyebiliriz.
ABD Piyasalarında Spekülatif İşlem Korkusu
Dışarıda ise en önemli gelişme, hedge fonlar tarafından ağırlıklı olarak short pozisyon alınan ticari faaliyetleri uzun zamandır zayıflayan Gamestop hisselerinde küçük yatırımcıların başlattığı spekülatif işlemlerdi. Bu işlemler sonucunda Melvin Capital isimli hedge fonun iflasın eşiğine gelmesi piyasalarda endişe yarattı. Haftayı kapatırken bu işlemlerin halen devam ettiğini gördük. Önümüzdeki hafta ABD piyasalarında bu işlemlere yönelik dalgalanmaların devam etmesi beklenebilir.
Küresel endeksler 50 günlük ortalamaların altına doğru kayıyor
Görünüme bakarsak teknik olarak endekslerde önemli zayıflamalar var. ABD S&P endeksi 3716 seviyesindeki 50-günlük ortalamasını zorluyor. DAX endeksi ise 13543 seviyesindeki 50-günlük ortalamasının altında. Avrupa’da diğer endekslerde ortalamalarının altına geriledi. GOÜ borsalarında Rusya ve Hindistan borsaları da ortalamaların altında kapanış gerçekleştirdi. BIST100 endeksi ise 1435 seviyesindeki ortalamasını test etti ancak şimdilik bu seviyenin üzerinde kapandı. Küresel borsalarda 50-günlük ortalamaların üzerine yükselmekte başarısız denemeler olursa satış baskısı artabilir. Sonuç olarak beklenen düzeltme hareketi beklenenden daha hızlı gelebilir. Gelecek hafta küresel borsalar için kritik bir hafta diyebiliriz.
İçeride enflasyon, Dışarıda PMI verileri ve ABD istihdam verisi
Ekonomik veri takviminde içeride Çarşamba günü gelecek Ocak ayı enflasyonu izlenecek. Beklentiler aylık %0.90 fiyat artışı olacağı yönünde. Bu veri ile yıllık enflasyonun %14.60’dan %14.20’ye gerilemesi bekleniyor.
Dışarıda ise Çarşamba günü hem Avrupa hem ABD Ocak ayı PMI verileri izlenecek. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faiz kararı bekleniyor. Faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor. Cuma günü ise ABD tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Beklentiler 80K istihdam olacağı yönünde.
Haftalık Ekonomik takvim için tıklayınız.
Borsa
Borsa endeksi dolar bazında 210$ direncini (yaklaşık 1550 seviyesi) kırmakta başarısız oldu ve küresel piyasalardaki bozulmaya paralel satış baskısı ile önce 1523 seviyesindeki 22-günlük ortalamasının ardından 1500 seviyesindeki destek seviyesinin altına geriledi. Son olarak 1435 seviyesindeki 50-günlük ortalamasını test etti ve bu seviyeden tepki yükselişi gerçekleştirdi. Tepki yükselişinin gelmesi olumlu ancak önemli olan bu tepki yükselişinin ne kadar kalıcı olacağı.
Stratejik olarak Borsa endeksinin 50-günlük ortalamasının (1435 seviyesi) altına gerilemesi ve yeniden bu seviyenin üzerine çıkmakta başarısız kalması durumunda, pozisyonları azaltmakta fayda olabilir. Çünkü böyle bir gelişmede satış baskısının devam etmesi beklenebilir. Bu senaryoda 1320-1350 aralığına doğru baskı devam edebilir. Kısa vadeli alım satım yapan yatırımcılar için zor bir dönemdeyiz. Bir süre piyasayı uzaktan izlemek ve nerede dengeye oturacağını beklemek doğru bir karar olabilir. Uzun vadeli düşünen yatırımcılar ise şirketlerindeki beklentiler devam ettiği sürece pozisyonları koruyabilirler. Kısa vadeli dalgalanmaların uzun vadeli beklentilerini bozmasını istemezler. Bununla birlikte olası bir sert düşüşten etkilenmek istemeyen uzun vadeli yatırımcılar, VIOP’da endeks kontratında veya varsa sahip olduğu hisse senedine ait kontratta pozisyon büyüklükleri kadar veya yarısı kadar büyüklükte kısa pozisyon açarak kendilerini koruma altına alabilir ve süreci bir süre bu şekilde takip edebilir.
Endeksin 1435 seviyesindeki 50-günlük ortalaması üzerinde tutunması durumunda ise 1523 seviyesindeki ortalama direncine doğru tepki yükselişleri güçlenebilir. Tehlikenin geçtiğini söylemek için Endeksin 1500 seviyesi üzerine yerleşmesi ve devamında 1523 seviyesi üzerine yükselmesi gerekiyor.
Bilançolar devam
Diğer yandan bilançolar açıklanmaya devam edecek. 4Ç sonuçların piyasaların zayıf olduğu döneme isabet etmesi şansızlık olabilir ancak iyi bilançolu şirketlerde yaşanabilecek düşüşler ilerisi için iyi fırsatlarda verebilir. Pazartesi günü AKGRT ve TSKB beklenirken, Salı günü AKBNK, Çarşamba günü TOASO, TTKOM, YKBNK’ın finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde hisse bazlı hareketlilikler fazla olabilir.
Dolar
Dolar kurunda TL’deki pozitif ayrışma devam ediyor. TCMB Enflasyon raporu ve başkan Naci Ağbal’ın sunumu yerli ve yabancı çevrelerde güven duygusunu güçlendirdi diyebiliriz. TL’deki bu güçlü performansta bunun etkisi oldu. Dolar kuru için orta ve uzun vadeli zayıf beklentimizi koruyoruz. Geçen hafta 200 günlük ortalama olan 7.37 seviyesinin altına gerilediğini not almak gerekli. 7.24 seviyesindeki 50-haftalık ortalama desteği oldukça önemli olacak. Bu seviyenin de altına gerilemesi durumunda Dolar kurunda sürpriz düşüşler oluşabilir. Buna karşın bu seviyelerden tepki yükselişleri gelse bile çok güçlü ve kalıcı yükselişler beklenmemeli. Yabancı raporlarda TL’ye yönelik alım tavsiyelerinin çoğalması dikkat çekici. İçeride Türk vatandaşları alım yapmaya devam ederken, yabancı girişleri kurda baskı yaratmaya devam ediyor.
Çocuğunuza borsa Hesabı açın yazımı okuyabilirsiniz.
Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.