Borsa İstanbul BIST100 endeksi geçen haftayı %3.06 yükselişle kapadı. Global piyasalardaki pozitif hava, GOÜ para birimlerinde TL’de dâhil olumlu seyirler ve içeride güçlü bilanço beklentileri endekste etkili oldu. GOÜ endekslerinde ise MSCI EM endeksi %2.55 kayıp gösterdi. Bunda Çin Borsasının haftalık %4.3 düşüşü etkili oldu. Çin borsasındaki düşüş Asya borsalarını de etkilerken, Avrupa ve ABD borsaları haftayı %1 civarında kayıplarla kapadı.
ABD S&P500 endeksinde yükseliş sonrası bir düzeltme görüntüsü var. 4360 seviyesi önemli bir ortalama desteği ve bu desteğine altına sarkması durumunda satışlar 4280 seviyesine kadar yoğunlaşabilir. Ancak şimdilik bu seviyenin üzerinde seyir sürüyor. DAX endeksi ise önceki hafta düştüğü 50-günlük ortalaması olan 15578 seviyesinin halen altında. Düşüş sonrası tepki gerçekleştirse de bu seviyede satışlarla karşılandı. DAX 15578 seviyesini geçmekte başarısız olursa Avrupa borsalarında tekrar bir satış baskısı görebiliriz.
Kısacası yeni haftaya çok güçlü bir global görünüm ile girmiyoruz. Çin borsası toparlanırsa psikolojik olarak global piyasalara pozitif etki yapabilir.
İçeride Enflasyon Bekleniyor
Önümüzdeki hafta yurtiçinde Salı günü Temmuz enflasyonu alınacak. Beklentiler aylık %1.54 fiyat artışı olacağı yönünde. Bu beklentiyle yıllık TÜFE rakamının %17.53’den %18.50’ye sıçraması bekleniyor. TCMB’nin politika faizi olan %19 seviyesine oldukça yaklaşacağız. Bu durum TL üzerindeki baskının artmasına neden olabilir. Geçen hafta GOÜ para birimlerinde olumlu seyirler gördük. TL’nin pozitif ayrıştığını izledik. Ancak gerek dolar endeksinde, gerek Real, gerek Ruble ve gerek ZAR’da haftanın son günü Dolara karşı güç kayıpları ile haftayı bitirdik. Bu nedenle içeride beklentilerin üzerinde gelebilecek bir enflasyon verisi Dolar kurunda düşüş sonrası tepki yükselişine neden olabilir.
Cuma günü ise TCMB beklenti alacağız. Piyasa katılımcılarının yılsonu enflasyon beklentilerinde ne şiddette bozulma var göreceğiz.
Dışarıda BoE Toplantısı ve ABD İstihdam verileri izlenecek
Global tarafta ise Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faiz kararı alınacak. Faizlerde bir değişiklik beklenmiyor. Cuma günü ABD tarımdışı istihdam verisi alınacak. Beklentiler Temmuz ayında 926K seviyesinde bulunuyor. Bunun dışında hafta genelinde Avrupa ve ABD Temmuz ayı PMI verileri izlenecek.
Bunlara ek olarak dünyada ve Türkiye’de Covid-19 vaka sayıları özellikle Delta Varyantlı artışlar piyasaların radarında kalmaya devam edecek.
Ekonomik Takvim için tıklayınız.
DXY 92.40 üzerinde güçleniyor
DXY 92.40 direncinin üzerinde tutunamadı ve düşüş sergiledi. Ancak Cuma günü 91.80 bölgelerinden Doların güçlendiğini gördük. Hafta içindeki PMI verileri ve istihdam verileri DXY üzerinde etkili olabilir. Hem Avrupa hem ABd’den PMI verileri ile dalgalı bir seyir görebiliriz.
Borsa: Tepki yükselişi, Trend Değişimi Değil
Teknik olarak Borsa endeksi yükselen trend çizgisinin ve 50-günlük ortalamanın altında. Bu zayıf görünüm sürüyor demek. Geçen hafta 1350 desteğinin çalışması ve yaşanan yükseliş bir tepki yükselişi olarak görünüyor. Ne yazıkki endeksin önünde 1400-1416 seviyelerinde çok fazla direnç engeli var. bir trend dönüşümü olması için 1416 seviyesinin üzerine çıkması gerekli. Bu arada 1350 seviyesi geçen hafta kuvvetli destek noktası olarak işaretlenmiş durumda. Bunun anlamı bu seviyenin altına düşüş yaşarsak güçlü satışlar oluşabilir. Stratejik olarak beklemeden kalmak daha sağlıklı görünüyor.
Borsa Şirketlerinde Bilançolar Başladı
2.çeyrek kar rakamları nasıl bayram haftasında ABD borsalarının imdadına yetiştiyse, bizde de aynısı oldu diyebiliriz. Şu ana kadar TAVHL, TOASO, VESBE ve OTKAR bilançolarını alırken, YKBNK, GARAN, AKBNK bilançolarını da aldık. Genel olarak bilançolarda güçlü sonuçların gelmesi ve EREGL, KRDMD gibi büyük şirketlerdeki güçlü beklentiler borsa endeksini taşımış görünüyor. Haftaya FROTO, KRDMD ve AKGRT bilançoları tarihleri belirlenen şirketler. Sanayi grubunda güçlü sonuçların gelmesi bekleniyor. Demir Çelikte EREGL, KRDMD, YKSLN, Beyaz Eşyada ARCLK, Otomotivde DOAS, Çimentoda AKCNS ve CIMSA, Perakende sektöründe BIMAS ve MGROS, Bilgi İşlemde LOGO, ARDYZ, INDES, TKNSA, KAREL, VESTL, Petrokimyada PETKM, TUPRS ve AKSA güçlü bilanço beklentileri arasında.
Altın
Ons Altında DXY’de beklenen yukarı hareketten olumsuz etkilenebilir. Geçen hafta 1828 seviyesindeki 50-günlük ortalamayı denedi ve bu noktadan satışlar geldi. 1805 seviyesindeki 22-günlük ortalamaya doğru düşüş görebiliriz. Altındaki yatay ve güçsüz seyir sürebilir. Ons’ta genel taktik aynı. 1770 seviyelerinden geçen yükselen trend çizgisine gerilemeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. 1828 seviyesine yükselişlerde satım fırsatı olabilir. Ons altın halen yükselen trendini koruyor ancak güçlenmesi için daha fazla nedene ihtiyacı var.
DolarTL
Dolar kuru geçen hafta dikkate değer bir seyir çizdi. 8.58 seviyesindeki zirve desteğinin altına geriledi, 50-günlük ortalamanın altına düştü. Teknik olarak önemli hareketler diyebiliriz. Stratejik olarak 8.58 seviyesinin altında kaldığı sürece alım yapmak doğru olmayabilir. Enflasyon verisi, DXY’nin hareketi ve GOÜ para birimlerindeki seyirler içeride Dolar kurunda etkili olmaya devam edecek. Ancak TCMB’nin mevcut duruşu dikkate alındığında Dolar ihtiyacı olan işletmelerin yaşanan düşüşleri alım fırsatı olarak görmesi doğru olacaktır.
VESBE 2021/06 Analizimi okuyabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.