Borsa endeksi geçen hafta %3.83 yükseliş kaydederken, bir süredir kritik bir eşik olan 8200 direncinin üzerinde güçlenmeye devam etti. Buna ek olarak 8562 seviyesindeki direncini de geçerek yeni rekorlar gördük. İsveç oylaması sonrasında F-16 ile F-35 ekseninde gelişen Türkiye-ABD ilişkilerindeki ılımlı gelişmeler endeksin 8200 üzerine yükselmesini sağlayan kriterler oldu diyebiliriz. Yine geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB eski Başkanı Gaye Erkan ile ilgili iddialara yönelik açıklamaları piyasalarda pozitif etki yaratmıştı. Henüz bu gelişmeler bile soğumadan, yeni haftaya TCMB Başkan değişimi ile giriyoruz. Cuma günü Gaye Erkan’ın istifası ile boşalan koltuğa Fatih Karahan’ın atandığı duyuruldu. Henüz atamanın mürekkebi bile kurumadan hem yeni başkan Karahan’dan hem de Mehmet Şimşek’den, enflasyon ile mücadeleye tavizsiz bir şekilde devam edileceği mesajları geldi.
Piyasalar’ın Önem Verdiği İki konu
Aslına bakılırsa TCMB Başkan değişiminin sık bir şekilde gerçekleşmesi çok hoş bir durum değil. Ancak bu değişim Naci Ağbal olayından çok farklı. İç ve Dış piyasalar açısından iki konunun önemli olduğunu düşünüyorum. Bunlardan ilki ekonomi yönetiminde Mehmet Şimşek isminin devam etmesi. Diğeri ise uygulanan para ve maliye politikalarının tavizsiz bir şekilde devam etmesi ve devam edeceği mesajının verilmesi. Bu iki gelişme devam ettiği sürece piyasalar üzerinde negatif bir etki beklemiyorum. Bununla birlikte yeni başkanın içeriden atanması ve artarda hem Fatih Karahan’dan hem Mehmet Şimşek’den gelen taviz yok mesajları, Pazartesi günü piyasa açılışını destekleyecektir. Son olarak piyasalar yeni başkan Fatih Karahan’ı 8 Şubat Perşembe günü Enflasyon Raporu sunumunda izleyeceklerdir.
Pazartesi günü endekste olumsuz bir açılış beklemiyorum. Satış yönlü bir açılış olsa bile, sonradan alıcıların gelmesini ve piyasanın toparlanmasını bekliyorum.
Pazartesi günü ayrıca Ocak TÜFE verisi izlenecek. Beklentiler %6.5 seviyelerinde bulunuyor. Yüksek bir aylık rakam gelse bile, geçen yılın Ocak YÜFE verisi %6.65 seviyelerindeydi. Bu nedenle yine bu seviyede gelecek bir TÜFE verisi olsa bile yıllık TÜFE’yi fazla etkilemesi beklenmiyor. Yıllık TÜFE son durumda %64.77 seviyesinde bulunuyor. 8 Şubat günü enflasyon raporunda, TCMB’nin beklentilerini revize etmesi beklenebilir.
Banka Bilançoları ve Banka hisseleri Hakkında
Bankaların bilançolarını tek tek alıyoruz. AKBNK, GARAN ve YKBNK sonuçlarını aldık. Beklentilerin üzerinde karlar gelse bile, bu karların bankacılık faaliyetleri dışında gelmesi, karlılıkların düşmesi ve 2024 beklentilerinin yine zayıf olması Banka hisselerinde zayıf seyirlere neden oluyor. Buna paralel XBANK geçen hafta yatay bir seyir gösterdi. Bankalarda 2024 için bilanço desteğinin olmayacağını, yükselmesi için CDS’lerin düşmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Mevcut 300 CDS seviyesinde 1x pd/dd ile değerlemeler olurken, CDS’lerin 200 seviyesine gerilemesi durumunda piyasada banka hisselerinin 1.5x pd/dd ile fiyatlanabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle CDS’lerdeki gerileme Banka hisselerinin önünü açabilir. Ancak bilanço desteği olarak 2024 yılında fazla beklentim yok.
Sanayi Bilançoları
İlk enflasyon muhasebesi uygulamış sanayi bilançosunu NUHCM ile aldık. Şirket net parasal pozisyon zararı yazarken, aynı zamanda kar marjlarındaki dramatik düşüş dikkat çekti. En önemlisi 9 aylık dönemde %52 büyüdüğünü düşünürken, aslında Şirket’in 2023 yılında %6 küçüldüğünü gördük. Enflasyon muhasebesi bu nedenle önemli. Bu dönemde 3-6-9 aylık gibi ara dönemlere enflasyon muhasebesi uygulanmıyor. Bu yüzden sadece geçen yıl aynı dönem ile kıyaslama yapmak daha doğru olacaktır. Benim yukarıda 9 aylık sonuçlara atıfta bulunmamın nedeni, ne kadar sanal bir ortamda fiyatlama yapmaya çalıştığımızı göstermek içindi. Normal şartlarda önceki çeyrek veya önceki dönem ile değil, geçen yıl aynı dönem ile kıyaslama yapmak doğru olacaktır. Burada önümüzde ciddi bir seçici olma zamanı oluşacak. Büyük şirketlerdeki sonuçlar endekste oynaklıklara neden olabilir. NUHCM sonuçların ardından %6.43 düşüşle günü kapadı. Eğer NUHCM endeks üzerinde ağırlığı olan bir şirket olsaydı endeksi etkileyecekti. Bunu söylemek istiyorum.
Borsa
Borsa İstanbul’da pozitif havanın olağanüstü olumsuz bir gelişme olmadıkça devam etmesini bekliyorum. Teknik olarak 8500 kısa vadeli bir destek olurken, ana desteğimiz 8200 seviyesi oldu. Yukarıda simetrik hedef 9500 seviyelerinde bulunuyor. Piyasa çarpanları (f/k, fd/favök gibi…) çok yüksek olan şirketlerde dikkatli olmak gerektiğini tekrar hatırlatmak isterim. Daha makul çarpanlara sahip şirketlerde bilançoları karşılamak güvenli olabilir. Bununla birlikte bilançosunu döviz cinsinden açıklayacak şirketler enflasyon muhasebesi uygulamayacağı için, bu şirketlere talep artabilir. Burada ENKAI, TAVHL, PGSUS, THYAO, HTTBT öne çıkabilir. EREGL ve KORDS’da bilançosunu döviz cinsinden açıklayanlar arasında ancak genel olarak zayıf bir bilanço döneminde oldukları için fazla tercih görmeyebilirler.
ABD piyasalarında Fed’in erken faiz indirimine kapayı kapatmış olması geçen haftanın önemli bir gelişmesiydi. ABD piyasaları karar günü geri çekilmesini sonraki günlerde tekrar telafi etmiş görünüyor. S&P endeksinde çok önemli bir kırılma yaşanmadı. 4630 seviyesi S&P500 için destek olarak izlenebilir. Bu desteğin altına sarkmalarda satış baskısı artabilir.
Dolar endeksi ise güçlenme belirtileri gösteriyor. Bu nedenle Ons Altın üzerinde baskı görebiliriz.
İçeride TÜFE ve TCMB Enflasyon Raporu, Dışarıda Fed Üyeleri Mesajları
Haftalık veri takviminde, yurtiçi tarafta Pazartesi günü Ocak ayı TÜFE verisi alınacak. Beklentiler %6.5 seviyesinde bulunuyor. Geçen yıl Ocak TÜFE verisi de %6.6 olduğundan dolayı yıllık TÜFE’de önemli bir değişim beklenmiyor. Perşembe günü TCMB Aylık Enflasyon raporu açıklanacak ve yeni başkan Fatih Karahan ekonomistlerin karşısına çıkacak. Performansı ve Enflasyon raporunda TÜFE olabilecek revizyonlar öne çıkabilir. Cuma günü Aralık ayı Sanayi üretim verisi alınacak.
ABD tarafında Pazartesi günü S&P Global PMI verileri ve Fed üyesi Bostic’in mesajları alınacak. Salı günü Fed üyesi Mester konuşacak. Çarşamba günü Fed üyeleri Barkin ve Bowman konuşacak. Perşembe günü yine Fed üyesi Barkin konuşması izlenecek.
Avrupa tarafında ise Pazartesi günü Euro Bölgesi S&P Global PMI verisi izlenecek. Salı günü Euro bölgesi perakende satışları açıklanacak. Çarşamba günü Almanya Sanayi Üretim verisini alacağız. Cuma günü Almanya TÜFE verisi ve Bundesbank Başkanı Nagel konuşması izlenecek.
Bunların dışında Cuma günü Çin piyasaları kapalı olacak. Perşembe günü Çin TÜFE verileri alınacak.
Borsa Yeni Rekorlara yelken açtı
Borsa endeksinde 8200 direncinin geçilmesi ile yukarıda 9500 seviyesine kadar yeni bir alan açıldı. Genel olarak pozitif bir teknik sürece girmiş durumdayız. Kısa vadede 8500 seviyesi destek olabilir. Ancak ana destek noktası 8200 olarak takip ediyoruz. Geri çekilmelerde veya oynaklıklarda sabırsız yatırımcılar 8500 seviyesini daha sakin yatırımcılar ise 8200 seviyesini destek alarak pozisyonlarını koruyabilirler.
Ons için Fed Baskısı
Ons Altın 2072 direncini halen geçebilmiş değil. Fed’in erken faiz indirimi kapısını kapatmış olması bir miktar baskı yarattı ancak halen 2000 desteğinin üzerinde. Bu arada Dolar endeksi DXY’deki güçlenme takip edilmeli. DXY’de yukarı hareket devam ederse (EURUSD’nin aşağı düşmesi demek), Ons Altın 2000 desteğini aşağı yönlü zorlayabilir. Şu an için Altında net bir yön yok.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.