Borsa İçin Zor Hafta

Borsa endeksinde Çarşamba gününe kadar yaşanan pozitif hava, haftanın ortasında gelen günlük %4’ü bulan düşüşle yerini endişeye bıraktı. O gün gelen satışların nedeni hakkında net bir yorum yapmak zor. Ancak haftanın geri kalanında endeks dengeye oturmaya çalıştı diyebiliriz. Geçen haftanın son iki günü hem iç hem dış gelişmelerin hakim olduğu bir süreç oldu. İçeride makro ihtiyati tedbirler açıklanırken, dışarıda Cuma günü beklenenden yüksek gelen enflasyon verisi, Fed korkusunu yine ortaya çıkardı.

masanotları borsa

Borsa BIST30 Dışı hisseler güçlü kaldı

Borsa Endeksi haftayı %2.24 düşüşle kapadı. Ancak satışların genelde BIST30 hisseleri üzerinde yoğunlaştığını gördük. BIST30 endeksi %3.8 düşüş gösterdi. Buna karşın 100-30 olarak izlediğimiz XYUZO endeksi haftayı %0.7 yükselişle kapadı. Buna ilave 50-30 olarak izlenen XELOT endeksi %2 yükseliş gösterdi. Bu sayılar bize 30 endeks hissesi üzerinde satışların yoğunlaştığını gösteriyor. Diğer hisselerde alıcıların daha hâkim olduğunu görmekteyiz.

GES enflasyona karşı koruyan bir ürün değil

Açıklanan tedbirlerde GES senedi için dönemsel oran %5.32 ve yıllık bileşik oran %23.04 olarak açıklandı. Gelirlerin beklentileri alması durumunda ise azami oran yıllık bileşik olarak %25.54 ü bulabilecek. Ortalama mevduat faizleri %16-17 seviyelerinde bulunuyor. Buna göre yukarıda, ancak mevcut tahvil faizleri zaten %24 seviyelerinde. Buna göre ise fazla bir fark yok. Diğer yandan enflasyona karşı korumalı bir ürün diyemeyiz. Bu taraftan talepler 15-22 Haziran tarihlerinde toplanacak. Talep seviyesini göreceğiz. Oyun değiştirici bir ürün olmadığını düşünüyorum.

Kredilerde Alınan kararlar Yerinde ve Gerekliydi.. Kredi büyüme hızı yavaşlayacak

Buna karşın tüketici kredilerinde ve ticari kredilerde gelen önlemler doğru kararlar. Kredilerde yavaşlama görebiliriz. Bu durum büyüme hızını yavaşlatabilir ve dolar kuru üzerindeki baskının azalmasına yardımcı olabilir. Yabancıya tahsisli swap işlemleri ise eğer talep görürse CDS oranımızı bir miktar düşürebilir. Gelişmeleri izleyeceğiz. Ancak bunların çoğu asıl gerekli olanın yapılması yerine alternatif çareler maalesef. Ekonomiye biraz daha soluk aldırmak için önemli olabilir ancak sorunu ortadan kaldırmaz.

ABD Borsalarını Enflasyon verisi vurdu

Dışarıda ise beklenenden yüksek gelen enflasyon verisi ile ABD borsaları adeta çakıldı. %0.7 beklenen TÜFE %1 açıklandı ve yıllık enflasyon %8.30’dan %8.60 seviyesine yükseldi. Beklentiler %8.30 yönündeydi. Buna ilave olarak Başkan Biden’ın enflasyon ile ilgili önlem açıklamaları mevcut endişelerin yükselmesine neden oldu. Cuma günü Fed’e yönelik 50bps faiz artışı beklentileri birden bire 75bps seviyesine yükseldi. ABD 10 yıllık oranları %3.16 seviyesine çıktı ve S&P endeksi Cuma günü %2.9 düştü. S&P haftayı %5 kayıpla kapadı.

Yeni haftaya global piyasalarda çalkantı, endişeli bekleyiş ve içeride alınan önlemlerin etkileri ile başlayacağız.

İçeride GES talebi, Cari açık ve sanayi üretimi

Haftaya içeride Hazine 3 ihale birden açarken, GES ürününe talep toplama başlayacak. Talebin miktarı ilgi açısından önemli olabilir. Pazartesi günü Nisan ayı cari açık ve sanayi üretimi verisini izleyeceğiz. Cuma günü ise TCMB beklenti anketi var. Dolar kurunda beklentiler nereye gidiyor anlayacağız. İç tarafta genel olarak gözler Dolar kurunda olacak görünüyor.

Ayrıca siyasi tarafta sular ısınıyor. Siyasi açıklamalar, seçime yönelik demeçler piyasanın dikkat edeceği taraf olacak.

Fed  Haftası. Yoğun takvim

Dışarıda ise yoğun bir hafta. Pazartesi Fed üyesi Brainard konuşacak. Salı Euro bölgesi ZEW beklenti anketi ve sanayi üretimi verileri izlenecek. Aynı gün Fed öncesi ABD ÜFE verisi alınacak. Burada beklenti üzeri gelecek veri, ertesi gün Fed toplantısı öncesinde piyasada dalgalanma yaşatabilir. ÜFE’de aylık beklenti %0.8 seviyesinde. Çarşamba günü en yoğun gün. Çin sanayi üretimi verileri ile başlıyoruz. Global büyüme ve emtia fiyatları için önemli olabilir. ABD perakende satışlar verisi ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması akşam saatlerinde gerçekleşecek. Sonrasında Fed faiz kararı alınacak. Genel beklentiler 50bps puan artış yönünde bulunuyor ancak Cuma günkü verinin ardından 75bps puan telaffuz edilmeye başlandı. Beklentilerin üzerinde gelebilecek faiz artırımı global piyasalarda satış dalgasına neden olabilir. Dolarda güçlenmeye ve içeride DolarTL kurunda yukarı baskıya neden olabilir. Beklenti yönünde 50bps puanlık bir artırım ve sonrasında Powell’ın konuşmasından Pozitif mesajlar gelirse piyasalarda kayıplar hızla geri alınabilir. Bu nedenle dalgalı bir hafta olacak. Perşembe günü BoE faiz kararı var ve 25bps faiz artırımı bekleniyor. Cuma günü BoJ faiz kararı ve yine Powell konuşması var. Ayrıca ABD sanayi üretimi verisini alacağız.

Kısacası haftaya oldukça yoğun bir veri takvimi var.

Borsa Endeksi Güçleniyor

Borsa endeksi momentum kaybediyor. Aşağıda 2480 ve 2446 seviyelerini destek olarak izleyeceğiz. Hem kanal destek çizgisi hem 50 günlük ortalama desteği olması bakımından bu bölgeler önemli destekler. Endeks 50 günlük ortalaması üzerinde kaldığı sürece pozitif görünümü koruyacağız. Bu seviyelere yakın noktalardan tepkiler gelebilir. Ancak gelen tepkiler zayıf kalmaya giderse, tehlike büyüyecek demektir. Önümüzdeki hafta global piyasaları da düşünürsek dalgalı bir hafta olacak görünüyor. Sakin kalmakta fayda var. Çarşamba günkü Fed toplantısını almadan önemli kararlar vermek doğru olmayacaktır.

Borsa Endeksi

DolarTL Görünüm Aynı

TL’deki görünüm halen can sıkıcı. Genel trend yönü yukarı. Açıklamalar sonrasında kurda yukarı hareket durulurken, aşağı yönlü önemli bir baskı oluşmadı. Bununla beraber geçen hafta Dolar küresel piyasalarda güçlendi ve GOÜ para birimlerinde de dolara karşı zayıf seyirler izledik. Rand, Real, Ruppi deki değer kayıplar TL’ye göre daha sert oldu diyebiliriz. Gelecek hafta içeriden çok Fed kararı önemli olacak görünüyor. Fed’in beklentilerden yüksek faiz artırması durumunda içeride dolar kuru yukarı doğru hareketini sürdürebilir.

DolarTL Grafiği

Ons Altın Dolardaki Zayıflıktan güç bulamadı

Ons Altında son üç haftadır 1830-1875 arasında yatay seyirler izliyoruz. Dolar endeksinde güçlü bir hafta olmasına rağmen Ons altındaki Cuma günü görülen yukarı hareket dikkat çekici. Önceki haftalarda dolar endeksi gevşemesine rağmen Altında güçlü hareketler oluşmamıştı. Açıkçası bir süredir DXY ile Ons arasındaki ters ilişki kaybolmuş gibi.

Fed faiz kararı ve Powell açıklamaları Ons Altın içinde önemli olacak. Bu nedenle poziyon almak için Çarşamba gününü görmekte fayda var.  Şimdilik 1835 seviyesi destek olarak görev yapıyor olsa da güven verdiği söylenemez. O yüzden haftalardır sürdürdüğüm mottoya devam ediyorum. Stratejide değişim yok. 1750-1800 seviyeleri alım için ideal, 1950-2000 seviyeleri satım için ideal olmaya devam ediyor.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın makalemi okuyabilirsiniz.

Kendinizi Eğitin. Borfin eğitimlerim hakkında bilgi alabilirsiniz. Görselleri tıklayın.

İleri Temel analiz ve Değerleme Eğitimi
Borsa ve Temel analiz – Borsaya yeni girecek veya en fazla 3 yıldır Borsada olanlar için
VIOP ile Borsa Performansını Arttırma – özellikle bugünler için Önemli

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir