ABD borsalarında satışların derinleşmesine rağmen Borsa endeksi 2407 seviyesindeki desteği üzerinde ısrarlı tutunmasını sürdürüyor. Fed’in Çarşamba günü 50 baz puan faiz artırması ve 75 baz puanlık artırımı masadan kaldırması küresel piyasalarda günlük bir coşku yarattı ancak aynı coşkunun bu sefer Perşembe günü yerini şiddetli satışlara bıraktığını gördük. ABD piyasaları yükselen enflasyonun ileride şirketlerin nakit akışlarında düşüş olacağını ve kar rakamlarının düşeceği beklentisini satıyor diyebiliriz. Buna karşın Borsa İstanbul yurtdışında bozulan havaya rağmen öğleden sonra kar satışları ile karşılık verdi ancak bu satışların derinleşmediğini gördük. Borsa endeksinde lokomotif görevini sürekli başka sektörler görüyor diyebiliriz. Bir hafta banka hisseleri endeksi sırtlarken, bu görevi petrokimya sektörü üstleniyor, ardından metal ana sanayi yükleniyor. Bu durum endeksin 2407 desteği üzerinde tutunmasını sağlıyor. Bilançoların büyük kısmı geldi ancak Salı günü konsolide bilançoların son günü. Bilançoların özellikle satış ve kar rakamlarında güçlü gelmesi hisse fiyatlamalarını pozitif etkiliyor. Açıklanan enflasyon endeksteki enflasyon fiyatlamasını şimdilik destekliyor.
İmala PMI Verisi Kritik Mesajlar Veriyor Olabilir
Ancak geçen hafta gelen Imalat PMI verisindeki gerilemenin sürmesi bence dikkate değer. Sebepler arasında talep yetersizliğinin gösterilmesi bence önemli. Bu durum yükselen fiyatlarla birlikte şiddetlenirse, gelecek çeyreklerde bilançolardaki satış performansları zayıflayabilir. Şimdilik 2.çeyrek bilançoları içinde yüksek beklentiler devam ediyor. Bu endeksin en azından Temmuz Ağustos aylarına kadar güçlü kalmasını sağlayabilir.
Kağıt, Petrokimya, Kimya sektörleri ön plana çıktı
Geçen hafta özellikle Kağıt sektörünün öne çıktığını gördük. Hem bu sektörde gelen bilançolar hem de PMI verisinde öne çıkması bu sektördeki beklentilerin devam etmesini sağlayabilir. Geçen hafta petrokimya ve kimya sektörü başlattığı hareketini, gelecek haftaya taşıyacak görünüyor.
Bilançolarda dikkat Çeken İki nokta
Açıklanan bilançolar genel olarak olumlu. Hemen hemen hepsinde cirolarda ciddi yükselişler bulunuyor. Bunda kur ve enflasyon etkisi var. Cironun yüksek gelmesi, net kar rakamlarının yüksek olmasını sağlayan en önemli neden. Buna karşın işletme sermayesinde zayıflamalar ve kar marjlarında düşüşlerde ortak olarak görünen faktörler. Bu dönemde işletme faaliyetlerinden pozitif nakit akışı yaratabilen ve kar marjlarını hem yıllık hem çeyreksel olarak yükseltebilen şirketleri analiz etmek doğru olacaktır. Bunun yanında Cuma günü gelecek Mart ayı sanayi üretim endeksi verisini iyi incelemek gerekiyor. Özellikle aylık olarak üretimini arttıran sektörler, 2.çeyrek dönemde öne çıkabilir.
ABD piyasaları tepki olsa bile zayıf durmaya devam edecek görünüyor
ABD piyasalarında zayıf seyirler devam edecek görünüyor. Ancak gelecek hafta tepki yükselişi görebiliriz. Haftalık ortalamaların altına sarkmış olması, tepki yükselişi gelse bile ardından yeniden satışların gelebileceğini gösteren önemli bir işaret. Başka deyişle, bir süre daha yurtdışı piyasalarda iyi seyirler olmayabilir. BIST100 endeksi içeride bilançolar iyi gelmeye devam ettikçe pozitif duruşunu koruyacaktır. Yurtdışı piyasalar bakımından gelecek hafta açıklanacak Euro bölgesi, Çin ve İngiltere sanayi üretim verileri önemli olacak. Ayrıca ABD’de gelecek TÜFE verisi yine piyasa algıları açısından kritik.
Borsa Endeksinde 2407 desteği Önemi Artıyor
BIST100 endeksi 2407 üzerinde ısrarlı tutunmasını koruyor. Diğer yandan 2443 seviyesindeki 22-günlük ortalama desteği önemli olabilir. Endeksin bu ortalamasının altına düşmesi ve yerleşmesi, 2407 desteğine gelecek baskıyı artırabilir. Buna karşın Borsa endeksinin 22-günlük ortalamasından yukarı sıçrama yapması durumunda yukarı seyir güçlenecektir.
Stratejik olarak 2407 seviyesi üzerinde kaldığımız sürece pozisyonları korumakta fayda var. Endeksin 2407 desteğini kırması ve altında kalması durumunda 2300 seviyeleri denenebilir. Ancak şimdilik bu noktada değiliz.
DolarTL de Dolar Endeksi Etkisi Sürüyor
Geçen hafta ABD dolarındaki küresel güçlenme Perşembe günü yeniden devam etti. EURUSD paritesi 1.06 seviyesinin üzerine çıkmasının ardından tekrar 1.05 seviyesine doğru yakınsadı. ABD dolarındaki güçlenmenin etkisini GOÜ para birimlerinde de gördük. Bu rüzgardan TL’de negatif etkilendi ve dolar kuru 15 seviyesine doğru hareketlendi. Teknik görünüm yukarı doğru hareketi destekliyor. Dolar kurunda 15 seviyesi psikolojik bir seviye ve bu seviyenin üzerine çıkması durumunda hareket devam edebilir. VIOP kontratında Dolar sözleşmesinde kısa pozisyon açmak riskli bir hareket olacaktır.
Ons Altın Dolar Baskısı Altında
Ons altın güçlenen ABD doları baskısı altında bulunuyor. 1843 desteği izlenmeli. Bu destekten tepkilerin geldiğini gördük. 1940 seviyelerindeki hareketli ortalamalarına doğru yükselişler olması durumunda bu noktalar satış için ideal seviyeler olabilir. Buna karşın 1843 desteğinin altına gerilemesi durumunda ise 1780 seviyelerine doğru baskı artabilir. Genel anlamda zayıf bir görünüm var.
Çocuğunuza borsa Hesabı çaın makalemi okuyabilirsiniz.
Yükselen Çelik Analizime bakabilirsiniz.
Kendinizi Eğitin. Borfin eğitimler hakkında bilgi alabilirsiniz. Görselleri tıklayın.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.