Borsa Kritik Eşiği Geçiyor

Borsa endeksi 5704 tarihi zirvesinin üzerinde üst üste iki gün kapanış yaparak önemli bir hareket gerçekleştirdi. Endeksin 5700 seviyesinin üzerini mesken edinmesi durumunda orta vadeli hedef 7000 olarak gözüküyor. Temel analiz olarak bakıldığında da hedef fiyatlar dikkate alındığında, endeks içim 7000 seviyesini hesaplayabiliyoruz.

masanotları borsa

Genel olarak görüşüm olumlu. Seçim öncesinde ekonomiye yönelik hiçbir beklenti yokken şu anda az ya da çok, beğenin ya da beğenmeyin doğru hareketler yapılıyor. Açıkçası doğru dan daha çok beklenen hareketler demek aha doğru olur. Ancak sonucunda piyasa dostu adımlar atıldığını söyleyebiliriz. Ve bu adımların gelecek süreçte devam edeceği beklentisi bulunuyor. Eğer piyasaların üzerinde bir beklenti varsa, piyasalar bunu satın alır ve endekste yaşanan tam olarak bu. Elbette kurlardaki artış ve enflasyondaki yukarı hareket yine endeksin yükselişine yardımcı oluyor. Reel olarak şimdilik önemli bir kazanç olmasa da, Borsa’nın yine 2022 yılında olduğu gibi yatırımcıları enflasyondan korumaya devam ettiğini söylemek mümkün. Türkiye sınırları içerisinde şimdilik bundan daha iyi seçenek sayısı yok denecek kadar az.

Atılan adımların yeterli olup olmaması ayrı bir konu. Piyasa için önemli olan çıkmaz sokakta duvara ne zaman toslanacak diye bekleyen bir piyasadan, yeni bir çıkış yoluna yönelmiş ve duvara toslama ihtimali azalmış bir duruma gelindi. Piyasa bu yeni gelişmeyi satın alıyor ve almaya devam edecek görünüyor.

Bu nedenle genel olarak mevcut hisse pozisyonlarının korunması akıllıca bir iş olacak görünüyor. Böyle bir ortamda VIOP’da kısa pozisyon açmak ise riskli bir hareket olacaktır.

Bilanço Beklentileri Satın Alınmaya Başlayacak

Haziran ayı bitmesi ile 2Ç dönemi kapatmış olduk. 2Ç finansalları Ağustos ayının ilk haftası gibi gelmeye başlayacak. Her yıl ve her bilanço öncesi olduğu gibi Temmuz ayı bilanço beklentilerinin satın alınmaya başlandığı bir ay olacaktır. Ulaştırma, Havacılık ve Otomotiv sektörleri yılbaşından bu yana sürekli büyüme verileri aldığımız iki net sektör. Bunların dışında iç tüketimin çok güçlü olduğu TCMB’nin faiz karar metninde bile yazıyor. Buna paralel gıda perakendesi, teknoloji perakendesi, tekstil, beyaz eşya gibi sektörlerde pozitif sonuçlar beklenebilir. Burada beyaz eşya sektörüne parantez açmak gerekirse, döviz kurlarındaki yükseliş ve EURUSD paritesinin ilk çeyrekteki 1.01 ortalamalardan 1.09-1.10 ortalamalarına doğru gelmiş olması ihracat kanallarındaki kar marjlarını pozitif etkileyecek. Bunlara ek olarak, ill çeyrekte güçlü sonuçlar getiren Çimento şirketlerinin 2Ç döneminde yine güçlü sonuçlar getirmesi muhtemel görünüyor. Son olarak yaz aylarında artan elektrik tüketimi, elektrik üreten şirketleri pozitif etkileyecektir. Zaten Borsa da son 10 gündür bu sektörlerde yaşanan hareketler bunu doğruluyor.

Bu sektör hisselerine dikkat etmenin yanında, nihayetinde sonuçlarda önemli olacak. 2Ç sonuçlarını Ağustos başında alacağız ve didik edeceğiz. Unutmayın Borsada her zaman fırsatlar vardır.

ABD Borsaları Yukarı İvmeleniyor

Sürekli pozitif gördüğüm ABD piyasaları geçen hafta yukarı yönlü ivmesini artırdı. 4300 seviyesi S&P için çok önemli bir dirençte ve bu seviyenin üzerine yerleştikten sonra güçleniyor. Güçlü gelen veriler bilançolara yönelik beklentileri de artırıyor. Elbette bu yükselişte teknoloji şirketleri de etkili. Ancak teknik olarak 4600-4700 seviyeleri S&P için hedef olmuş görünüyor. Cuma günü gelecek Tarım dışı istihdam verileri önemli olacak.

İçeride Enflasyon Dışarıda Tarım Dışı İstihdam

Haftalık veri takviminde, Pazartesi günü Haziran ayı Dış ticaret gümrük verilerini alacağız. Mayıs ayı dış açığımız 12.5 milyar $ gibi yüksek seviyedeydi. Aynı gün ISO PMI verileri alınacak. En son 51.5 ile genişleme sinyali veriyordu. Salı günü Otomotiv verileri ve BDDK Mayıs Bankacılık verileri izlenecek. Çarşamba günü Haziran ayı TÜFE verisini alacağız. Beklentiler aylık %4.03 seviyesinde artacağı yönünde. Baz etkisi ile yıllık enflasyonun %39.59’dan %38.35 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Cuma günü havacılık verilerini izleyeceğiz.

Dışarıda ise Pazartesi günü ABD ISM imalat PMI verileri ve Euro bölgesi İmalat PMI verileri alınacak. Çarşamba günü Euro Bölgesi Hizmet PMI verisi ve Euro Bölgesi ÜFE verisi izlenecek. Perşembe günü ABD ISM hizmet PMI verisi ve Euro Bölgesi Perakende satış verilerini alacağız. Cuma günü ise ABD Tarımdışı istihdam verisi haftanın önemli verisi olacak.

Borsa Endeksi 5700 Üzerine Yerleşebilir

Borsa BIST100 endeksi grafikte görüldüğü gibi 5704 zirvesinin üzerine yerleşmeye çalışıyor. Bu seviyenin üzerine yerleşmesi durumunda orta vadeli simetrik teknik hedef 6950 seviyeleri olabilir. Ancak endeksin 5700 üzerine iyice yerleştiğinden emin olmak lazım. Bunak karşın bir iki gün sonra tekrar 5700 seviyenin altında kapanışlar almaya başlarsak satış baskısı devam edebilir.

Borsa Grafiği

Ons Altın Zayıf

Ons 1915 desteği ile bir savaş durumunda. 1915 seviyesi altında kalması durumunda aşağı yönlü hareketler güçlenebilir. Diğer yandan bu seviyelerden tepki gelse bile 1940 ve 1970 seviyelerindeki 22 ve 50 günlük ortalamalara doğru sınırlı kalmasını beklerim. Mevcut grafikte düşüşlerde al stratejisinden daha çok yükselişlerde sat strateji daha doğru gibi görünüyor. Bu nedenle 1940 ve 1970 dirençleri önemli olabilir.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir