Borsa endeksi geçen hafta tedirgin edici sınırları zorladı diyebiliriz. Önceki hafta coşkulu bir hava çizen hisse senedi piyasaları, geçen hafta 8000 seviyesinin altına geriledi. Perşembe günü 7800 kritik desteğinin altına sarkan endekste bu noktalardan gelen alımlarla haftayı %1.4 düşüş ile 7913 seviyesinde kapadık. Bankalardaki yükseliş sonrasında gelen kar satışları, endeks üzerinde ağırlığı bulunan kimya ve ulaştırma sektör hisselerindeki satıcılı seyirler BIST100 üzerinde baskı yaratmış durumda. Önümüzdeki hafta 7800 seviyesi teknik olarak kritik olacak görünüyor. Bu seviyenin altında kapanışlar gelmesi moralleri bozabilir.
Endekste birkaç aydır sıkışık yatay seyirler izliyoruz. Bunun doğal bir sonucu olarak işlem hacminde düşüşler var. Ekim ayı ve öncesinde günlük 130-160 milyar TL seviyesinde bulunan BIST100 işlem hacmi, son olarak Cuma günü 74.5 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bundan önce en son 10 Kasım tarihinde 70 milyar TL hacmi görmüştük. Hacimdeki düşüşün birden fazla nedeni var. En önemli neden, piyasanın seçimlerden sonra belirli bir hikâyeyi satın alması ve sonrasında bekle gör moduna geçmesi. Taze para girişinin gelmemesi, enflasyon muhasebesi belirsizliğinin fiyatlamalarda yarattığı belirsizlik, mevduat faizlerinin yüksek seviyelere gelmesi ile borsaya olan ilginin azalması, yine yüksek faizler nedeni ile şirket değerlemelerinin sağlıklı yapılamaması, bu nedenlerden dolayı katılımın düşmesi ve son olarak tüm bunların üzerine zaten sıkışık piyasada üst üste halka arzların gerçekleşmesi. Bunlara ek olarak yılsonu olması nedeni ile zaten sayısı az olan yabancıların hisse senedi piyasalarında tatil moduna girmiş olmaları.
Global Piyasalardaki İştah Yüksek
Tüm bunlar olurken, yurtdışı piyasalarda dikkate değer gelişmeler var. Kasım ayında ciddi bir ralli yapan yurtdışı hisse senedi piyasalarında halen iştahın güçlü olduğunu söylemek mümkün. ABS S&P endeksi kritik bir direnç olan 4600 seviyesini zorlarken, Alman DAX endeksi 16500 seviyesindeki tarihi dirençlerini geçti bile. Euro Stoxx50 endeksi buna paralel 4400-4500 kritik direnç seviyelerinin üzerinde kapanışlar veriyor. MSCI Dünya endeksi ise kritik 3064 direncine oldukça yakın bir noktada duruyor. Çarşamba günü Fed, Perşembe günü ECB ve BoE faiz kararları ve açıklamalar küresel piyasalar için önemli olacak. Bu noktada Türk Borsası Kasım ayından bu yana dünya piyasalarına kıyasla oldukça kötü performans gösterdi. Bunu, Haziran ayından itibaren dünya piyasalarından pozitif ayrışmasının bir sonucu olarak görmek mümkün.
Genel olarak olumsuz bir haber akışı geçen hafta olmadı. Aksine, yabancıların ilgisine yönelik pozitif haberler, Hazine ihalelerine ilginin güçlü olması, TL ‘ye yönelik pozitif raporların devam etmesi geçen haftanın olumlu gelişmeleri oldu. Asgari ücret tartışmaları ise şirketler için maliyet baskısını haberdar ediyor. Cuma günü Moody’s not değerlendirmesi bulunuyor ve görünümün pozitife yükseltilmesi beklenebilir.
Borsa
Borsada daha fazla bankalar başta olmak üzere büyük ölçekli şirketlerde işlemlerin daha çok arttığını görüyoruz. Son iki yılda yaşanan BIST100 dışı hisselerdeki hareketlilik yerini BIST100 hisselerine bırakıyor gibi. 2024 yılında yabancı yatırımların gelmesi ile BIST100 hatta BIST30 hisselerinin öne çıkması beklenebilir. Şimdilik tahvil tarafında yabancıların daha aktif olduğunu izliyoruz. Ancak bu zaten beklenen bir gelişme. Yıllardır yabancılar önce tahvile sonra hisse senedi piyasasına girmiştir.
Yeni haftada 7800 seviyesi teknik olarak izlenecek görünüyor. Bu seviyenin altında kapanışlar gelmesi moralleri bozabilir. Bu durumda teknik olarak düşüş devam edebilir. Ancak endeks birkaç aydır bu sınırlar arasında limitleri zorluyor ve tepkiler gösteriyor. Yani gelecek hafta endekste tekrar alışılmadık bir şekilde tepki yükselişi görebiliriz ve tekrar 8000 seviyesinin üzerini konuşabiliriz.
İçeride Hazine İhaleleri, Sanayi Üretimi ve Moddy’s, Dışarıda Fed, ECB, BoE
Haftalık veri takviminde, Pazartesi Hazine’nin 5 yıl ve 7 yıl vadeli iki ihalesi bulunuyor. Aynı gün sanayi üretimi, cari işlemler değesi ve işsizlik oranı açıklanacak. Sanayi üretimi verisi 4Ç dönemin ilk verisi olması nedeni ile önemli olabilir. Salı günü Hazine’nin yine 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 6 ayda bir kupon ödemeli iki ihalesi daha izlenecek. Cuma günü Moddy’s Türkiye not değerlendirmesi bulunuyor. Moody’s Türkiye’yi durağan görünümle birlikte yatırım yapılamaz seviye olan B3 seviyesinde değerliyor. Ancak 7 Eylül2de yaptığı açıklamalarda pozitif yorumlar yapmıştı. Cuma günü görünümün Pozitife yükseltilmesi beklenebilir. Bunların dışında Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan 14-15 Aralık tarihlerinde İspanya’da yatırımcı toplantıları ve konferanslara katılacaklar.
ABD tarafında ise Salı günü TÜFE verisi bekleniyor. Beklentiler aylık %0.1 geleceği yönünde. Çarşamba günü ise Fed FOMC toplantısı var. Fed’in faizlerde değişikliğe gitmeyeceği ve %5.50 seviyesinde bırakması bekleniyor. Aynı gün faiz kararı sonrasında Fed Başkanı Powell konuşmaları izlenecek. Perşembe günü ABD Perakende satışlar verisi ve Cuma günü ABD Sanayi üretimi ve PMI verileri takip edilecek.
Euro Bölgesi tarafında ise, Salı günü ZEW beklenti endeksi izlenecek. Çarşamba günü Euro Bölgesi ve İngiltere Sanayi Üretim verileri ve İngiltere büyüme verisi alınacak. Perşembe günü ECB faiz kararı beklenecek. ECB’nin faizleri %4.5’da değiştirmeden bırakması bekleniyor. Ayrıca ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları takip edilecek. Aynı gün BoE faiz kararı günün önemli diğer gelişmesi. Beklentiler İngiltere’nin faizleri %5.25 seviyesinde değiştirmeden bırakması yönünde bulunuyor. Cuma günü Euro Bölgesi PMI verileri takip edilecek.
Veri yoğun bir hafta olacağını belirtmek gerek.
Borsa da 7800 Tedirginliği
Borsa endeksinde teknik olarak zayıf seyirler devam ediyor. Teknik destek olarak 7800 seviyesi önemli olabilir. Bu seviyenin altında kapanışlar oluşması durumunda aşağı yönlü seyir güçlenebilir. Bu durumda 7300 desteği ön plana çıkabilir. Buna karşın 7800 seviyesinden tepkilerin gelmesi de muhtemel. Zira son birkaç aydır bu hareketi yapıyor. Bu durumda 8000 seviyesinin üzerinde seyirlerin oluşması önemi olacak. Ancak yukarıda 8200 güçlü direnç olmaya devam ediyor.
Ons Altında Sert Manevralar
Altın geçen hafta ciddi bir boğa tuzağı oluşturdu. 2072 direncinin üzerine yükselmesinin ardından aynı gün sert dönüşle bu seviyenin altında kapanış gerçekleştirmesi oldukça sürpriz oldu. Ancak geçen haftaki yorumlarımızla 2072 seviyesi üzerinde kapanışlar beklenmesi gerektiğini belirtmiştik. Dolar endeksinin tepki yükselişi yapması, EURUSD paritesinin 1.10 seviyesinden dönmesi Altındaki sert hareketlerin gerekçesi. Mevcut 2002 seviyesi, aynı zamanda 2011 desteğinin altında bir kapanış. Mevcut seviyeler karışık mesajlar veriyor. Alım için acele etmemekte fayda var. Bu hafta 1950 seviyelerine gerilemesi durumunda cazip alım noktaları olabilir. Çarşamba ve Perşembe günleri iki majör merkez bankasının faiz kararları ve açıklamaları olacak. Bu tarihlerden önce pozisyonlar hakkında kesin bir karar vermek yanlış olabilir.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.