Hafta sonuna girerken ABD’nin Suriye’ye hava saldırısı yapması ve belirli hedefleri vurmasının ardından, yeni haftaya başlarken piyasalarda varlık fiyatlarında önemli hareketlere rastlamıyoruz. Petrol ve Altın gibi emtialarda normalde yukarı hareketler olması gerekirken, sakin ve satıcılı seyirler izleniyor. Küresel borsa endekslerinde de karışık seyirler var. İçeride ise Dolar kurunda sakin bir seyir hakim. Bunda Trump’ın operasyonun başarı ile tamamlandığı yönündeki haberleri etkili olmuşa benziyor. Piyasalar harekatın sona erdiğini ve daha büyük bir gelişmeye neden olmadığını görmüş durumda. Elbette yapılan açıklamalar devam ediyor ve bu süreç piyasalar üzerinde bir belirsizlik unsuru olmaya devam edecek görünüyor. Bu durum piyasalardaki dalgalanmaların devam etmesine sebep olabilir.
Yeni haftada yine Rus Borsası ve Rus Rublesini izlemeye devam edeceğiz görünüyor. Ruble yeni haftaya değer kaybı ile başladı ve USDRUB paritesi yönünü yukarı çevirmiş durumda. Ancak bu seyir ne kadar etkili olacak izleyeceğiz. Bu durum yine içeride dolar kurunu ve piyasaları etkilemeye devam edecek.
Borsa da Negatif Görünüm sürüyor
Borsa İstanbul BIST100 endeksi geçen hafta 108000 seviyesindeki 50-haftalık ortalamasının altına sarktı ancak bu seviyenin üzerinde kalarak 110000 sınırına kadar tepki yükselişi gerçekleştirmeyi başardı. Bu hafta da 108000 seviyesi aşağıda önemli bir destek olmaya devam edecek. Genel olarak endeksin görünümü negatif bulunuyor. Bu hisse senedi piyasasında fazla cesur olmamayı gerektiren bir durum. İyi ve temeli güçlü hisselerde kalmakta ve mümkünse portföylerdeki hisse oranının %100 olmamasında fayda olabilecek bir süreç yaşıyoruz. BIST100 endeksinde güçlenmekten bahsetmek için 110000 seviyesinin üzerinde seyirlere ihtiyaç var. Bunun yanında endeksin yukarı yönlü bir ivmelenmeye girmesi için ise 113000 direncinin geçilmesi gerekli. Bu seviyeler şimdilik mevcut haber akışlarına bakıldığında uzak ihtimal görünüyor. Daha çok görünümün negatif olmasından dolayı düşüşlerin alım fırsatı olmasından çok yükselişler satım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Buna paralel 108000 seviyesini yine izlemeyi sürdüreceğiz. Endeksin bu seviye altına gerilemesi ve kalıcı seyirler göstermesi durumunda 101500 seviyesine doğru yeni bir satış eğilimi bile ortaya çıkabilir. Ancak öncesinde 106600 seviyesinin altına gerilemesi gerekli.
Dolar Kırılgan
DolarTL kurunda ise geçen hafta yaşanan sert yükselişin köpüğü yaşanan geri çekilme ile alındı denilebilir. Bunda ABD Rusya geriliminde yumuşak söylemlerin başlaması etkili oldu. Ancak ABD’nin harekatı sonrasında iplerin yeniden gerilmesi muhtemel. Dolayısıyla Ruble’deki seyir USDTRY paritesi üzerinde etkili olmaya devam edecek görünüyor. Şimdilik 4.08 seviyesinin altı zor görünüyor. Dolarda geçen hafta yaşanan ani yükseliş sonrası oluşan düşüş bir tür düzeltme olarak takip edilebilir. Halen kurda yukarı yönlü riskler sürmekte ve TL kırılgan yapısını korumakta. TCMB’nin geçen hafta yaptığı sözlü söylemi bir miktar etkili olmuş olabilir. Eğer oynaklıklar yine artarsa TCMB’den yeni sözlü veya somut hamleler gelebilir. Genel görünüm DolarTL paritesinde yukarı olmayı sürdürüyor.
Salı Günü Hazine İhalesi Var
Bu hafta içeride Pazartesi günü şubat ayı sanayi üretimi verileri izlenirken, Salı günü Hazine’nin 5 yıllık tahvil ihalesi takip edilecek. Elbette yine içeride siyasi cephede gelen açıklamalar ve haber akışları önemli olacak.
ABD tarafında ise Pazartesi günü perakende satışlar, Salı günü sanayi üretimi verileri izlenirken, haftanın her günü bir Fed üyesinin konuşması var.
Salı günü ise Çin 1.çeyrek büyüme verilerini alacağız. %6.8 beklenen veri küresel büyüme açısından önemli olabilir.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.