Borsa Endeksi geçtiğimiz hafta %2.5 geriledi ve 119140 seviyesinde kapadı. Dolar kurunda ise yukarı yönlü eğilim devam ederken haftalık yükseliş %0.8 ile sınırlı oranda gerçekleşti. Global piyasalarda tek gündem Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs idi. İngiltere’nin AB’den ayrılması gibi tarihi bir gelişme bile gündemde yer bulamadı diyebiliriz.

Koronavirüs Gündemin Tek Konusu
Aslında bu durum garip değil. Çünkü koronavirüs ile ilgili gelişmeler giderek endişe verici boyutlara ulaşıyor. Gelen bilgilere göre hastalığın bulaştığı vaka sayısı 14380 olurken, hayatını kaybedenlerin sayısı 305 oldu. 2002-2003 yılında yaşanan SARS ile kıyaslandığında ölüm oranı düşük olsa bile yayılma hızının ciddi şekilde yüksek olduğu görülüyor. Önümüzdeki hafta virüs ile ilgili haber akışları piyasaların asıl konusu olmaya devam edecek.
Bu aslında ciddi bir durum. Gelişmelerin nasıl ve nereye evrileceği bilinmiyor. Bu nedenle piyasalarda ciddi bir dalgalanma yaşanıyor. Piyasalar belirsizlikten asla hoşlanmaz. Hastalıkla ilgili yayılma hızı devam ederken, her gün dünyanın pek çok laboratuvarında bilim adamları çözüm arıyorlar. Geçen her zaman dilimi ciddi bir öneme sahip.
Çin Piyasaları Açılıyor
Pazartesi günü Çin piyasaları açılacak. Çin’de piyasalar 23 Ocak tarihinden bu yana kapalıydı. Bu tarihten bugünde ABD S&P endeksi %3, BIST100 endeksi ise %2.8 geriledi. Çin borsası muhtemelen sert bir negatif yönlü açılış gerçekleştirecek. Bu arada Çin Merkez Bankası piyasalara 1.2 trilyon yuan (yaklaşık 173.8 milyar $) likidite sağlayacağını açıkladı. Bunun piyasalardaki dalgalanmanın şiddetini ne kadar yumuşatacağını göreceğiz. Ancak büyük ihtimalle piyasalardaki düşüşü engellemeyecek.
Geçen süre içerisinde virüs ile ilgili olumlu haberler gelmesi durumunda piyasalardaki toparlanmanın hızlı olabileceğini düşünüyorum. Çünkü küresel piyasalarda pek çok faktörün hisse senedi piyasalarını desteklediğini görmekteyiz. Global bir hisse yükselişinin önündeki tek engel virüs gibi duruyor. Buna karşın olumlu haberler geciktiği sürece piyasalardaki belirsizlik devam edecek ve borsalardaki baskı sürecek görünüyor.
ABD S&P endeksinde 3211 seviyesindeki 50-günlük ortalama desteği izleniyor. Bu seviyeden tepki gelebilir ancak belirsizlik sürdüğü sürece tepkilerinde sınırlı kalması beklenebilir. Muhtemelen S&P endeksi olumlu haber gelmedikçe 3211 desteğinin altına gerileyecek. Dow Jones endeksi Cuma günü 50 günlük ortalaması olan 28435 seviyesinin altında kapanış yaptı bile.
Haftaya yüne gündemde koronovirüs kalmaya devam edecek. İçeride Pazartesi günü Ocak ayı TÜFE verisini alacağız. Cuma günü ise ABD Tarımdışı işsizlik verileri alınacak. Bunun dışında PMI verileri ve orta seviyede veriler var ancak virüs konusu daha baskın olacak görünüyor.
Haftalık Takvim için tıklayabilirsiniz.
BORSA
Borsa endeksi destek sevilerinin tek tek altına geriliyor. Önce 121500 tarihi direnç seviyesi üzerinde tutunamadı, ardından 120000 eşik desteği üzerinde. Son olarak 119100 seviyesindeki 22-günlük ortalaması üzerinde kapanan endekste bu seviyenin altına gerilemesi durumunda 117000 ve ardından 114000 seviyesindeki 50-günlük ortalama test edilebilir.
Piyasalardaki virüs belirsizliği devam ettiği sürece borsa larda aşağı yönlü baskı devam edebilir. Bu nedenle 119100 desteğinin altına gerileyerek 117000 seviyelerine gerileme olasılığı yüksek görünüyor. Buna karşın virüs ile ilgili pozitif bir haber akışı gelmesi durumunda ise toparlanmanın hızlı olmasını bekliyorum.
Böyle bir ihtimal varken uzun vadeli yatırımcıların güçlü şirketlerde olduklarından emin oldukları sürece pozisyonlarını korumalarında fayda var. Ancak yeni alım yapmak için uygun bir zaman olmayabilir. Buna ek olarak pozisyonlarını VIOP kontratlarında kısa pozisyon açarak koruma altına alabilirler.
Bilançolar yavaş yavaş gelmeye başlayacak. Yılsonu bilançolar çok fazla sürpriz olmayabilir. Piyasa şimdiden 2020 beklentilerini satın almaya başladı bile. Ancak son çeyrek dönemde toparlanma ve iyileşme gözlenen şirketler yine ön plana çıkacaktır.
CAMLARDAKİ BİRLEŞME – Uzun Vade İçin Pozitif
Geçen haftanın borsa açısından en önemli gelişmesi Şişe Cam grubu şirketleri, TRKCM, ANACM, DENCM, SODA ve Paşabahçe’nin SISE çatısı altında birleşme kararı oldu. Bu birleşme sonucunda uzun vadede SISE’nin pozitif etkilenmesini bekliyorum. Daha büyük, daha verimli ve hızlı yönetilen bir şirket ortaya çıkacak.
Şirket birleşmenin FAVÖK marjlarında 2 puan artış yönünde etkisinin olacağını bildiriyor. Yıllık 18 milyar TL ciro yapan bir gurup için marjlardaki 2 puanlık artış 350-400 mnTL bir FAVÖK artışına karşılık gelir. Bu oldukça önemli bir gelişme olacak. Diğer yandan temettü ödemesinin devam edeceği bildirildi. Temettü verimi hangi seviyelerde olacak bunu 2021 yılında göreceğiz. Sonuç olarak uzun vadeli yatırımcılar için bu birleşmeyi olumlu görüyorum. Diğer yandan SODA yatırımcıları bu yıl temettülerini alacaklar.
Yeni şirket gelecek yıllarda temettü verimi SODA kadar yüksek olacak mı net bir yorum yapmak zor. Ancak temettü ödemesi yapacak. Bir temettü yatırımcısı iseniz bu duruma üzülmeniz mümkün. SODA için temettü yatırımı açısından ALKIM kimya bir alternatif olabilir. Eğer uzun vadeli büyüme yönünde bir yatırımcı iseniz yeni birleşmiş şirket tatmin edici performans gösterebilir.
Birleşme Raporu Değerleme Beklentilerini Harekete Geçirmiş Görünüyor
Birleşme ile ilgili birleşme raporu beklenecek. Bu rapor ile bir birleşme oranı ve değiştirme oranları açıklanacak. Bu oranların açıklanması ile günlük dalgalanmalar olabilir. Piyasa değiştirme katsayılarına göre fiyatları dengeleyecektir.
Birleşme raporunu yapmak için şirketlerin değerlemelerinin yapılması gerekecek. Piyasada zaten SISE, TRKCM ve SODA hesaplanan hedef değerlerine göre iskontolu işlem görüyor. Değerlemelerin yapılacak olması ve bu değerler üzerinde oranların hesaplanacak olması, hisselerdeki iskontoların fiyatlanmaya başlamasına neden olmuş görünüyor. Cuma günkü hareketler bunu gösteriyor. Başka deyişle normal şartlarda piyasa bu hisselerin ucuz olmasına karşın hedef değerlerine yükseltecek bir hikaye bulamazken, bu birleşme ve değerleme yapılacak olması iyi bir bahane olmuş görünüyor. Zaten ucuz olan hisseler, olası fiyatlarına doğru yükseliş başladı.
Bu arada Şişe Cam grubu şirketleri 4Ç19 bilançolarını açıkladı. Gruba en büyük katkı Anadolu Cam tarafından sağlanmaya devam etmiş. Ancak hepsi için beklenen yönde bilançolar diyebiliriz. Yılın son çeyreğinde kar marjlarındaki gevşeme devam etmiş. 3Ç19 dönemindeki değerlemelerimize paralel olarak SISE için 6.40TL, TRKCM için 4.22TL, SODA için 8.67TL, ANACM için 3.80TL hedef fiyatlarımızı koruyorum.
DOLAR
Dolar kurunda geçen hafta GÜ para birimleri ABD Doları karşısında zayıf seyretti. TL’nin bir miktar daha güçlü kaldığı ve pozitif ayrıştığı söylenebilir. Bunda Ruble’nin petroldeki düşüşten etkilenmesi, G.Afrika randının kötü büyüme performansından etkilenmesi gibi faktörler etkili olmuş olabilir. Ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüş TL açısından pozitif etkilenmiş olabilir.
USDTRY için 6 seviyesi kritik bir eşik. Bu seviyeyi geçmesi durumunda yukarı eğilim bir miktar daha ivme kazanabilir. Ancak USDTRY kurunda şok bir yükseliş beklentim bulunmuyor.
Temettü Şirketleri 2020. Bu yazım ilginizi çekebilir.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
Teşekkür ederim hocam elinize emeğinize sağlık..
Bilanço dönemi olması bistte ki aşağı yönlü kayışı az da olsa tutabilir mi…
Saygılar
İy geceler