Borsa ve Piyasa Beklentisi 26 Nisan 2020

Geçtiğimiz hafta ABD ve Borsa İstanbul yatay hareket gösterdi diyebiliriz. Avrupa Borsalarında ise daha olumsuz seyirler izledik. DolarTL değer kaybını ve kırılgan yapısını korudu ve 7TL sınırına dayandı. TCMB faiz indirimi piyasalarda fazla sürpriz etkisi göstermedi ancak CDS oranlarındaki yüksek seyirler kırılganlığın devam etmesine neden oluyor.

masanotları

Geçen haftanın en belirgin özelliği devlet başkanlarının Mayıs ayından itibaren normalleşmeye başlayacağına yönelik açıklamalarıydı. Mevcut şartlarda vaka sayılarında Avrupa tarafında bir yatay seyre girmiş görünüyor. Ölüm oranlarında yavaş dahi olsa azalma var. Ancak virüs ile ilgili son gelişmelerin Mayıs ayından itibaren ne derecede normalleşmeye izin vereceği şüpheli. Yine de piyasalar ekonomilerin açılacağı beklentisi ile diri kalma isteğini koruyor. Bunun yanında borsalar 50 günlük ortalamaları geçerek yeni bir güçlenme hareketi başlatamadı. Bunu da not almakta fayda var.

Gösterge Faiz %9’un Altında

GOÜ piyasalarından ise para çıkışları sürüyor. Nisan başından bu yana bakıldığında Brezilya Reali, Rus Rublesi ve TL’nin, bir miktar negatif ayrıştığını izliyoruz. Bunun yanında TL’nin Real ve Ruble yanında daha iyi durduğunu söylemek mümkün. Geçen hafta TCMB verilerine göre 17 Nisan haftasında yabancılar 111 milyon $ hisse ve 68 milyon $ tahvil satışı gerçekleştirdi. Bu sonuçla yılbaşından bu yana yabancıların satışı 2.741 milyon $ hisse ve 4.922 milyon $ tahvil olmak üzere toplamda 7.663 milyon $ oldu. Burada not alınacak nokta ise tahvil satışında sert bir düşüş olması olabilir. Bundan önceki iki haftada yabancılar 328 milyon $ seviyelerinde satış gerçekleştirmişti.

Hazine İhaleleri İzlenecek ve Virüs

Önümüzdeki hafta içeride Hazine’nin Pazartesi ve Salı günleri açacağı ihaleler izlenecek. Hazine geçen hafta 7.6 milyar TL iç borç ödemesine karşın açtığı ihalelerle 13 milyar TL borçlanmıştı. Bunda BDDK’nın getirmiş olduğu aktif oranı uygulamasının Bankaları menkul kıymet alımına yönlendirmesinin etkisi oldu. Önümüzdeki hafta Hazine’nin sadece 420 milyon TL borç ödemesi var. Ancak borçlanma rakamı yine yüksek olabilir. Hazine şimdiden Nisan ayı borç ödemesinin üzerinde borçlanmış oldu. Kısa vadeli Aktif tahvil oranının geçen hafta %10-11 seviyesinden %8-9 aralığına gerilemesinde ve uzun vadeli tahvil oranı ile makasın genişlemesinde bunun büyük etkisi var. Salı günü Nisan ayı Ekonomik güven endeksi açıklanacak. Çarşamba günü ise Mart ayı dış ticaret verilerini ve TCMB PPK özetini alacağız. Piyasalar üzerinde önemli etkileri olmasını beklemiyoruz.

Fed, Boj ve ECB Toplantıları

Dışarıda ise Salı günü Japonya, Çarşamba günü ABD ve Perşembe günü Avrupa merkez bankalarının faiz kararları alınacak. Faiz indirimi beklenmiyor. Zaten hepsi faizi indirebilecekleri yere kadar indirdiler. Ancak açıklamalar önemli olacak. Salı günü ABD 1.çeyrek büyüme verisi ve Perşembe günü Avrupa 1.çeyrek büyüme verisini alacağız.

Cuma günü  Avrupa ve Türkiye piyasaları kapalı olacak.

Ekonomik Takvim için tıklayınız.

ABD S&P Borsası

S&P endeksinde 50-günlük ortalama 2795 seviyesinde bulunuyor. Endeks bu seviyenin üzerine yerleşme çabasını sürdürüyor. Teknik göstergeler yukarı trendi destekliyor. Ancak halen S&P endeksinde yukarı ivmelenme oluşmadı. S&P endeksi 2750 seviyesi üzerinde kaldığı sürece ılımlı görünüm devam edecek görünüyor. Yukarı seyrin güçlenmesi için ise 2795 seviyesinden yukarı doğru uzaklaşması gerekiyor. Ancak yükselse bile orta vadede 3000 seviyesi üzerine yükselmesi zor görünüyor. Başka deyişle S&P endeksinde yukarı doğru fazla bir alan bulunmuyor. Yani ABD borsaları açısından fazla beklentiye girmemek faydalı olabilir. 2750 seviyesi önemli destek olacak ve bu seviye aşağı yönlü kırılırsa baskı hızlanabilir.

BORSA

Borsa İstanbul 82000 seviyesinden başlattığı tepki yükselişini 50-günlük ortalamaya kadar sürdürdü. Endeksin 50-günlük ortalaması şimdilik 99700 seviyesinde ve her gün alçalıyor. Endeks kısaca 100000 olarak ifade ettiğimiz seviyeyi şu ana kadar geçemedi. Aslında görünüm ABD S&P endeksine çok benzerlik gösteriyor. BIST100 endeksinin yukarı doğru ivmelenmesi için 99700 seviyesini geçmesi ve yukarı doğru uzaklaşması gerekiyor. Ancak bunu yapsa bile 102200 seviyesindeki haftalık ortalamaları geçmesi oldukça zor görünüyor. Haftalık göstergeler bunu göstermekte. Kısacası endeks başlattığı tepkide tıkanma noktalarına gelmiş olabilir.

Aşağıda ise 94500 seviyesi güçlü destek olarak izlenebilir. Borsa endeksinin 98000 seviyesinin altına gerilemesi, 94500 seviyesine düşüşü tetikleyebilir. Bu seviyeye dikkat edeceğiz. Piyasa 100000 seviyesinin üzerine çıkmakta ne kadar gecikirse, aşağı düşme riski de o kadar yükselebilir.

Strateji

Genel olarak endeksin 50-günlük ortalamasının üzerine tam olarak yerleşmekte %100 hissede olmanın hatta kredili pozisyon taşımanın sakıncalı ve gereksiz olduğu düşüncemi koruyorum. Endeksin bu seviye üzerine yerleşmesi durumunda pozisyonlar %100 seviyesine ya da yakın seviyelere artırılabilir. Buna karşın kısa vadeli al-sat yapanlar 98000 seviyesini stop seviyesi olarak izleyebilir. Orta vadeli düşünenler ise 94500 seviyesini stop olarak izleyebilirler.

Uzun vadeli düşünen, birkaç yıl sonrası için geleceğe yatırım yapan borsa yatırımcıları ise pozisyonlarını taşıyabilirler. Onlar için önemli olan, şirketlerinin güçlü olup olmadığı ve geleceğe yönelik beklentilerinde bozulma olup olmadığı olacak. Mevcut seviyeler pek çok büyük şirket için uzun vadeli yatırıma uygun görünüyor.

DOLAR

Dolar kurunda kırılgan görünüm sürüyor. Özellikle aybaşından bu yana Real, Zar ve TL üçlüsünde dolara karşı zayıf seyirler aldık. CDS oranlarının yüksek olması kırılganlık yaratırken, dolar kurunda rahatlama sinyali görünmüyor. 7TL seviyesi DolarTL için ciddi bir direnç. Bu seviyeyi geçmesi durumunda yukarı hareket hızlanabilir ve 7.20 zirvesi denenebilir. 6.95 ve 6.92 seviyeleri destek olarak izlenebilir. 6.92 seviyesinin altına gerilerse rahatlama görülebilir. Bu durumda 6.77 seviyesine doğru bir gevşeme alabiliriz. Ancak 6.95 seviyesi üzerinde kaldığı sürece 7TL seviyesini geçme olasılığı artabilir. Önümüzdeki hafta Fed toplantısından faiz indirimi beklenmiyor ancak açıklamalar takip edilecek. Olası bir swap hattı ile ilgili gelişmeler ise miktara bağlı olarak Dolar kurunu aşağı tetikleyebilir.

Bu Yazılarım ilginizi çekebilir; 

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 4

Türk Traktör 2020/03 Bilanço Analizi

Uyarı

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

“Borsa ve Piyasa Beklentisi 26 Nisan 2020” için 3 yanıt

  1. Siz birtanesiniz. Yok sizden başka bilgisini toplumla karşılıksız paylaşan. Hep böyle kalın. Hep bizimle kalın. Hoşçakalın…

  2. Tuncay bey sizi tesadüfen tanıdım, ve bundan çok mutluyum, yazılarınız ve fikirlerinize saygı duyuyor ve ilgiyle izliyorum.. Herşey güzel gönlünüzce olsun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir