Borsa endeksinde Suriye harekâtının sona ermesinin ardından başlayan yükseliş 100500 sınırından dönerken, geçen hafta baskı altında alan bir endeks görünümü ile geçirdik ve BIST100 endeksi 97600 seviyesine kadar gerilemesinin ardından 98500 seviyelerinde haftayı tamamladı.
TCMB’nin faiz indirimi sonrasında TL’nin güçlü kalması ve bunun sonucunda dolar kurunun sakin kalmasını olumlu karşılıyoruz. ABD temsilciler meclisinin Türkiye’ye yaptırımlar öngören yasa tasarısını kabul etmesi ise piyasa üzerinde keyifsizlik yaratan bir etken olmuş görünüyor. Ancak borsa endeksinde 97500 seviyelerinden tepki alımlarının geldiğini görmekteyiz. Diğer yandan TL açısından olumlu bir hafta geride kaldı. DolarTL 15 Ekim tarihinden bu yana gevşeme eğilimde bulunuyor.
Global piyasalarda ise pozitif havanın sürdüğünü görmekteyiz. Fed ve AMB’nın kararları global hisse senedi piyasalarını desteklemeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta G.Afrika borsası hariç diğer GOÜ endekslerinde olumlu bir hafta yaşandı. Ancak BIST100 endeksinin negatif ayrıştığını söyleyebiliriz.
Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu teyit etmesinin ardından görünümü Negatif’ten Durağan’a yükseltmesini olumlu karşılıyoruz. Cari işlemlerdeki iyileşme, faizlerdeki ve enflasyondaki gerileme ve bunlara ek olarak jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde TL’nin güçlü kalmasına işaret etmesi, ayrıca ekonomik büyümeyi yukarı revize etmesi, 2020 yılında görünümün pozitif’e yükselebileceği ve not artırımı gelebileceği sinyalleri olarak okunabilir. Elbette gelecek süreç içerisinde algılamaları olağanüstü bozacak bir gelişme olmaz ise.
Küresel piyasalardaki pozitif hava, düşen faizler, 2020 yılına yönelik büyüme beklentileri Borsa İstanbul için pozitif bir süreç beklentimizi yükseltiyor. Önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenmenin devam etmesi, büyümenin güçlenmesi, cari açığın kontrollü gelişimini koruması ve faizlerdeki düşüşün devam etmesi gibi unsurlarda bozulma olmadığı sürece hisse senedi piyasaları için olumlu beklentilerimiz bulunuyor. Borsa 2017 yılındaki güçlü yükselişinin ardından 2 yıldır kötü bir süreç geçiriyor.
Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Ekim ayı enflasyon verisi beklenirken, yıllık enflasyonda baz etkisiyle birlikte %9 seviyesinin altına gerileme bekleniyor. Sonrasında yılın son iki ayında yine baz etkisinin ters işlemesi ile birlikte enflasyon seviyesinin yükselmesi beklentiler arasında. TCMB geçen hafta gerçekleştirdiği Enflasyon Raporu toplantısında 2019 yılı enflasyon hedefini %13.9 seviyesinden %12 seviyesine indirmişti.
Global piyasalarda ise geçen haftaya kıyasla sakin bir veri takvimi bulunuyor. Hafta genelinde Avrupa ve ABD’den PMI verileri izlenirken, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faiz kararı beklenecek.
BORSA
Borsa endeksinde teknik olarak günlük grafiklerde çok güçlü bir görünüm mevcut değil. Endeks halen 100.000 seviyesindeki 50-günlük ortalamasının üzerine yerleşebilmiş değil. Bununla birlikte ortalamaların iyice yatay bir konuma geçmiş olması piyasanın yatay bir süreci işaret ettiğini gösterebilir. Bu yatay süreçte 100500, 102500 ve 105000 seviyeleri direnç noktaları olarak izlenebilir. Aşağıda ise 97500, 92500 ve 90500 seviyeleri destek konumunda bulunuyor. Ancak günlük grafiklerde trend diyebileceğimiz bir görünüm bulunmuyor ve güçlü olduğunu da söylemek şu an için güç.
Haftalık grafikte ise göstergeler momentumunu yavaşlatmış olsa bile olumlu görünüm içerisinde bulunuyor. 97000 seviyesindeki 50-haftalık ortalama halen güçlü bir destek konumunda ve geçen hafta etkisini gösterdiğini gördük. Satışların bu seviyeye yakın noktalarda durduğunu ve tepki alımlarının geldiğini izledik. Endekste bu seviyelerin üzerinde ısrarlı tutunma sürdüğü sürece yukarı yönlü tepkiler görebiliriz. Ancak günün sonunda Borsada yeni bir yükselişin başladığını söylemek için 105000 engelinin aşılması gerekiyor.
DOLAR
DolarTL kurunda ise 5.70 seviyeler etrafında giderek yerleşmeye başlayan bir yatay seyir görülüyor. Teknik olarak net bir yönden bahsetmek güç. Teknik göstergeler yatay sürecin devam edebileceğini göstermekte. Bu dar alanda 5.64 ve 5.61 destek görevi görürken, yukarıda 5.93 seviyesi anlamlı sayılabilecek bir direnç noktası olabilir. Ancak olağanüstü gelişmeler olmadıkça dolar kurunda önemli hareketler beklememek gerekli diyebiliriz.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.