Borsa Yorum, Dolar ve Piyasa Beklentisi

Geçen hafta yurtiçinde olumlu diyebileceğimiz bir süreç geçirdik. Borsa endeksi 89000 seviyesinden 94000 seviyesine yükselirken, DolarTL kuru 4.86 seviyelerinden 4.80 seviyesinin altına geriledi. Moody’s’in Türk bankalarına yönelik yaptığı uyarılar, ABD’den rahip Brunson ve F-35 mesajları, ABD Başkanı Trump’ın Fed’in faiz artırımlarına ve ticaret savaşlarına ilişkin açıklamaları ve Putin-Trump görüşmesinin yankıları geçen hafta gündeme damgasını vuran gelişmeler arasında yer aldı.

masanotları

TCMB Faiz Kararı Bekleniyor

Önümüzdeki haftanın yurtiçinde en önemli gündemi TCMB’nin Salı günkü faiz toplantısı olacak. Piyasalar ortalama 100 baz puan (1 puan) seviyesinde faiz artırımı bekliyor. Yani %17.75 olan faizin %18.75 seviyesine yükseltilmesi genel beklentiler içerisinde. Özellikle 24 Haziran sonrasında ilk yapılacak faiz toplantısı olması ve özellikle yeni sistemin merkez bankasının bağımsızlık konusunda nasıl etkiler yaratacağına yönelik soru işaretlerinin olması nedeni ile bu toplantı önemli olacak. TCMB’nin faizi beklentiler yönünde ya da beklentilerin üzerinde arttırması piyasalarda bu konudaki soru işaretlerini giderebilir.

Ayrıca Pazartesi günü Temmuz ayı Türkiye Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Normalde piyasalar üzerinde etkisi bulunmayan bu verinin yükselmesi pozitif algıları destekleyebilir. Tüketici Güven endeksi haziran ayında 70.3 seviyesinde açıklanmıştı. Çarşamba günü ise yine temmuz ayı kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksi verilerini alacağız. Kapasite kullanımlarının seyri sanayideki soğuma konusunda fikir verebilir. Yüksek gelecek kapasite kullanımı ekonomideki soğumanın beklenildiği derecede olmadığı konusunda ipuçları verebilir.

Bunlara ek olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın hafta sonu G-20 toplantısından verdiği mesajlar piyasaların duymak istediği şekilde denilebilir. Bakan’ın piyasalarla kavga etmeyeceğiz yönündeki demeci özellikle TCMB konusundaki beklentileri öne çıkaracak görünüyor. Ancak piyasalar somut adımlara bakmayı tercih edecektir. Bu nedenle Salı günkü TCMB toplantısı ve alınacak karar bir gösterge olabilir.

Dışarıda ise Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz toplantısı bulunuyor. AMB’nin faizlerde değişikliğe gitmeyeceği bekleniyor. Ayrıca başkan Draghi’nin açıklamalarıda Euro üzerinde etkili olabilir. Bir diğer önemli gündem ise Cuma günü açıklanacak ABD 2.çeyrek büyüme verisi olacak. Ve elbette Trump’ın açıklamaları yine piyasaların tedirginlikle izleyeceği ayrı bir gündem olacak.

Borsa Endeksinde 94800 seviyesi izlenecek

Borsa endeksindeki yükselişi hareketli ortalamalarına yönelik tepki yükselişi olarak görmekteyiz. İlk etapta bu tepki yükselişi 94800 seviyesindeki 22-günlük ortalamasına doğru olabilir. Alımların devam etmesi durumunda ise 97500 seviyesindeki 50-günlük ortalamasına doğru tepki yükselişi uzayabilir. Ancak şimdilik bu seviyelerin üzerine çıkıp yerleşmesini beklemek için erken olabilir. Ancak endeksin 50-günlük ortalamasının üzerine yükselmesi durumunda uzun soluklu ve orta vadeli yeni bir yükseliş trendinin başladığından söz edebiliriz. Bu oluşmadıkça yükselişleri tepki yükselişi olarak izleyeceğiz ve kar satışlarının gelebileceğini bekleyeceğiz. Borsa endeksinin 94800 seviyesini geçmesi ve üzerine yerleşmesi durumunda, bu durum 97500 seviyesine doğru hareketin devam etmesi için güç sağlayabilir. Aksi halde 94800 seviyesinden kar satışları gelebilir. Aşağıda ise 92000 ve 88000 seviyeleri destekler. 88000 seviyesi oldukça kritik bir destek.

Kısa ve Uzun Vadeli Yatırımcılar

Eğer kısa vadeli alım-satım yapan bir yatırımcıysanız, Endeksin 94800 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda portföylerdeki hisse oranı arttırabilir. Örnek olarak %50 seviyesine yükseltilebilir. Buna karşın endeksin ilerleyen günlerde/haftalarda 50-günlük ortalaması üzerine yerleşmesi durumunda ise hisse oranı %70 ile %100 arasına yükseltilebilir. Endeksin 94800 seviyesi altında kaldığı sürece hisse oranının %50 ve üzerinde tutmanın fazla bir mantığı olmayabilir.

Eğer uzun vadeli bir yatırımcı iseniz borsa endeksinin 50-günlük ortalaması üzerine yerleşmesi ve artık bu seviyeleri mesken edinmesi muhtemelen düşüş trendinin sona eriyor olduğunun bir göstergesi olabilir. Uzun süren negatif süreç bitmiş ve artık iyimser bir piyasaya giriyor olabilir. Aksi durumda ise bekleyiş devam edecektir. Burada elbette doğru şirketin hissesinde beklemek kilit nokta. Temeli güçlü, büyümesini sürdüren, beklentileri devam eden şirketlerde beklemek her zaman doğru bir strateji olacaktır. Uzun vadeli bir yatırımcının düşen trendde yapması gereken beklediği şirketin doğru bir şirket olduğundan emin olmak, hakkında yazılan raporları okumak, şirket haberlerini takip etmektir. Şirketle ilgili olumsuz bir gelişme yoksa, düşüş sürecinde elindeki lot miktarını arttırmanın yollarını aramaktır. Örnek olarak sat-al stratejisi ile (dikkat ediniz al-sat değil) elindeki 100 lotu mesela 110 lot yapabilmektir. Çünkü düşüş bir gün bitecek ve yükseliş başladığında o yükselişe hazır olmalıdır.

Bilançolar Başladı

Borsa da 6 aylık bilançolar başladı. Şimdilik küçük birkaç şirket bilanço açıkladı. Ancak büyük şirketler için bilanço sezonu ilk olarak 24 Temmuzda Telekom ile başlıyor. Ardından 25 Temmuz Akbank, TSKB, 26 Temmuz Garanti Bankası ve TAV, 27 Temmuz Arçelik, 30 Temmuz İş Bankası ve 31 Temmuz Yapı Kredi Bankası olarak takvim devam ediyor. Bankalarda beklentilerin üzerinde kar rakamlarının gelmesi durumunda Banka endeksinde tepki yükselişi güçlenebilir ve bu durum BIST100 endeksinin 50-günlük ortalamasını test etmesine yardımcı olabilir.

Dolar TCMB’yi Fiyatlıyor

DolarTL kurunu genel olarak 4.77-4.88 arasında yatay bir bant içerisinde izliyoruz. USDTRY 4.77 seviyesine yaklaştıkça Dolara alımların geldiğini gözlüyoruz. Geçen hafta DolarTL kurunda TCMB’ye yönelik fiyatlamaların etkisi olduğunu söylemek mümkün. TCMB’nin beklentilerin önünde faiz artırımına gitmesi durumunda kur 4.77 desteğinin altına gerileyebilir 4.71 seviyelerindeki 22-günlük ortalamasına doğru düşüş gösterebilir. Aksi halde yeniden 4.88 seviyesine doğru yükselişler görebiliriz. Risk algısı halen çok yüksek olduğunda TL’de hızlı ve etkili bir iyileşme göremiyoruz. CDS rakamları halen 327 seviyelerinde ve çok yüksek. Borsada ve TL’de daha güçlü bir süreç için risk algısının düşmesi gerekiyor. Bunun içinde piyasalara güven veren adımların ve söylemlerin geliştirilmesi gerekli. Ancak bunun kısa sürede olmasını beklemek yanıltıcı olabilir. İlk uygulama Salı günü TCMB ile olacak. Ardından Orta Vadeli Programın açıklanması için Ağustos sonu eylül başını bulabilir. Bu süreçte ekonomi yönetiminin vereceği mesajlar önemli olacak.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

 

“Borsa Yorum, Dolar ve Piyasa Beklentisi” için 4 yanıt

  1. tuncay bey,iyi günler.daha önceki yazımda sizden başka birini takip etmediğimi belirtmiştim.sizinde bildiğiniz gibi aracı kurumda çalışan kişilerin sözlü veya yazılı medyaya çıkıp, hiç tanımadıkları kişilere kurumundaki büyük müşterilerinin aleyhine olabilecek bir bilgiyi paylaşması çok zor.örneğin müşterinin 500 milyon lot hissesi var.araştırma departmanı yavaş yavaş çıkın hisseden diye tavsiyede bulunuyor.kurum bu hisse hakkında olumsuz raporun halka açık mecrada yayınlanmasını istemez doğal olarak.belkide hisseyi övecek bir şeyler söylenilmesini isteyecek.işte bu yüzden,okuduklarımdan veya duyduklarımdan etkilenerek karar alan birisi olarak (mail. adresime) ne yapmam veya yapmamam konusunda tek cümle olsada bir şey yazabilirmisiniz. teşekkürler.

    1. Tahir Bey, SPK mevzuatında çıkar çatışması denilen bir yönetmelik vardır. Meslek olarak müşterinin çıkarına göre bir hareket yapmamız mümkün değildir. Ayrıca etikte değildir. Ne görüyorsak onu yazarız.

  2. Günaydın Tuncay Bey, analiz için teşekkür ederiz. Uzun vadeli hisse taşımak için (4-5 yıl) bu seviyelerden hisse almalı mıyız? yoksa 50 günlük hareketli ortalamayı 97500 seviyelerini mi beklemeliyiz? Siz kendi temettü hisselerinizde teknik analize göre stop loss yada çok yükseldi şeklinde düşünüp işlem yapıyor musunuz? saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir