Borsa da BIST100 dışı Şirketler ayrışıyor

Borsa endeksi geçen hafta %3.10 değer kaybetti. Bankalardaki fırtınalı havanın yerini saha stabil bir duruma getirdiğini izledik. Ancak halen taşların yerine oturduğunu söylemek mümkün değil. Fiziki teslimat olan pay vadeli işlemlerdeki teminat sıkıntısı büyük ölçüde çözülmüş görünüyor. Yine de takas süresi olan Çarşamba gününü görüp atlatmak lazım. Bu tarihten sonra daha sağlıklı bir görünüm olabileceğini söylemek mümkün. Borsada yapılan işlemlerle ilgili gözaltı haberleri dikkat çekti. Mevcut gözaltılar genişleyip genişlemeyeceğini izleyeceğiz. 2000’li yılların başında büyük spekülatörlerde gözaltı ya da işlem yasağı gibi haberlerin piyasaya etkisi olurdu. Mevcut durumda yorum yapmak zor ancak yine de gözaltılar’ ın piyasada etkisinin olabileceğini düşünerek temkinli izlemekte yarar olabilir.

masanotları borsa

BIST100 3050 seviyelerindeki 50 günlük ortalamayı test etti ve bu seviyeden tepki gösterdi. Sınai endeksinin geçen hafta zayıflamaya başlamış olsa da endekse desteği etkili olmakta. Bankacılık endeksinde 50 günlük ortalamalardan tepki vermekte başarısızlıklar izliyoruz. Bu da bu piyasada taşların halen yerinde olmadığını gösteriyor. Bu durum endekse baskı yaratmaya devam edebilir.

Ekim ayına girmemizle, ay ortasından itibaren 3Ç bilanço beklentilerinin satın alınmaya başlamasını ve hisse bazlı hareketlerin artmaya başlaması beklenebilir. Özellikle BIST100 dışı şirketlerde bunu daha net görebiliyoruz. Şu ana kadar XTUMY endeksi bunu gösteriyor.

Havacılık, Gıda Perakende, Ticari perakende, Enerji, Enerji sektörüne ekipman sağlayan sektörler, Petrokimya, Gıda ve Tarım, İçecek ve Kağıt Ambalaj gibi sektörlerde güçlü bilançoların devam etmesini bekliyorum.

ABD S&P Desteği 3650 desteğini kırdı

ABD piyasalarında korkulan oluyor ve faiz artırımlarının sonucunda ekonomide oluşan yavaşlamanın Şirket karlarını olumsuz etkileyeceği beklentisi ile satışlar sürüyor. 3650 seviyesinin altına gerileyen S&P endeksi, ilerleyen günlerde 3400 desteğine gerileme olasılığını arttırmış durumda. Haftalık görünümde göstergeler aşırı satış noktasına yaklaşıyor. Bir süre daha satış baskısı devam edebilir, hatta son evrede satışlar sertleşebilir. Ancak böyle bir gelişme yaşanması durumunda iyi bir alım fırsatı oluşmuş olacaktır. Bekleyip izliyoruz.

İçeride TÜFE Dışarıda Tarımdışı İstihdam

Veri takvimine bakıldığında içerde Pazartesi günü Eylül ayı TÜFE verisi alacağız. Beklentiler aylık %3.8 ve yıllık enflasyonun %80.21’den %84.6 seviyesine çıkacağı yönünde bulunuyor. Aynı gün ÜFE verisi izlenecek. Salı günü Reel efektif döviz kuru endeksini alacağız. Piyasa üzerinde etkisi beklenmemeli. Haftanın geri kalanında önemli ekonomik veri akışı bulunmuyor. Meclis’in açılması ile siyasetin daha çok etkisini göreceğimiz günler başlıyor. Seçim tarihi yaklaştıkça siyaset daha çok gündemimizde olabilir. Borsa Manipülasyonu ile ilgili gelişmelerde takip edilecek. VIOP ile ilgili Salı günü takas süresi dolacak. Piyasalar bu günü de takibe alacaklardır.

Dış tarafta ise Pazartesi günü Japonya, Euro Bölgesi ve ABD İmalat PMI verilerini alacağız. ABD PMI verisi halen 50 seviyesinin üzerinde ancak Euro bölgesi verisi bu seviyenin altına bulunuyor. Salı günü ABD fabrika siparişleri gelecek. Geçen aya göre bir miktar toparlanma bekleniyor. Çarşamba günü ise Euro bölgesi ve ABD hizmet ve Bileşik PMI verileri alınacak. Genel olarak 50 seviyesinin altına bulunuyor. Aynı gün ABD ISM İmalat dışı PMI verisi beklenecek. Bu veri gücünü korumakta. Aynı gün OPEC+ toplantısı var ve petrol piyasası raporu yayınlanacak. Şimdiden OPEC+’ın bu toplantıda günde 1 milyon varilden fazla kesinti yapabileceğine yönelik spekülasyonlar var. Bu hafta petrol piyasası hareketli geçecek görünüyor. Perşembe günü Euro bölgesi perakende satışları verisi ve Cuma ABD Tarımdışı istihdam verisi alınacak. Beklentiler 250K istihdam seviyesinde bulunuyor.

Borsa Endeksi 50 günlük ortalaması üzerinde güç arıyor

Borsa endeksi grafikten görüldüğü gibi hem kanal desteğine geriledi hem 50 günlük ortalamasını test etti. Bu geri çekilmenin ardından tepkilerin geldiğini gördük. Endeks genel olark 3050 seviyeleri üzerinde kalmayı başarabilirse, ilerleyen süreçte yukarı doğru yükselişini genişletebilir. Bu durumda 3345 direnci etkili olacaktır. Diğer yandan 3050 seviyesi üzerinde kalamaz ve gerileme devam ederse Borsa endeksinde 2750 riski ortaya çıkabilir. Bu nedenle 3050 seviyesi üzerinde kalmak teknik olarak önemli.  

Borsa Endeks Grafiği

DolarTL

DolarTL’de görünüm aynı. Yorumum geçerli. Yukarı hareket küçük adımlarla da olsa devam edecektir.

DolarTL

Ons Altında Güçlenen Dolar Etkisi

Ons Altın güçlenen ABD doları ve küresel merkez bankalarının faiz artırımları ile beklenen düşüşü sürdürüyor. 1677 desteğinin altında kalan Ons Altında bu seviyeden tekrar geri çekilebilir. Tepki yükselişi gelse bile çok güçlü olmayacaktır. Nitekim geçen hafta tepki yükselişi geldi ve güçlü olmadı. Ons Altında kalıcı bir yukarı trend yorumu yapmak için gerekli şartlar mevcut değil. Satışların devamı durumunda 1600 desteği tekrar test edilebilir.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumalısınız.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir