Borsa’da Altı Aylık Düşüş Trendinden Çıkıyoruz

Piyasalarda olumlu bir süreç yaşıyoruz. Borsa BIST 100 endeksi uzunca bir aradan sonra 94000 seviyelerindeki 50 günlük ortalamasının üzerine yükseldi ve daha da ileri giderek bu seviyeden giderek uzaklaştı ve 100000 sınırına geldi. Bu noktalarda kar satışları gelebilir ve bunun gerçekleşmesini normal karşılarım. Ancak 50 günlük ortalamasının üzerine yükselmesi ve yerleşmesi bize son 6 aydır süren düşüş trendi’nin artık sonlanmış olabileceğini gösteren önemli bir gösterge. Bundan sonraki süreçte yeni bir yükseliş trendi mi göreceğiz yoksa yatay ama ılımlı bir süreç mi göreceğiz şimdiden söylemek zor. Ancak geçirdiğimiz son altı aydan daha iyimser bir süreç olacağı ortada. Buna paralel olarak portföylerdeki hisse oranları artırılabilir görünüyor.

YEP olumlu havayı destekledi

Aslında hisse senedi piyasalarının bu hareketi yapmasına şaşırmamak lazım. TCMB’nin 625 puanlık faiz artırımı sonrasında TL’nin şoklara karşı daha dirençli olması ve bunun sonucunda Dolar kurunun daha stabil bir seyre girmesi piyasalardaki öngörülebilirliği arttırdı. Bu en çok yabancı alımlarının başlaması için önemli bir gelişme. Çünkü yabancılar için kur riski bir ülke pazarına giriş yaparken karşılaştıkları en önemli risklerin başında geliyor. Ardından açıklanan eksikleri olsa da gerçekçi olarak nitelenen yeni ekonomik program oluşan bu olumlu havayı desteklemiş görünüyor. Başka bir ifade ile TCMB sonrasında oluşan olumlu havayı bozmayan bir ekonomik program aldığımızı söylemekte mümkün.

Bankalar yükselişe Katkı Sağlıyor

Son günlerde borsa daki yükselişte banka hisselerinin de işlik etmeye başladığını görüyoruz. Bankaların aşırı depresif fiyatlanmış olmaları, faiz artırımı sonrasında uzun vadeli faizlerdeki geri çekilme ve CDS oranlarının 500 puanlardan 370 puanlara kadar düşmesi banka hisselerine gelen alımları tetiklemiş görünüyor. Ancak bankalardaki alımlar teknik olarak bakıldığında, tepki yükselişi gibi görünüyor. Ani ve hızlı yükseliş sonrasında banka hisselerinde kar satışları görebiliriz. Bunu da normal karşılıyorum. Bankacılık endeksinde (XBANK) 107000 seviyesindeki 50-günlük ortalama çok hızlı geçildi ve bu seviyeye doğru geri çekilmeler görmemiz mümkün. Böyle bir satış borsa endeksini de baskı altına alabilir.

Son 6 aylık düşüş süreci bitmiş görünüyor

Genel olarak endeksin olumlu bir süreç içerisine girdiğini düşünüyorum. Buradan dik bir yükseliş beklediğim sonucu çıkmasın. En azından son altı aydaki düşüş sürecinin bitmiş olabileceğini söylemeye çalışıyorum. Banka endeksinin 107000 seviyesi üzerinde tutunması ve yerleşmesi önemli olacak. Bu olduğu takdirde banka hisselerinin de katılımıyla yükseliş devam edebilir. Borsa BIST100 endeksinin yukarı hareketini sürdürmesi için banka hisselerinin katılımı önemli çünkü şu ana kadar pek çok iyi ve ucuz sanayi şirketi bilanço hedefine ulaştı sayılabilir. Bundan sonrası için ya hedef fiyatları yukarı revize edebileceğimiz daha iyi bilançoları görmemiz gerekecek ya da bunun yanına bankalarda başlayan bir yükseliş oluşması gerekecek. Böyle bir durumda endeksteki yükseliş daha ileri noktalara taşınabilir.

Borsa da Öne çıkacak Sektörler

Yeni ekonomik programdan anlaşıldığı üzere yurtiçi pazardan çok yurtdışı pazarlara iş yapan şirketler, yani ihracatçı şirketler Borsa da yine ön planda kalmaya devam edecek. TL’deki yüksek faizlerden dolayı, finansal borcu olmayan ya da olsa bile sınırlı seviyede olan şirketleri tercih etmek doğru bir seçim olabilir. Döviz borcu olan şirketlerde kur riskinin en şiddetli kısmını zaten 3Ç bilançolarda göreceğiz. Bundan sonraki süreçte TL’de nispeten daha güçlü veya stabil bir seyir beklediğimiz için, bu şirketlerde ilave kur riski beklentim bulunmuyor. Mevcut kur risklerinin de fiyatlanmış olması muhtemel.

Önümüzdeki süreçte hem içeride ekonomi yönetiminin uygulamaları, hem de ABD ve AB ile ilişkilerin önemli olacağı bir sürece giriyoruz. ABD ile yükselen tansiyonun düşmesi, AB ile yeniden sıcak ilişkilerin geliştirilmesi mevcut ortama katkı sağlayacaktır. Bu durumda risk algısının ölçüsü olan CDS’lerde daha fazla gerileme ve faizlerde bir rahatlama görmemiz mümkün. Diğer yandan Gelişmekte Olan Ülke Piyasalarındaki gelişmelerde büyük çerçevede bizi etkileyeceği için yine önemli başka bir parametre olabilir.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir