Borsada Can Sıkıcı Seyirler

Borsa endeksindeki baskı özellikle sanayi hisseleri üzerinde devam ederken, Banka hisseleri ve BIST100 dışı hisselerde daha ılımlı bir hafta geride kaldı. Endeks neredeyse haftalık %2 değer kaybı yaşadı. Dış piyasalardaki haftanın ilk yarısındaki satışlar, içeride Dolar endeksinin düşmesine rağmen TL’nin GOÜ para birimlerine kıyasla negatif ayrışması, yabancı satışlarının devamı ve piyasaya taze para girişinin olmaması endeksteki yorgunlukta etkili. Bakıldığında piyasayı taşıyacak fazla bir katalist görünmüyor. Tek katalist bilançoların ikinci çeyrekte de güçlü gelme beklentisi ancak bunu satın almak için henüz erken olabilir. Bilançolar yaklaşık olarak Ağustos ayının ilk haftası gibi gelecek ve bu tarihe kadar piyasa bir miktar kar satışı yapmayı tercih etmiş görünüyor. Yurtdışı piyasalardaki negatif ruh hali bunda etkili olan önemli bir faktör.

masanotları borsa

Uzun vadede Borsa endeksi için olumlu görüşümüzü koruyorum. Ancak kısa vadede dalgalı günler göreceğiz gibi duruyor.

ABD borsaları geldiği nokta itibari ile aşırı satılmış görünürken, tepki yükselişi ya da tepki yükselişi olmasa bile düşüşün durması ve daha ılımlı ve sakin bir sürecin başlamasını bekliyorum. En azından önümüzdeki dönemde ABD piyasalarından negatif gelmemesi işimize yarayacaktır. Avrupa borsalarında ise ABD piyasalarına kıyasla daha aklı başında seyirler izliyoruz.

TCMB Faiz Kararı

Gelecek hafta içeride Perşembe günü TCMB faiz kararı izlenecek. Beklentiler faizin %14’de bırakılacağı yönünde bulunuyor. TL üzerindeki baskıyı azaltacak bir etki beklemek yanlış olur. Diğer yandan bono/tahvil ile ilgili haber akışları olacak mı bunları izleyeceğiz. Diğer yandan pazartesi günü Mayıs ayı kapasite kullanım oranları ve reel sektör güven endeksi izlenecek. Cuma günü Moody’s’in Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Piyasa üzerinde etki beklemiyorum. Diğer yandan Hazine’nin Pazartesi 3 Salı 2 olmak üzere toplam 5 ihalesi bulunuyor.

ABD büyüme ve PCE verisi izlenecek

Dışarıda ise Salı günü Avrupa ve ABD PMI verileri izlenecek. Çarşamba günü ABD dayanıklı mal siparişleri ve Fed Tutanakları alınacak. Perşembe günü ABD 1.çeyrek büyüme verisi alınacak. 2.hesaplama verisi olması nedeni ile etki yaratmayabilir. Yine Cuma günü ABD kişisel gelir ve harcamalar verisi izlenecek. Özellikle çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) Fed2in yakından izlediği bir veri.

Borsa Endeksinde güç yavaşlıyor

Borsa endeksi 22-günlük ortalamasının altına geriledi ve bu durum 50 günlük ortalamanın test edilme ihtimalini güçlendiriyor. 50-g ortalama 2324 seviyesinde bulunuyor. Endekste bu seviyelere yakın tepki alımları görebiliriz. Endeksin güçlenmesi için 2450 seviyesindeki 22-g ortalamasının üzerine çıması gerekiyor.

Stratejik olarak endeks 50-g ortalama üzerinde kaldığı sürece, pozitif görünümün korunduğunu düşüneceğiz. Ancak endeksin 50-g ortalamanın altına gerilemesi ve yerleşmesi durumunda ise yukarı piyasanın sona erdiğini ve pozisyonlarda azaltma stratejisine geçmek mümkün. Şimdilik bu noktrada değiliz.

Borsa BIST100 Günlük Grafik

DolarTL Negatif Ayrıştı

TL geçen hafta, dolar endeksinde gevşeme olmasına rağmen yukarı yönünü korudu ve 16 seviyesini test etti. GOÜ para birimlerine kıyasla bakıldığında karışık görünümler bulunuyor. G.Afrika randı, Brezilya Real’i haftanın son günü güçlenirken, Hindistan ve Endonezya Ruppileri daha güçsüz seyirler gösterdi. Ruble ise savaş öncesi durumundan daha güçlü bir noktada bulunuyor. DolarTL’de geçen haftaki hareketi Dolar endeksine bağlamak mümkün. Diğer yandan artan cari açık, KKM’lere eskisi kadar ilginin olmaması gibi gelişmelerde algılamaları negatif etkilemeye devam ediyor. Dolar endeksinde geri çekilme devam edebilir. Bu durum içeride DolarTL’nin 16 sınırından aşağıya doğru bir miktar uzaklaşmasını sağlayabilir. Ancak düşüşlerin geçici olacağını 15 seviyesinin altına gerilemenin bu şartlar altına zor olduğunu düşünüyorum. Perşembe günü TCMB’den sürpriz beklemiyorum. Piyasanın uzun bir süredir TCMB’den bir şey beklemediğini dikkate alırsak dolar kuru üzerinde etkili olmasını beklemiyorum. Hafta içinde enflasyona karşı korumalı ürün ile ilgili açıklamalar gelirse bu etkili olabilir.

DolarTL Günlük Grafik

Ons Altın 1750 yakınlarından alıcı buluyor

Geçen hafta Ons altının idela alım noktalarına yaklaştığını belirtmiştim. Nitekim geçen hafta 1800 seviyelerinden tepki alımlarının etkili olduğunu izledik. Uzun vadede enflasyonda global düzelmeler olmadıkça Altına alımların güçlenmesini bekliyoruz. Ancak haftalık vadede DXY’de geri çekilme olması Ons Altında başlayan tepkinin gelecek hafta 1900 seviyelerine kadar devam etmesini sağlayabilir.  Stratejide değişim yok. 1750-1800 seviyeleri alım için ideal, 1950-2000 seviyeleri satım için ideal olmaya devam ediyor.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın makalemi okuyabilirsiniz.

Kendinizi Eğitin. Borfin eğitimlerim hakkında bilgi alabilirsiniz. Görselleri tıklayın.

İleri Temel analiz ve Değerleme Eğitimi
Borsa ve Temel analiz – En az 3 yıldır Borsada olanlar için
VIOP ile Borsa Performansını Arttırma – özellikle bugünler için Önemli

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir