Borsada Siyaset Etkisi Başladı

Borsa endeksi geçen haftayı %3.04’lük yükselişle tamamladı. Daha yüksek bir getiri ile tamamlamaya hazırlanırken, piyasalara İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in açıklamaları bomba gibi düştü. Endeks Cuma günü %3’e varan düşüş gösterirken, ilerleyen süre içerisinde tekrar tepki alımlarının geldiğini gördük ve günü %0.93 gibi daha sınırlı bir düşüşle kapadı. Seçimler yaklaşırken siyasetin piyasalar üzerinde etkisinin giderek artacağı bekleniyordu. Son gelişmenin ardından ilerleyen günlerde siyasetin piyasalar üzerinde daha fazla gündemde olacağını söylemeye gerek yok.

masanotları borsa

Hisse senetlerine genel olarak bakıldığında Cuma günkü sürpriz gelişme öncesinde 5350 direncini zorlayan ancak bu seviyeyi geçmekte başarısız olan ve birkaç gündür kar satışları ile gerileme sürecine giren bir endeks vardı dersek yanlış olmaz. Başka deyişle Borsa BIST100 endeksi zaten bir geri çekilme yaşıyordu. Cuma günkü gelişme endeksteki geri çekilmeyi hızlandırdı diyebiliriz. Ancak ardından gelen alımlar piyasanın halen iştahlı olduğunu gösteriyor. Yaşanan kısa süreli düşüş şokunun beklentisi olan şirketlerde alım için fırsat olarak kullanıldığını söylemek bile mümkün.

Büyük resimde Borsa 3 Ocaktaki 5705 zirvesinden itibaren zaten seçim sürecine girmiş bir görüntü vermekteydi. 2022 yılındaki agresif yükseliş sonrasındaki yorgunluk beklenen bir gelişmeydi. Beklenmedik deprem felaketi zaten yıpranmış piyasalarda bir darbe daha vurdu. Açıklanan destekleyici açıklamalar ve önlemler normal şartlarda endeksin çok daha yükseğe gitmesine neden olabilirdi ancak endeks 5350 seviyesini geçmekte zorlandı. Gelecek süreçte endeksin 4600-5500 aralığında yatay ve dalgalı hareket etmesine yönelik beklentim devam ediyor. Bu süreçte açıklanan bilançolar ve şirketlerin verdiği beklentiler piyasada sektör geçişlerine neden olmaya devam edecek.

Borsacı mısın? Yoksa  Yatırımcı mısın?

Cuma günü yaşanan sert şok düşüş panik halde hareket edenlerin yine zararlı çıktığını bir kez daha gösterdi. Sakin kalanların ise daha doğru bir hareket yaptığı görüldü. Küçük hesap sahiplerinde maalesef genele yaygın bir düşünce var. O da hisse fiyatı düşüyorsa Şirket batıyor mu psikolojisi. Borsacı olmak ile Yatırımcı olmayı birbirinden ayıran çok fazla özellik var. Bunlardan birisini hep söylüyorum. Borsacılar fiyatları izlerler ve fiyat hareketlerine göre kısa vadeli duruşlarını belirler. Yatırımcılar ise Şirketlerini izler ve kısa vadeli dalgalanmalarla değil, uzun vadedeki beklenti ve hedeflerle ilgilenirler. Bu nedenle yatırımcılar Cuma günkü gibi şok düşüşlerde sakin kalmayı başarabilirler. Sakin kalabilmeyi sağlayan en önemli diğer unsur ise risklerin ölçülü alınmasıdır. Eğer borçla, kredili bir şekilde, birkaç ay sonra ihtiyacınız olan bir parayla Borsada iseniz bu tarz düşüşlerde sakin kalamazsınız.  Borsacılar böyle bir yapıları olduğu için Borsada oyun oynarlar. Oysa Borsa bir oyun yeri değildir. Borsa sizin aynanızdır. Piyasalarda herkese yer vardır. Oyun oynamak isteyenler oyun oynarlar, kumar oynamak isteyenler kumar oynar, yatırım yapmak isteyenler yatırım yapar. Önemli olan kişilerin Borsa da neden bir hesap olduğuna karar vermeleridir. Siz bunlardan hangisisiniz? Önemli olan buna karar vermektir.

Borsa da Uzun Vadeli Beklentiler ve Sektörler

ABD ve Avrupa ekonomilerine bakıldığında 2023 yılında büyümenin ağırlıklı olarak iç tüketim ve devlet harcamalarından geleceğini söylemek mümkün. İhracatın katkısı sınırlı kalacak görünüyor. İçeride ise iç tüketim ve devlet harcamaları odaklı bir yıl geçireceğiz görünüyor. Bu bize perakende, otomotiv, otomotiv yan sanayi beyaz eşya, mobilya, çimento, demir çelik, seramik, turizm, sağlık sektörü gibi sektörleri işaret edebilir. Enerji fiyatlarının halen yüksek seyretmesi enerji şirketlerinin yine gündemde olmasını sağlayabilir. Elbette tüm şirketlerde maliyetlerdeki artışın etkilerini açıklanan bilançolardan görmekteyiz. Maliyetlerin karlılıklar üzerindeki etkileri ilerleyen süreçte hisse bazlı seçiciliğin artmasına neden olacak.

ABD Piyasaları Moralleri Bozdu

ABD piyasalarında karmaşık seyirler var. Geçen hafa S&P500 22 haftalık ortalama olan 3928 seviyesinden geri döndü ve haftayı 4000 seviyesinin üzerinde kapadı. S&P’nin son hareketi adeta haftalardır söylediği artık düşmek istemiyorum mesajının devamıydı. Ancak bir süre daha kararsız seyirler görmeye devam edebiliriz. Bu hafta Lagarde ve Powell’ın Kongre konuşmaları piyasalar açısından önemli olabilir.  

İçeride Büyüme ve Enflasyon, Dışarıda PMI verileri

Haftalık veri takviminde içeride siyasetin artık öne çıkacağı söylenebilir. Siyaset sahnesi hareketli olacak. Pazartesi ve Salı günü Hazine’nin 4 adet ihalesi bulunuyor. Cuma günü Ocak ayı sanayi üretim verilerini alacağız. Önceki ay %0.20 gerileyen sanayi üretim endeksinin Ocak ayında aylık %1.4 düşmesi bekleniyor.

Dışarıda ise Pazartesi günü Euro Bölgesi Ocak ayı perakende satışlar ve ABD Ocak ayı Dayanıklı Tüketim Mal Siparişleri önemli olacak. Salı günü Fed Başkanı Powell’ın iki gün sürecek kongre konuşması önemli olacak. Çarşamba Powell konuşmasını izlemeye devam edeceğiz. Ancak genllikle ilk gün daha önemlidir. Aynı gün ECB Başkanı Lagarde’in konuşmaları olacak. Euro bölgesi 4Ç büyüme verisi yine ön plana çıkabilir. Perşembe günü Japonya ve Çin verileri bulunuyor. Cuma günü Almanya TÜFE ve ABD Tarımdışı istihdam verileri önemli olacak. Beklentiler Şubat ayında 200 bin kişi yönünde bulunuyor. Önceki ay 517 bin kişi ile piyasaları çok şaşırmıştı.

Borsa Endeksi Direnci Kıramadı Ama Vazgeçmiyor

Senaryomuz teknik olarak devam ediyor. 2020 deki yükseliş trendi şimdilik bitmiş durumda. Teknik görünümün pozitife dönmesi için 5320 seviyesinden geçen alçalan trend direncinin üzerine çıkmamız gerekli. Bu olduğu takdirde endekse kısa vadede iştah artabilir ve 5700 direncine doğru bir yol açılabilir. Aksi halde, endeksteki baskılı seyir devam edebilir. Ancak 5050 seviyelerine kadar düşüşün ardından alımların etkili olduğunu gördük. Başka deyişle endeks 5320 direncini geçmekte başarısız olmasına karşın, daha aşağı seviyelere düşmekte istemiyor.

Borsa Grafiği

DolarTL

DolarTL’de görünüm aynı. Kontrollü kur süreci devam ediyor. Yorum yapılacak bir durum yok.

Dolar Grafiği

Ons Altında 1805 Desteği Çalıştı

Önceki hafta dolar endeksindeki yükselişin yerini gevşemeye bırakmasını beklediğimi belirtmiştim. Dolar endeksi gördüğü 105 seviyesinden tekrar 104 seviyesine doğru geriledi ve yukarı ivmenin yerini yatay ve sakin bir seyir aldı. Bu durum 1805 seviyesine kadar gerileyen Ons Altında güzel bir yukarı tepki gerçekleşmesini sağladı. Ancak bu tepkinin Ons Altında 1870 seviyelerinin daha yukarısına devam etmesini beklemiyorum. Bu seviyelere çıkış olması durumunda tekrar aşağı yönlü bir düzelte gelebilir. Altında şimdilik 1805 seviyeleri alım için, 1870 seviyeleri satım için uygun görünüyor.

Ons Altın Grafiği

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir