Borsa Endeksi haftayı %6.10 yükselişle kapatırken, üst üste 3 haftadır yükseliş sürüyor. Geçen hafta 2685 direnci geçildi ve rekor seviyeler görüldü. Kısa zamanda oldukça sert yükselişin ardından soluklanma ihtimalleri de artıyor. Banka endeksi geçen hata %13 yükselişle öne çıkan sektör olurken, pek çok banka hissesi teknik olarak ortalamalarından uzaklaşmış durumda. Buna endekste dâhil. Uzun vadede banka hisseleri ve borsa endeksi ucuz konumunu koruyor, ancak kısa vadede bir kar realizasyonu olasılığı yükselmiş durumda.
Bankalar ve CDS
Bankalardaki hareketin CDS oranları ile ilgili olduğunu düşünüyorum. CDS ile Bankacılık endeksinin arasında güçlü bir ters korelasyon var. CDS’lerin ani yükseldiği zamanlarda Banka endeksinde satış baskısının arttığını, CDS oranlarının gevşediği zamanlarda ise Banka hisselerinde alımların hızlandığını izleriz. Buna paralel 28 Temmuz tarihinde 891 seviyesinde olan CDS’ler altı günde 731 seviyesine geriledi. Banka endeksindeki ivmelenmenin bu tarihlere isabet ettiğini rahatlıkla görebilirsiniz. CDS’lerde mevcut seviye daha önceden kırılma anı oluşmuş bir seviye. Bu nedenle önemli bir noktadayız. Bu seviyeden CDS’lerde tekrar bir yükseliş başlaması ya da temkinli seyrin oluşması Banka hisselerinde kar satışlarını tetikleyebilir. Buna diğer açıdan da bakabiliriz, CDS’lerin 731 seviyesinin altına gerileyerek düşüşünü devam ettirmesi durumunda ise Banka rallisi sürebilir. Gelişmeleri izleyeceğiz.
FT’deki Makale
Geçen hafta enflasyon verisi %79.6 ile son 24 yılın zirvesini gördü. İngiltere merkez bankası son 27 yılın en sert faiz artışını yaparak 50bps artırım ile politika faizini %1.75 seviyesine çekti. Bu arada BoE son çeyrekte ekonomide resesyon öngörüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi’de Putin ile görüşmesi dış basında dikkat çekti. Soçi ziyareti sonrasında yapılan açıklamada Doğalgaz faturasının bir kısmının Ruble ile ödenmesi, MİR kartının Türkiye’de kullanımı ve Akkuyu nükleer santralinin 2023 yılında devreye girmesi gibi konular öne çıktı. Bunlardan farklı olarak dış basında bu ziyaret sıkça yer aldı. Financial Times’da çıkan bir makalede Rus ambargosunun Türkiye üzerinden delinme endişelerine yer verilirken, AB içerisinde bu konuda tam bir fikir birliği olmadığının altı çizildi. Bunun gibi haberler dış basında başka organlarda da yer aldığı görüldü. Bu konudaki gelişmeler ilerleyen süreçte gündemde kalmaya devam edecek görünüyor. Bu durum ileride piyasaları ne kadar olumlu ya da olumsuz etkileyecek şimdiden bir yorum yapmak güç.
ABD endekslerinde korkulan kar satışları gelmedi
ABD Borsalarında ise kritik 22 haftalık ortalamalarda bir durgunluk yaşanırken, beklenen kar satışları çok uzun sürmedi ve tekrar alıcıların güçlü kaldığını izledik. ABD S&P endeksi 4000 seviyesi üzerinde tutunmasını korursa 4350 seviyesine kadar yükseliş devam edebilir. Global endekslerde şimdilik önemli bir baskı görülmüyor.
Bilançolar, Cari Açık ve Sanayi üretimi bekleniyor
Gelecek hafta içeride Perşembe günü Haziran ayı cari işlemler dengesi izlenecek. Mayıs ayında 6.5 milyar $ açık şeklinde olan verinin bu ay 3.6 milyar $ açık seviyelerinde gelmesi bekleniyor. Cuma günü ise Haziran ayı sanayi üretim verisini alacağız. Önceki veri üretimi yıllık %9.1 hızında olduğunu göstermişti. Bunun dışında bütün hafta boyunca yoğun bir bilanço dönemi olacak.
Pazartesi günü TTKOM, VAKBN, ULKER, Salı günü BRISA, CCOLA, EKGYO, ENJSA, EREGL, KORDS, KOZAL, KOZAA, MGROS, KLKIM, Çarşamba günü THYAO, AEFES, Perşembe günü AKSA, SAHOL ve TKFEN 2Ç22 finansalları bekleniyor.
Dışarıda ise Çarşamba günü ABD TÜFE verisi, Perşembe günü ABD ÜFE ve Cuma günü ise Euro Bölgesi Sanayi üretimi verileri takip edilecek.
Borsa Endeksinde Soluklanma Gelir mi?
Borsa endeksi 2685 direncini geçti ve yukarı yönünü koruyor. Teknik olarak 2685 üzerinde kaldığımız sürece yukarı eğim devam edecek görünüyor. Teknik olarak görünen risk, endeksin ortalamalarından fazlaca uzaklaşmış olması. Bu durum kar satışı olasılığını artırıyor. Kar satışlarının gelmesi durumunda 2685 seviyesi üzerinde satışların karşılanması önemli olacak. Bu gerçekleşirse endeks 2685 üzerinde güçlenerek yoluna devam edecektir. Diğer yandan endeksin 2685 çizgisinin altına gerilemesi durumunda ise kar satışları güçlenebilir.
DolarTL
DolarTL kurunda söylenebilecek fazla bir nokta yok. Geçen hafta açıklanan veride Mevduatların %70’inin dolarize halde olduğu görüldü. Başka deyişle Dolardan çözülmeler mevcut değil. Teknik olarak DolarTL’de hafif bir momentum kaybı görüyoruz. CDS’lerde gerileme TL üzerinde kısmen bir rahatlama yaratmış olabilir. Ancak grafik halen yukarı seyrin devam edebileceğini gösteriyor.
Ons Altında Dirençlerde Kar Satışları
Ons altın geçen hafta beklenen tepkisini 1780 seviyelerine kadar sürdürdü. Grafikteki 50 günlük ortalama test edildi ve bu noktalardan kar satışları geldiğini izledik. ABD Tarımdışı istihdam verisinin çok güçlü gelmesi Dolar endeksinde güçlenme yaratırken, Ons üzerinde baskı oluşturdu. Gelinen nokta kısa vadeli alım için uygun değil. Bu seviyelerde satış baskısı devam edebilir. Ons altın taktiksel olarak iki senaryoda alınmalı. Birincisi grafikteki alçalan kırmızı çizgiyi geçmesi durumunda, İkincisi yeniden 1700 seviyelerine geri çekilme göstermesi durumunda.
Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın yazımı okuyunuz.
Kendinizi Eğitin. Borfin eğitimlerim hakkında bilgi alabilirsiniz. Görselleri tıklayın.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.