Borsa endeksi geçen hafta %4.15 gerilerken, 8500 seviyesini bir kez daha aşamadık. Geçen haftanın en dikkat çeken gelişmesi, jeopolitik gelişmelerin gündeminde belki de en fazla oynaklık gösteren Borsa’nın Türk Borsası olmasıydı. Günlük oynaklığın %3’ler seviyesine yakın olması endişe miktarını yükseltti. Borsada zirvelerde ve diplerde oynaklık tavan yapar diye bir söz vardır. Yaşanan bu oynak, 8500 seviyesinin zirve olduğunu mu gösteriyor bunu şimdilik bilemiyoruz.
Borsa endeksi 30 Mayıs tarihinden bu yana %90 seviyelerine soluksuz bir performans gösterdi. 7 Ekimde gerçekleşen Hamas saldırısına ve bölgede artan tansiyona, yüksek bir endekste yakalandık. Bugün borsada yaşanan oynaklıkta bunun büyük bir etkisi bulunuyor. 7 Ekim tarihinden öncesinde de Borsada oynaklıklar ve 8500 seviyesini geçmekte zorlanmalar zaten başlamıştı. Bu gelişme, kar satışı yapmak için iyi bir bahane olmuş görünüyor. Cuma gününe kadar Altında veya Petrol’de çok önemli sıçramalar görmedik. Hal böyleyken Borsa’da yaşanan aşırı oynaklık çok fazla temel sebepler açıklanamıyor. Ancak Cuma günü Altın ve Petrol’de yaşanan agresif yükselişler endişe verici olarak nitelenebilir. Bunda İsrail’in, Filistinli sivillerin bölgeyi terk etmesi için verdiği sürenin hafta sonu dolacak olması ve bunun ardından bir kara harekâtının başlayacağına yönelik endişeler etkili olmuş görünüyor.
Kara harekâtı şimdilik hava muhalefeti nedeni ile birkaç gün ertelendi. Ancak İsrail şimdiden Gazze sınırına 300 bin asker yığını yapmış durumda. Kara harekatı piyasalarda endişe ile izlenebilir. Piyasalar şimdilik bu gelişmeleri geçici olarak yorumluyor. En kötü senaryo olarak bu çatışmaların bölgesel olarak genişlemesi görülüyor. Bu gelişmelerin ileride İsrail ile İran arasında bir savaşa neden olması ise piyasaların en kötü kâbusu. Gelişmeler izlenecek. Bu sırada zaten %90 prim yapmış BIST100 endeksinde yorgun ve aşağı yönlü bir eğim oluşması sürpriz bir gelişme olmayacaktır. Gelecek haftadan itibaren başlayacak 3Ç bilançolar piyasaya nasıl bir katkı sağlayacak göreceğiz. Özellikle endeks hisselerinde güçlü gelecek sonuçlar ve ileriye yönelik Şirketlerin vereceği mesajlar endeksin 8500 seviyesini geçerek 9400 yolculuğuna devam etmesi için kritik öneme sahip olacak.
Borsa’ya Taze Para Girişi Gerekli
Bu arada Borsa’nın daha yukarı gidebilmesi için taze para girişine ihtiyaç bulunuyor. Halka arzlar bu konuda yeni hesap getirmeye devam ediyor ancak bu gelen paraların tamamına yakın halka arz için gelmekte. Piyasayı ayakta tutacak veya ralliye devam etmesini sağlayacak güçte olduğunu düşünmüyorum. Yabancı girişi burada çok önemli olacak. Ancak TL varlıklara güçlü bir yabancı girişinin yerel seçimlerden sonra olmasını bekliyorum.
Uzun vadede Borsa endeksi için olumluyum. Ancak yakın vadede bir süre endeks yatay ve dalgalı bir süreç geçirebilir. Faizlerin yükselmesi, kredili hesapların satış yönünde etkisi, ekonomideki yavaşlama beklentileri ve jeopolitik gelişmeler, bir süre endeks üzerinde baskı yaratabilir. Ancak uzun vadede piyasanın yüksek getiri potansiyeli olacağını düşünüyorum. Uzun vadeli yatırımcılar için Şirketlerinde önemli zayıflamalar olmadıkça, pozisyonlarını bozmalarını gerek olmadığını düşünüyorum. Ancak piyasaya kısa vadeli bakan, üstelik kredili pozisyonlar taşıyanlar için bu süreç biraz can sıkıcı olabilir.
Endekste 8000 seviyesinin üzerinde seyirlerin korunup korunmayacağı önemli olacak. Ancak 8000 seviyesinin altında kapanışlar görmeye başlarsak, satış baskısı 7700-7600 seviyelerine doğru artabilir.
Borsa İçin Bilanço Beklentileri Ekim İle Başlayacak
Ekim ayına girmemizle birlikte Bilanço beklentileri yavaş yavaş alınmaya başlanacak. Bunun etkilerini Ulaştırma hisselerinde özellikle Havacılık hisselerinde görmeye başladık bile. Covid baskılarına yönelik beklentiler sektörde giderek yumuşarken, son İsrail Filistin gelişmeleri ile artan petrol fiyatları havacılık sektöründe baskı yaratıyor. Bilanço beklentileri THYAO, PGSUS ve TAVHL için ne kadar etkili olacak yorum yapmak güç. Ancak en yüksek sezon sonuçlarını açıklamaları bekleniyor. Diğer yandan CCOLA ve AEFES içinde güçlü sonuçların beklendiği bir çeyrek göreceğiz. 2Ç sonuçlarında Çimento şirketlerinin öne çıktığını görmüştük. Aynı ivmenin devam etmesi ve 3Ç sonuçlarının güçlü olması beklenebilir. OYAKC, CIMSA, AFYON, AKCNS ‘da güçlü büyüme ve kar marjları devam edebilir. Yapı Kimyasalları açısından KLKIM, Telekomünikasyon olarak TCELL, Enerji ekipman sektör olarak ASTOR ve ALFAS, Petrokimya olarak TUPRS, bunların dışında ESCAR, ZOREN, YUNSA, TTRAK, TOASO, BRISA, AGHOL, DESA, DERIM, AYGAZ, KCHOL, DOHOL, ELITE, DOAS ve FONET güçlü sonuçlar beklediğim şirketler. Cuma günü Arçelik ve Kalekim sonuçlarının açıklanması bekleniyor.
İçeride Veri akışı Sakin, Dışarıda Euro Bölgesi TÜFE
Haftalık veri takviminde, veri akışı bakımından sakin bir hafta bekliyor. İçeri bakıldığında Pazartesi günü Tarım ÜFE verisi izlenecek. Cuma günü Yurtdışı ÜFE verisi alınacak. Bunun dışında ekonomi yönetiminin 12. Kalkınma Planını Pazartesi günü Meclise sunması bekleniyor. Cuma günü Arçelik ve Kalekim finansalları gelirken, hafta boyunca İsrail-Filistin gelişmeleri ve İsrail’in başlatacağı kara harekâtı ile ilgili haber akışları ve siyasi kanattan gelecek açıklamalar izlenecek.
ABD kanadında ise Pazartesi günü New York Fed İmalat endeksi, Salı günü Perakende satışlar, Sanayi Üretimi verileri izlenecek. Çarşamba günü ise Bej kitap izlenirken, 4 Fed üyesinin açıklamaları var. Perşembe günü Fed Başkanı Powell konuşacak. Cuma günü ise yine 4 Fed üyesinin konuşmaları bulunuyor. Hafta boyunca Fed üyelerinin hemen hemen her gün konuşmaları mevcut. Diğer yandan ABD Hükümeti’nin İsrail konusundaki temasları ve açıklamaları önemli olacak.
Euro tarafında ise sadece Salı günü ZEW Ekonomik Beklentileri izlenirken haftanın önemli verisi Çarşamba günü TÜFE verisi alınacak. Aynı gün İngiltere TÜFE verilerde bulunuyor.
Bunun dışında Çarşamba günü Çin büyüme ve sanayi üretim verileri bulunuyor.
Hafta genelinde İsrail Kara Harekâtı ve açıklamalar takip edilecek.
Borsa 8000 Üzerinde Tutunma Savaşı Veriyor
Borsa endeksinde 8500 direncinin geçilmesi başarısız oldu. Endeks 8200 çizgisinin altında kapanış gerçekleştirdi ve 8000 seviyelerindeki 50 günlük ortalamasını test edebilir. 8000 seviyesi önemli. Bu seviyenin altında kapanışlar oluşması durumunda satış baskısı artabilir. Bu durumda 7600 seviyesine doğru gerilemeler başlayabilir. Buna karşın 8000 seviyesi üzerinde tutunmalar oluşması ve 8200 seviyesinin tekrar üzerine yükselmesi durumunda, endeks riskli bölgeden uzaklaşmış olacak.
Ons Altın’da Güvenli Liman Endişesi
Geçen hafta 1800 desteğine gerileyen Ons Altında bu seviyelerden tepki beklediğimizi geçen hafta belirtmiştik. Ancak şiddeti konusunda belirsizdik. Yaşanan jeopolitik gelişmeler Altında güvenli liman endişesini körükledi ve yukarı doğru sert bir tepki gelmesine neden oldu. Cuma günü hareketin sertleşmesinde, İsrail’in kara harekâtı başlatmasına yönelik korkuların etkili olduğunu söylemek mümkün. Altındaki bu sert hareket savaş endişeleri ile devam edebilir. 1950 ve 1990 dirençleri önemli olabilir. Ancak alım için en iyi fırsat 1800 desteğine yakın noktalardı ve geçen hata bu fırsatı verdi. Bunu da eklemek gerek.
Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.