Büyüme Beklentilere Paralel Geldi
Türkiye 2.çeyrek büyüme verisi beklentilere paralel bir şekilde yıllık %5.2 seviyesinde açıklandı. Beklentiler %5.3-%.4 seviyelerinde bulunuyordu. Bilindiği gibi 1.çeyrek dönemde yıllık büyüme hızı %7.3 seviyesindeydi.
Kamu Harcamaları Öne Çıkmış
Büyüme verisine bakıldığında kamu harcamalarının ilk çeyrekteki %4.5 büyüme hızının %13.1 seviyesine çıktığı ve büyümeye destek verdiği görülüyor. Diğer yükselen sektörler bilgi iletişim, finans ve sigorta sektörleri.
Tarım sektörü 2.çeyrek dönemde %1.5 ile küçülen sektör olmuş. Buna Mesleki, idari ve destek birimleri grubu %1.3 küçülme ile eşlik etmiş.
İnşaat Durma Noktasında, Harcamalar azalsa da destek veriyor
GSMH’nın içerisinde büyük paya sahip imalat sanayideki büyüme hızı %8.7’den %4.7’ye düşerken, hizmetler grubu %10.4’den %8 seviyesine gerilemiş. Gayrimenkul faaliyetlerinde %3.4’lük artış 2.çeyrekte %0.2 seviyesine çekilmiş.
İnşaat sektörü ilk çeyrekte %6.6 büyürken, 2.çeyrekte büyüme hızı %0.8 seviyesine gerilemiş.
Harcamalar bakımından hanehalkı harcamaları %9.3’ten 2.çeyrekte %6.3 seviyesine gerilemiş. Ancak yine ekonomide harcama etkisi büyük. Devletin tüketim harcamaları ise %4.9’dan %7.2 seviyesine yükselmiş. Devlet harcamaları hem harcama hem üretim tarafında büyümeye destek veriyor.
İhracat %0.7’den %4.5 artış hızına ulaşmış. İhracatın büyümeye katkısı belirgin bir şekilde artmış.
Değerlendirme
Genel olarak ekonomideki soğuma büyüme verilerinden okunuyor. Hane halkı harcamalarında soğuma olurken, inşaat ve gayrimenkul sektöründe işlerin durma noktasına yaklaştığı söylenebilir. Büyümenin kamu destekli devam ettiği söylenirken, kurlardaki seyrin ihracatta destek verdiği ve bununda büyümeye katkı sağladığı gözleniyor.
3.çeyrek dönemde büyümedeki soğuma kendisini iyice hissettirecek. Bilindiği gibi geçen yıl 3.çeyrekteki büyüme hızı %11.5 seviyesinde gerçekleşmişti. Buna göre 3.çeyrek büyüme verisi ya sıfıra yakın yani durma noktasında ya da negatif değer yani küçülme olabilir. 4.çeyrek dönemde de gelecek veri yine zayıf olabilir.
Bunlara göre 2018 yılı büyüme beklentisi %3-3.5 seviyelerinde oluşuyor.
TCMB Açısından
Büyüme verisine Perşembe günkü faiz toplantısı açısından bakılırsa, beklentilere paralel bir veri gelmesi nedeni ile faiz artırım beklentilerini fazla etkilemesini beklemiyoruz. Nitekim verinin borsa ve dolar kuru üzerinde önemli bir etkisi gözlenmedi.
TL’nin Cuma günü elde ettiği kazançlarını bugün geri verdiğini görmekteyiz. Cuma günkü pozitif ayrışma yerini negatif ayrışmaya bırakmış durumda. Perşembe günkü faiz artırım beklentileri şimdiden fiyatlarda mı yoksa değil mi yorum yapmak zor. Perşembe gününe yaklaştıkça fiyatlamalar kendisini daha fazla gösterebilir.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.