Dolar kuru grafikte görüldüğü gibi yılbaşından bu yana gelen alçalan tren direncini test etti ancak bu direnci kıramadı ve geri geliyor. Dolar’ın direncini kırmakta başarısız olacağını göstergeler gösteriyordu. MACD göstergesine bakarsınız sıfırın üzerinde ancak bu seviyeye çok yakın ve yatay bir seyir içerisinde bulunuyor. Bu dolar’ ın güçlü bir momentuma sahip olmadığını gösteriyor. Göstergeler bu konumdayken doların trendini kırması beklenmezdi.
Bugün gelen zayıf ABD verileri sonrasında ABD Dolarında küresel değer kaybı ile içeride USDTRY kuru düşüşe baladı. Aslında 3.64 direncini test etmesinin ardından geri çekilme için bir bahane lazımdı. Yellen’da sakin mesajlar vermişti. Bu ABD verileri de güzel bir bahane oldu.
Kurda 3.4850-3.50 seviyelerinin zaten güçlü destek olduğunu herkes biliyor artık. Teknik göstergelerin konumu dolar kurundaki seyrin zayıf olduğunu ancak çok da zayıf olmadığını gösteriyor. Bunun anlamı, yükselişler sınırlı kalabileceği gibi, düşüşlerde sınırlı kalabilir. Ayrıca dolar endeksinin 100 seviyelerinden 95 seviyesine geldiği, GOÜ piyasalarına oluk oluk para aktığı bir dönem geçirmemize rağmen Dolar 3.50 seviyesinin altında kalıcı olamadı.
Peki neyi izleyeceğiz?
Teknik olarak izlenecek aralık 3.4850 – 3.64 aralığı zaten. Bu çok açık. Ara seviyelerde trade etmek isteyenlere Allah kolaylık versin. Çok zor ne diyeyim.
Ancak 3.55 seviyelerinden geçen 50-günlük ortalama bulunuyor. Kurda orta ve uzun vadeli bir yükseliş bekleyenler öncelikle USDTRY’nin 50-günlük ortalamasının üzerine yerleştiğini görmesi lazım. Bunu görmek iki üç günde olmuyor. Bakın dolar ortalamasının üzerine çıktı, on gün sonra tek altına geldi.
Eğer kur 50-günlük ortalamasının üzerine yerleşirse ve MACD göstergesi sıfır seviyesinin üzerine yerleşip uzaklaşmaya başlarsa işte o zaman yükselen bir trend geliyor demektir. Hem de uzun soluklu. Aksi halde, ortalamanın altında kaldığı sürece zayıf süreç devam edecektir. Yine tam tersi olarak MACD sıfırın altına geriler ve aşağı yönlü uzaklaşmaya başlarsa bu durumda 3.4850 desteği kırılır ve dolar ciddi şekilde 3.35 seviyelerine doğru gerileyebilir. Ama bu görünüm şimdilik teknik olarak mevcut değil. Haftalık grafik biraz ilginç. Bir bakalım.
Haftalık Teknik Görünüm Rahatsız Edici
Beni rahatsız eden haftalık görünüm. Haftalık grafikte MACD göstergesi sıfır çizgisine yaklaştı. Bu noktalardan gelebilecek yükselişler uzun vadede yeni bir yükseliş dalgasına sebep olabilir. Aynı zaman RSI göstergesinin 50 seviyesinin üzerinde olması da motorun halen sıcak olduğunu, ateşin halen harlı olduğunu gösteriyor. Şimdilik 3.60 seviyesindeki 22-haftalık ortalamasının üzerine yerleşmemesi olumlu. Önümüzdeki birkaç hafta bize daha net sinyaller verecek görünüyor. Şimdilik görünüm bu dinlenme sürecinin sonunda yükseliş olabileceği yönünde. Ancak göstergeler öyle bir konumdaki, aşağı yöne de dönebilir. Birkaç hafta sonra daha net yorumlar yapılabilir.
Dolar endeksi zayıf, dışarıdan TL negatif etki kısa vadede beklenmeyebilir
Diğer yandan Dolar endeksi (DXY)’nde halen zayıf görünüm var. Bu da kısa vadede dışarıdan bir etkinin gelmeyebileceğini söylüyor. Gelecek hafta çok önemli ABD verileri bulunmuyor. Yani dolar daki zayıf küresel görünüm gelecek hafta TL için pozitif kalmaya devam edebilir. Avrupa tarafında Draghi’nin konuşması ve Euro bölgesi enflasyon verileri izlenecek ancak bu kuru doğrudan ilgilendirmiyor. Belki EURUSD paritesi etkisiyle dolaylı etkiler gelebilir.
Genel strateji şöyle verilebilir. Elinde USDTRY olan 3.50 seviyesini stop loss alarak tutabilir. Almak isteyen ise daha net görünüm oluşana kadar bekleyebilir. Şimdilik dolar kurunda yükseliş yönünde panik yapılacak bir durum ortada yok. Görünüm TL pozitif.
Kıymetli yorumlarınız için teşekkürler, sitenizde değerli metallerle ilgili analizini göremedim, anladığım kadarıyla değerli metaller ilgi alanınıza girmiyor.
Çok teşekkür ederim Yavuz Bey. Altın ile ilgili zaman zaman değerlendirmelerim olacak. Ancak asıl ağırlık hisse analizleri üzerinde.