Son günlerde piyasalarda oldukça zor günler yaşıyoruz. TL dolar karşısında son otuz günde %5.75 değer kaybederken, BIST Borsa endeksindeki düşüş %11 seviyesini buldu. Sadece bizim içinde bu sert hareketler söz konusu değil. Dolar endeksi DXY 17 Nisan 2018 tarihinde 89.51 seviyesinden 93.40 seviyesine kadar %4.3 yükseldi. Dolardaki bu değer kazancı EURUSD, Sterlin ve Altın üzerinde etkili olurken, Gelişmekte Olan Ülke piyasalarında ve para birimlerinde de zararlara yol açtı. Başka deyişle 17 Nisan tarihinden bu yana dünyada bir dolar rallisi yaşanıyor ve bu GOÜ piyasalarını bozuyor. TL varlıkları tamda bu atmosfere en zayıf anında yakalandı diyebiliriz. Yüksek enflasyon, yüksek işsizlik, yüksek cari açık ve üzerine birde seçim atmosferi. Bu nedenle biz daha fazla negatif ayrıştık.
Büyük düşüşler büyük fırsatları da beraberinde getirmektedir. Deneyimlerim bunu gösteriyor. Bugüne kadar piyasalarda hiçbir trend sonsuza kadar sürmedi ve her zaman trend dönüşleri oldu. Son haftalarda yaşadığımız bu sert düşüşlerinde bir dönüş noktası elbette olacak. BIST Borsa endeksi 99000 seviyelerindeki ABD vize krizi dibine kadar gelmesinin ardından bu noktalardan tepki çabaları geliyor. Bu çabalar kalıcı olabilecek mi bu sorunun cevabı önemli.
Öncelikle büyük resme baktığımızda dünyadaki pek çok enstrümanın dönüş yapabileceği kritik seviyelere geldiğini görmekteyiz. Dolar endeksi 94 seviyelerindeki güçlü direnç bölgelerine yaklaşmış durumda, EURUSD paritesi ise 1.18 seviyesindeki hem güçlü yatay desteklerine hem de 50-haftalık ortalamasına gelmiş durumda. GBPUSD ise 1.34 seviyesindeki 50-haftalık ortalamasına geldi. Ons Altın 1300 seviyesindeki aylardır kıramadığı destek noktasına adar yakınsadı. S&P endeksi ısrarlı duruşunu korurken, DAX endeksi haftalık ortalamalarını geçti ve yukarıyı işaret ediyor. BIST 100 Borsa endeksi ise hem vize krizindeki dibine geldi hem haftalık göstergeleri ancak 2-3 yılda bir geldiği aşırı satım bölgelerine ulaşmış durumda.
Başka deyişle eğer varlık fiyatlarında bir dönüş olacaksa mevcut seviyeler oldukça ideal görünüyor. Aksi taktirde, yani mevcut trendlerin devamı durumunda dünyada piyasalarda yeni kırılmalar yaşanabilir ve bu ciddi bir dalgalanmaya neden olabilir. Bu nedenle piyasalarda Çarşamba günü başlayan düzeltmelerin önemli olduğunu ve bir süre daha devam etme şansının olduğunu düşünüyorum. Eğer beklentim doğruysa BIST Borsa endeksinde 107000 seviyelerindeki ortalamalarına doğru tepki hareketi devam edebilir.
Bu yazı 10 Mayıs 2018 tarihli Dünya Gazetesinde yayımlanmıştır.
Tuncay bey tesekkurler…Hedge ile ilgili yazınızı da bekliyoruz.