EGEEN Şirket Analizi 2019/06

Düşen Karlılık Bilanço sonrasında Satış Yarattı

9 ağustos 2019 tarihinde 6 aylık bilançosunu açıklayan Ege Endüstri (EGEEN), bilanço sonrasında 521TL’den 451.70TL ‘ye kadar geriledi. Piyasa gelen sonuçları olumlu karşılamadı ve satış baskısı arttı. Şirket aslında yılın ilk altı ayında geçen yıla kıyasla oldukça iyi sonuçlar getirdi ancak çeyreksel bazda satışlarında önemli bir artış olmaması ve asıl en önemlisi kar marjlarında ilk çeyreğe göre 4 puan gibi düşüş oluşması etkili oldu. Aslında en önemli sorunun kar marjı olduğu görülüyor. Çünkü kar marjları geçen yıla göre 8 puan gibi düşüş gösterdi. 2Ç dönemde ise geçen yıl aynı çeyreğe göre 12 puan gibi kar marjlarında düşüş görüldü. Hem bu nedenler hemde bilanço beklentisi ile 550TL seviyesine kadar oluşan yükseliş, bilanço sonrasında kar satışlarını beraberinde getirdi diyebiliriz.

masanotları

Geldiğimiz noktada 450TL seviyelerini hisse taban yapmış görünüyor ve bu seviyelerden yükselmeye çalışıyor. Ancak halen görünüm zayıf.

Ege Fren Birleşmesi Analizde Önemli nokta

EGEEN’in bilançosunu incelerken, geçen yılın sonuna doğru gerçekleştirdiği Ege Fren satın almasını ve bilançoya etkilerini mutlaka dikkate almakta fayda var. Örnek vermek gerekirse bu yılın ilk yarısında Şirket2in satışları %132, FAVÖK karı ise %96 artış sağladı. Ancak bu artışta bu yılki bilançolarda Ege Fren’in finansallarının %50.99’luk kısmının dahil edilmesinin etkisi büyük.

Hatırlanacağı gibi şirket 2018 yılının son günlerinde Ege Fren’in %25.49 oranındaki hissesini 101.5mn TL bedelle satın aldı. Bu satın alma ile birlikte Şirket’in EGEEN’deki payı %25.49’dan %50.99 seviyesine yükseldi. Bu işlemin ardından Ege Fren, EGEEN’in bilançosunda önceden Özkaynak yöntemine göre değerlenirken, tam konsolidasyon kapsamına alındı. Başka bir deyişle satın almadan sonra Ege Fren’in finansallarının %50.99’u, Ege Endüstri’nin bilançosuna dahil edildi. Bu nedenle geçen yıla kıyasla satışlardaki %132’lik artışta Ege Frend’den gelen satış rakamının da etkisi var. Ayrıca geçen yıla göre yüksek kur farkının etkisini de unutmayalım.

EGEEN sonuçlarını incelerken bu bilgiyi göz ardı edemeyiz. Sağlıklı karşılaştırmalar, 2020 yılı bilançoları gelmeye başladığında yapılacak.

Bunun dışında EGEEN için finansallar kar marjı dışında iyi gidiyor. Dolar bazında 2018 yılını 122 milyon $ satış geliri ile kapatan Şirket, bu yıl 160 milyon $ seviyelerini yakalayacak gibi duruyor. Ege Fren’in yıllık 60mn$ satışı olduğunu dikkate alırsak, bunun yarısının eklenmesiyle zaten 152mn $ satış geliri beklemeliyiz. Yılın ilk yarısında organik olarak da büyüme olduğunu hissediyorum. Bu bakış açısı ile daha yukarıda 160mn $ satış geliri beklenebilir.

Yüksek İhracat ve Nakit Zengini

Bunun dışında şirket bu yılın ilk yarısında %89 ihracat gerçekleştirdi. İhracatın büyük kısmı ABd doları cinsinden, diğer kısmı Euro cinsinden yapılıyor. İthalatında büyük kısmı Euro, diğer kısmı ABD doları cinsinden oluşuyor. İthalatın maliyetlerdeki payı %31.
Haziran sonu itibari ile 118.5 milyon TL net nakit değerlere sahip. Başka deyişle net borç yok. Cari oran 3, likidite oranı 2.3 gibi yüksek seviyelerde. Her zaman olduğu gibi nakit zengini ve borç sorunu yok.

Yüksek bedelsiz Potansiyeli

Yine son bilançoya göre Şirketin bedelsiz potansiyelini %829 olarak hesaplıyorum. Sadece sermaye düzeltme farklarını hesaplamaya dahil ediyorum. Geçmiş yıllar karları bu hesabın içinde değildir.

Değerleme

Ege Endüstri için 2019 yılında satış gelirlerinin en az 160 milyon $ seviyesinde olmasını bekliyorum. 5.70 ortalama kur göz önüne alınarak hesaplanırsa 912 milyon TL satış gelirine karşılık gelmekte. FAVÖK marjının %30 seviyesinde oluşmasını (2018 yılında %39.3 idi) ve FAVÖK karının ise 317 milyon TL düzeyinde gelmesini bekliyorum.
Hisse piyasa çarpanlarına göre tarihsel ortalamaların oldukça altında fiyatlanıyor. Piyasa algılamalarının düzeldiği bir ortamda piyasa yüksek çarpanlar ödemeye razı olacaktır.

İndirgenmiş Nakit akışı yaklaşımına göre EGEEN için 12 aylık hedef fiyatımı 495TL’den 662TL’ye revize ediyorum. Buna göre hisse’nin 482TL olan borsa fiyatına göre %37 yükseliş potansiyeli bulunuyor.

Peki %38 potansiyel var diye gidip hemen almalı mıyız? Bu sizin nasıl bir yatırımcı tipinde olduğunuza bağlı. Kısa vadeli al sat peşinde koşuyorsanız o konu ayrı. Ancak uzun vadeli düşünüyorsanız o zaman uygun görünüyor. Ancak harekete geçmeden önce hisse’den bir takım teknik sinyallerin gelmesini beklemek daha doğru olabilir. Örnek olarak 494 seviyesindeki direncini geçmesini beklemek sağlıklı olabilir. Bunun yanında 450 seviyesinin altına düşerse daha fazla aşağı düşme riski ortaya çıkacağından tutmaya devam etmekte zarar verebilir. Ya da bütün bunları bir kenara bırakıp, EGEEN’in bir değeri var düşse bile uzun vadede değerine ulaşacaktır diyerek pozisyonları tutmaya devam da edebilirsiniz. Burada karar yatırımcının. Çünkü herkesin farklı risk ve getiri tercihleri bulunuyor. Şirket’in finansallarında kar marjlarının artmaya başlamasıyla birlikte olumlu fiyatlamalar görülebilir. Karlılıkta toparlanmalar başlamadığı sürece zayıf seyirler sürebilir.

Önceki EGEEN Analizimi buradan okuyabilirsiniz. 

EGEEN 2019/06 Finansal Tablo

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

“EGEEN Şirket Analizi 2019/06” için 2 yanıt

  1. bu bilançoya göre hisse yükselme potansiyeline sahip bir hissedir. 11 kasım 2019 da gelecek olan 2019 3. çeyrek bilançosunda faaliyet karı yüksek gelecek gibi görünüyor. aracı kurumlar güçlü al sinyallerini vermeye başladı. araştırma yapmadan yatırım yapmayınız. yatırım tavsiyesi değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir