Enflasyon son düzlüğe yüksek giriyor

Eylül ayı TÜFE verisi %0.65 artış gösterdi. Beklentiler %0.63 seviyesinde bulunuyordu. Yıllık TÜFE ise %10.68’den %11.20 seviyesine ulaştı. Burada da beklentiler %11.10 seviyesindeydi. Gelen veri beklentilere paralel denilebilir. TL üzerinde çok fazla bir etki yaratmadığını görmekteyiz. Ancak gerek fiyatlardaki genel seviyenin yükselişini koruyor olması gerek çekirdek verideki yükselişin devam etmesi enflasyon görünümü açısından olumsuz. masanotları

Çekirdek enflasyon 2004 yılından bu yana en yüksek seviyede

Çekirdek enflasyon ise %0.88 artışla yıllık bazda %10.16 seviyesinden %10.98 seviyesine yükseldi. Bu rakam 2004 yılından bu yana en yüksek çekirdek enflasyona işaret ediyor.

Yıllık bazda artışta genel fiyat seviyelerindeki yükselişin yanında geçen yıldan gelen baz etkisi bulunuyor. Geçen yıl eylül ayında TÜFE %0.18 artmıştı.

Fiyatı düşen tek grup Gıda

Aylık bazda bakıldığında fiyatı düşen tek grup Gıda grubu olarak görülüyor. Enflasyona aylık bazda en yüksek katkı ise eylül ayında 0.26 puanla Ulaştırma grubundan gelmiş. İkinci en yüksek katkı ise 0.11 puan ile konut grubundan gelmiş. Bununla birlikte gıda hariç diğer tüm ana gruplarda yükseliş var. Tipik bir eylül etkisi diyebiliriz.

Çekirdek enflasyonda yıllık artış devam ediyor. Üstelik 2004 yılından bu yana en yüksek Çekirdek enflasyona ulaşmış durumdayız.

Mal grupları incelendiğinde Enerji fiyatlarının yukarı yönlü katkısı başlamış görünüyor. Gıda grubunda ise işlenmemiş gıda fiyatlarında düşüş görülürken, işlenmiş gıda yine artış yönünde. Enerji ve gıda dışı mallarda da yukarı yön korunuyor.

Eylül etkisi Hizmet grubunda hissedildi

Hizmet grubunda ise fiyatı düşen kalem yok. Kira, ulaştırma, haberleşme, lokanta-otel grupları enflasyonu beslemeye devam ediyor. Talep enflasyonu burada kendisini gösteriyor.

Enflasyonda genel anlamda eylül ayı etkisi kendisini, ulaştırma, kira, konut, eğitim gruplarında göstermiş diyebiliriz.

Önümüzdeki aylarda baz etkisi olumlu çalışabilir

Yılın ilk dokuz ayında oluşan enflasyon %7.29 seviyesinde. OVP hedefi bilindiği gibi %9.50. Aylık artışlar önümüzdeki aylarda kontrollü şekilde kalırsa baz etkisinin yardımıyla yıllık rakamda düşme görebiliriz. Geçen yıl ekim ayında %1.44 ve aralık ayında %1.64 gibi yüksek rakamlar var.

OVP Hedefi için son üç aylık ortalama enflasyonun %0.7 olması gerekli

OVP hedefinin tutması için gelecek üç ayda ortalama %0.7 gibi bir enflasyon oluşması gerekli.

Daha yüksek gelecek verilerde 2017 yılını %10 üzerinde bir enflasyon ile bitirme tehlikesi olabilir. Bu durumda 2018 yılının ilk yarısında beklenen enflasyon düşüşünü erteleyebilir. Böyle bir gelişme yüksek faizlerin devam etmesine neden olabilir.

Merkez sıkı duruşunu sürdürecek

Mevcut durumda, özellikle çekirdek enflasyondaki sert görünüme bakıldığında TCMB’nin sıkı duruşunu sürdürmesi bekleniyor. Para politikasında gevşeme yönünde hareket beklenmemeli.

Sonuç olarak yıl sonunda OVP hedefi tutmasa bile %10 civarı oluşacak bir enflasyon piyasa algılarını fazla etkilemez. Ancak yüksek enflasyon sonucu oluşacak yüksek faizlerin ekonomik büyüme hedefini sekteye uğratıp uğratmayacağı önemli olacaktır.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir